Cum sa recunosti un sorici de calitate. Sfaturi utile
Cum sa recunosti un sorici de calitate. Sfaturi utile

Cum sa recunosti un sorici de calitate. Sfaturi utile


Cum sa recunosti un sorici de calitate, ce trebuie sa stii. Trebuie sa recunoastem faptul ca toata lumea cauta cel mai bun sorici, acest deliciu ramane printre aperitivele preferate ale romanilor si este consumat cu mare drag in orice moment al anului. Si pentru ca nu toti avem cunostinte la tara, care sa ne ofere o portie sanatoasa, gustoasa si de calitate din indragitul sorici, iti spun cum recunosti calitatea in galantarele din magazine.

Cum sa recunosti un sorici de calitate – Cuprins:

Cum sa recunosti un sorici de calitate

Sorici de porc
Sorici de porc

Incep prin a-ti spune ca, cel mai probabil, ceea ce ai la dispozitie in magazinele de specialitate arata mai bine din punct de vedere vizual in raport cu soriciul pe care il mancai la bunici si asta din cauza unui proces chimic la care produsul este supus inainte sa ajunga la tine. Gustul, insa, nu ar trebui sa difere, mai ales daca vorbim despre calitate.

Asadar, pentru a ajunge in galantar, soriciul trece printr-un proces de fragezire, care inseamna ca este mentinut in acid lactic sau oparit. Apoi, este prajit usor si lasat in saramura. Soriciul clasic, traditional, de la bunici, este moale, cu o textura care tremura, asa cum face budinca, de exemplu. Acesta are o astfel de textura pentru ca este parlit cu paie si lemne si frecat bine cu sare si apa… este si motivul pentru care il gasesti mai degraba in targurile traditionale, la un pret ceva mai mare decat al celui din galantar.

In plus, in mediul rural, pentru a se bucura de un sorici moale, usor de mestecat, gospodarii acopera porcul cu o patura. Imediat dupa parlire, peste porc se toarna apa fierbinte cu sare pentru a-l curata de arsura si apoi se acopera cu o patura groasa pentru a permite apei sa patrunda in sorici si, impreuna cu sarea, sa il fragezeasca.

Patura nu trebuie mentinuta mai mult de 10 minute, iar la finalul acestui interval de timp, porcul se dezveleste si este frecat bine cu o perie, pana ce soriciul devine galben. In urmatoarea etapa, soriciul este frecat cu malai si sare, dar si cu sange si apoi curatat cu un cutit pana se ajunge la un strat mai fraged. La final, se spala cu apa fierbinte pana ce devine alb.

Trebuie sa ai mare grija sa nu fii pacalit, mai ales ca o serie de asa zisi producatori comercializeaza sorici preparat industrial ca fiind traditional. Fii sigur ca producatorul de la care cumperi are documente care sa ateste calitatea produsului pe care ti-l comercializeaza.

Cum sa recunosti soriciul de calitate
Cum sa recunosti soriciul de calitate

Pe de alta parte, daca vrei sa te bucuri de un sorici fraged pentru mai mult timp trebuie sa te folosesti de mici trucuri bine cunoscute de catre gospodinele cu state vechi in acest domeniu. Ai nevoie de putina apa, sare si cativa catei de usturoi, iar reteta nu este deloc complicata sau complexa. Tot ce trebuie sa faci este sa cureti bine soriciul de grasime, sa il tai fasii si sa il pui intr-un borcan curat.

Peste el vei adauga saramura preparata din apa, 4-5 linguri de sare si 5 catei de usturoi, acestea fiind cantitatile recomandate pentru un borcan de 800 de grame. Amestecul se va pastra la rece si va fi verificat din cand in cand. Daca saramura isi schimba culoarea si devine rosiatica – cel mai probabil de la sangele lasat de sorici – nu trebuie sa te sperii. Produsul tau este bun inca, doar ca saramura trebuie schimbata.

Citeste si: Transarea porcului. Cum sa o faci si cum portionezi carnea

Exista si o alta reteta pentru soriciul in saramura care, pe langa saramura si usturoi, adauga piper si frunze de dafin. Gospodinele spun ca si aceasta varianta mentine soriciul fraged si aromat pentru mai mult timp.

In prima etapa, soriciul este curatat de grasime, apoi, fiecare bucata este rulata cat mai strans si este egala cu ata alimentara. Apoi, rulourile sunt puse in borcan si peste ele sunt adaugate bucatile din cateii de usturoi taiati marunt si cateva frunze de dafin. Saramura se prepara din apa si sare si se adauga peste amestecul din borcan. Ca si in reteta anterioara, acesta se pastreaza la rece, cel mai bine, la frigider.

Alte gospodine spun ca odata fript la flacara aragazului sau pe gratar, soriciul devine ceva mai fraged si capata un gust mai bun. Reteta asta se aplica mai degraba soriciului proaspat, decat celui pe care vrei sa il fragezesti si de care sa te bucuri peste an.

Asadar, dupa ce cureti bine soriciul de par, cureti grasimea si fierbi soriciul in apa putin sarata pana ce acesta se inmoaie. Apoi, dupa ce se scurge si se usuca, se taie in bucati numai bune de consumat si se frige pe gratarul incins sau, asa cum am spus, la flacara aragazului.