Cum sa faci branza de vaci chiar la tine acasa. Branza de vaci facuta in casa este unul dintre deserturile pe care cei mai multi dintre noi le-am gustat cand eram mici. E si un aliment important in dieta copiilor, dar si a adultilor si este recomandata mai ales pentru ca nu contine aditivi. In plus, este o sursa de zinc si magneziu, cu beneficii pentru imunitate, sistemul nervos si pentru muschi.
In plus, este o sursa de zinc si magneziu, cu beneficii pentru imunitate, sistemul nervos si pentru muschi. Daca nu stiai, branza de vaci facuta in casa este un bun antioxidant si controleaza diabetul zaharat. In plus, reteta nu este deloc complicata. Insa, pentru un gust cat mai bun si mai apropiat de cel din amintirile noastre, calitatea laptelui utilizat este foarte importanta.
Cum sa faci branza de vaci. Lista cu ingrediente
Asadar, ai nevoie de lapte de calitate, de preferat cumparat de la o ferma sau de la cineva de la tara, si de cel mult 15-20 de minute. Daca nu iti este la indemana sa ajungi la o ferma sau sa cumperi lapte de la cineva de la tara, trebuie sa stii ca laptele din comert poate fi utilizat si el, mai putin cel UHT.
Trebuie sa stii ca reteta traditionala difera putin de cea pe care multi dintre bucatari sau pasionatii de gastronomie de acum o propun. Totusi, nu e greu sa inveti cum sa faci branza de vaci.
Asadar, poti folosi atat lapte dulce, proaspat, cat si lapte usor fermentat, lasat sa se imbranzeasca, cel care, de altfel, dadea mirosul usor acrisor al produsului final. Laptele usor fermentat, daca este pus la fiert se va imbranzi si tot ce mai ai de facut pentru a obtine branza de vaci de casa este sa o strecori de zer si sa o consumi.
Reteta cu lapte proaspat, dulce, aduce un ingredient in plus si anume lamaie sau otetul care, atentie nu vor schimba gustul si/sau calitatea produsului final. Mai pot fi utilizate tablete de calciu lactic pisate, nu mai mult de 8 astfel de tablete la 1 litru de lapte si un borcan mic de iaurt, undeva la 150 ml. Atentie! Ar fi bine ca iaurtul utilizat sa fie de casa.
Asadar, pentru prepararea branzei proaspete de vaci ai nevoie de 2 litri de lapt integral si zeama de la o lamaie.
Primul pas este sa pui laptele la fiert. Te-as sfatui sa alegi o cratica cu fundul mai gros si, un alt sfat, una in care nu gatesti mancaruri foarte grase sau ciorbe, ci una in care mai degraba prepari orez cu lapte sau fierbi apa, in cazul in care ai nevoie sa faci asta macar din cand in cand.
Cand laptele incepe sa fiarba, se va adauga zeama de lamaie in doua reprize, amestecand pana ce zerul se va separa de lapte care va forma niste bulgarasi cu un aspect destul de solid. Operatiunea cum sa faci branza de vaci nu este chiar atat de grea.
Cratita se va lua de pe foc pentru ca, expusa o la temperatura ridicata, cum este cea de fierbere, pentru mai mult timp, branza de vaci va deveni mai tare si mai gumata. Pentru strecurarea branzei se poate utiliza o sita foarte mica sau o bucata mai mare de tifon, pe care o vei impaturi in doua, poate chiar trei straturi.
O textura mai uscata a branzei se obtine prin racirea acesteia, impachetarea ei stransa si stoarcerea prin aplicarea unei presiuni deasupra ei.
Trebuie sa iti mai spun ca branza de vaci astfel preparata se poate pastra la frigider timp de cel mult o saptamana, intr-un recipient etans.
Zerul rezultat in urma fierberii laptelui poate fi si el pastrat si utilizat la framantarea painii de casa.
Citeste si: Cum sa speli ciresele de pesticide folosind bicarbonat de sodiu
Cum sa faci branza de vaci. O alta reteta de branza proaspata, realizata traditional, adica fara zeama de lamaie, vorbeste despre 4 litri de lapte proaspat care este mentinut in casa, timp de doua zile, intr-o cratita de inox, acoperita cu un prosop de bucatarie. Temperatura la care se pastreaza laptele trebuie sa fie de aproximativ 25 de grade Celsius. Apoi, laptele este pus la fiert, dupa ce smantana de deasupa a fost adunata si pusa la pastrat in frigider.
Nu e musai sa faci asta, insa. Ai grija, insa, ca laptele pus la fiert sa se incalzeasca suficient cat sa separe branza de zer. Daca il lasi sa fiarba, branza obtinuta va fi tare, uscata, iar gustul nu va fi cel pe care ni-l amintim din copilarie. Poti masura temperatura din cratita si, cand aceasta este la 40-50 de grade, vei observa ca branza se separa de zer, asadar poti trage cratita de pe foc.
Preparata in aces fel, branza de vaci poate fi si ea tinuta la frigider tot timp de o saptamana, intr-un vas care se inchide etans.