Cum sa ingrijesti gainile pe timp de iarna. Afla cum amenajezi corect cotetul pentru ca pasarile sa treaca cu bine de perioadele cu temperaturi negative, cat si daca este necesar sa incalzesti adapostul pe timpul iernii.
Cum sa ingrijesti gainile pe timp de iarna
Sezonul rece ridica probleme tuturor crescatorilor de animale si pasari. Cei care ingrijesc gaini ouatoare, mai ales micii fermieri fara experienta, isi pun intrebarea daca este necesar sa incalzeasca adapostul pe timpul sezonului rece. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa ingrijesti gainile iarna.
Specialistii spun ca fiecare va decide daca va face o asemenea imbunatatire cotetului, mai ales ca pasarile sunt fiinte care se adapteaza la temperaturile scazute, avand atribute fizice care le ajuta in acest sens. Cu alte cuvinte se adapteaza si fara ajutor de la un sezon la altul.
Pasarile de curte isi cresc temperatura corpului consumand mai multa hrana, devenind o proprie sursa de caldura. Acest lucru se produce cu ajutorul digestiei care creaza o ardere interna ce genereaza caldura care ajunge la nivelul pielii. Aerul din jurul ei este incalzit si blocat apoi de pene. Mai mult decat atat, organismul gainilor face posibila limitarea circulatiei sangelui la nivelul picioarelor, crestei si a margelelor de la gat.
Chiar daca se adapteaza temperaturilor scazute, este nevoie ca in sezonul rece sa li se asigure mai multe conditii.
In primul rand, adapostul ar trebui ferit pe perioada sezonului rece de vantul specific de iarna. Daca exista posibilitatea, cotetul trebuie mutat. Este necesar sa stii cum sa ingrijesti gainile si pe timp de iarna.
O alta conditie pe care trebuie sa o indeplinesti este si sa ai grija ca apa pe care o consuma pasarile sa nu inghete. Daca nu poti monta un sistem de degivrare, atunci va trebuie sa ai grija sa schimbi des apa din vas. Te poti scuti de corvoada aceasta achizitionand din comert o adapatoare speciala care nu permite apei sa inghete.
Achizitioneaza un umidometru pentru a verifica umiditatea din interiorul cotetului. Trebuie sa stii ca umiditatea excesiva le expune la degeraturi. De aceea este recomandat ca vasul cu apa sa nu fie asezat in cotet.
Citeste si: Cum sa pregatesti cotetul gainilor pentru iarna
Mare grija trebuie sa ai si la cantitatea de mancare. Chiar daca pe timpul iernii consumul este mult mai mare, este esential sa oferi pasarilor cantitatea optima. Trebuie evitat ca furajul sa stea mult in hranitoare pentru ca exista riscul sa se umezeasca si sa apara mucegaiul. Evident, o mancare cu mucegai va fi una slab calitativ.
Pe timpul iernii trebuie sa ai grija si sa aerisesti adapostul. Dar si acest lucru trebuie facut cu grija, pentru ca gainile sunt sensibie la curent. Ar trebui sa stii cum sa ingrijesti gainile iarna, in mod corect!
De asemenea, trebuie sa ai in vedere sa monitorizezi temperatura din cotet. Exista posibilitatea ca pe timpul episoadelor cu temperaturi scazute ambientul din adapost sa fie numai bun pentru pasari.
Pe timpul sezonul rece, curatarea adapostului trebuie realizata cu aceeasi frecventa ca si vara. Pentru a controla umiditatea este recomandat sa folosesti strat de nisip. Acesta este bun izolator, plus ca retine caldura. Nu este recomandat sa pui paie in cotet.
Ca sa ocrotesti pasarile pe timpul iernii poti proteja adapostul de vant cu ajutorul unei folii de plastic sau baloti de paie. Este interzis sa izolezi peretii interior cu paie. Nu vei face altceva decat sa creezi mediul ideal pentru dezvoltarea ciupercilor si mucegaiurilor ce vor deveni pe loc surse de boli pentru gaini.
Cum sa incalzim cotetul gainilor, in mod corect
De la bun inceput trebuie mentionat ca incalzirea cotetului prezinta si avantaje dar si dezavantaje. Totusi, este util, mai ales cand vrei sa stii cum sa ingrijesti gainile iarna.
Principalul dezavantaj este ca exista riscul de producere al incendiilor. In acest sens, specialistii recomanda sa nu folosesti niciodata in cotetul gainilor lampile de incalzire. Acestea sunt extrem de periculoase si se poate ajunge usor la o tragedie prin producerea de incendii care distrug nu doar cotetul ci si efectivul de pasari.
Un alt dezavantaj este si acela ca unele surse de incalzire pot transforma spatiul intr-un adevarat cuptor.
Un alt mare dezavantaj, in cazul in care este folosit un sistem de incalzire pe baza de curent, este o eventuala defectiune sau pana. Pasarile sunt extrem de sensibile la diferentele de temperatura si intr-un astfel de caz te poti trezi ca inaripatele mor peste noapte tocmai pentru ca s-au confruntat dintr-o data cu temperaturile negative de peste noapte. Trebuie sa ai grija sa asiguri un ambient constant.
Daca totusi vrei sa apelezi la o astfel de metoda pentru a proteja inaripatele, orienteaza-te fie spre panourile radiante, fie spre caloriferul pe ulei.
Daca te gandesti la prima varianta, ai grija sa le fixezi bine in interiorul cotetului.
A doua varianta pe care o poti alege pentru confortul pasarilor este si cea mai usor de utilizat. Caloriferele pe ulei trebuie, insa, sa le reglezi la o temperatura optima. In cotet trebuie asigurat un ambient placut si nu o caldura inabusitoare. Spatiul trebuie sa aiba o temperatura cu doar cateva grade mai mult ca afara si nu o diferenta importanta.