Cum sa faci un detergent natural de rufe. Traim niste vremuri in care marea majoritate a oamenilor isi doreste sa se bucure de produse cat mai naturale, bio, prietenoase cu mediul si animalele de companie. Citim cu ceva mai mare atentie etichetele si alegem produsele, atat pe cele de ingrijire personala, cat si pe cele pentru curatarea casei in baza unor criterii ceva mai bine puse la punct fata de acum cativa ani. In plus, producatorii de detergenti au venit si ei cu solutii mai prietenoase pentru mediu, dar si pentru copii. Exista pe piata, detergent, balsam, sampon si sapun pentru bebelusi.
Cum sa prepari un detergent natural de rufe, la tine acasa
Daca vrei sa investesti mai putin in detergentul pentru rufe, iti spun cum poti prepara, la tine acasa, un detergent eficient si, cum am mentionat deja, prietenos cu mediul inconjurator.
Asadar, primul avantaj al unui astfel de produs, dincolo de faptul ca stii ce ai pus in el si intelegi la ce se refera fiecare ingredient, este ca te costa mai putin decat detergentul de pe piata. Apoi, reteta nu este complicata, e nevoie de putin timp, ceva rabdare si un dram de atentie.
Asa cum am spus deja, ingredientele sunt prietenoase cu mediul. Nu ti-am spus, inca, dar acest produs de casa este antialergic, fiind recomandat pentru spalarea hainelor persoanelor cu pielea sensibila sau pentru hainele bebelusilor.
Pentru a prepara un astfel de detergent ai nevoie de 1-2 sapunuri de casa, 2 cani de borax, doua cani de bicarbonat de sodiu, apa si, daca vrei sa te bucuri de un anumit parfum, poti adauga ulei esential de lamaie sau de levantica. Iti mai trbuie o cratita de dimensiuni medii, o galeata si o lingura de lemn.
Asa cum ti-as spun, modalitatea de preparare nu este una complicata. In prima etapa trebuie sa razi sapunul pana obtii cele doua cani de sapun ras. Apoi, fierbe un litru de apa in cratita si adauga cele doua cani de sapun. Ingredientele trebuie lasate sa fiarba la foc mic si amestecate, din cand in cand, cu lingura de lemn.
Intr-un alt vas vei adauga boraxul si bicarbonatul de sodiu, le vei amesteca si peste ele vei turna apa cu sapunul topit. Este foarte important ca in aceasta etapa sa amesteci bine ingredientele, pana la dizolvarea lor completa. Este si momentul in care, daca doresti, poti adauga uleiul esential despre cre ti-am spus mai sus.
Nu pune mai mult de 15 ml de ulei si, daca il adaugi, nu uita ca si acesta trebuie amestecat cu celelalte ingrediente. La final, acopera cratita pentru cateva minute si apoi torna detergentul in sticle sau borcane curate. Pune etichete pe aceste repiciente si tine-le departe de cei mici. Inainte de a utiliza detergentul, nu uita sa agiti putin recipientul pentru ca ingredientele sa se amestece.
Cum sa faci un balsam de rufe
La fel de bine, poti obtine in casa si un balsam de rufe. Ti-am mai spus ca poate cel mai natural si mai eficient balsam de rufe este banalul otet alb din bucatarie pentru ca previne electrizarea materialului, elimina surplusul de detergent, previne scamosarea si face tesaturile mai moi si mai usor de calcat.
Asadar, daca vrei un balsam natural, tot ce trebuie sa faci este sa amesteci otetul alb cu cateva picaturi de ulei esential din ce-ti place ti. Eu iti recomand aici uleiurile de citrice, pentru ca ofera un parfum deosebit hainelor si ajuta la curatarea lor in profunzime.
Citeste si: Cum sa speli vase fara detergent. Metodele naturale!
Poti utiliza ulei de levantica pentru ca aceasta are si proprieteti antiseptice, iar prafumul este unul extrem de relaxant. Uleiul de arbore de ceai este ideal mai ales daca ai persoane care sufera de diverse tipuri de ciuperci, pentru ca este un ingredient care ajuta la eliminarea lor, in veme ce eucaliptul contribuie la eliminarea bacteriilor si ofera hainelor un miros proaspat.
Desigur, aroma de eucalipt nu este usor tolerata de toata lumea, asa ca inainte de a adauga acest ingredient, asigura-te ca mirosul acesta usor intepator este pe placul tau. Daca nui ai la dispozitie aceste uleiuri esentiale, poti adauga in balsamul tau natural zeama de la o jumatate de portocala sau de lamaie.
Desigur, inainte de a folosi aceste ingrediente, trebuie sa te asiguri ca nici tu, nici cei dragi tie, ale caror haine sunt spalate sau clatite cu aceste produse, nu sunt alergice la ingredientele mentionate.