Cum sa cresti telina in ghiveci, la tine acasa. Invata cum sa ai telina proaspata, inclusiv in sezonul rece, chiar din ghivecele de pe balcon. Invata cum o ingrijesti corect si ce beneficii iti poate aduce.
Cum sa cresti telina in ghiveci
Cum sa cresti telina in ghiveci. Telina si-a castigat renumele datorita calitatilor sale nutritive, cu impact direct asupra sanatatii organismului uman. Ajuta, printre altele, la scaderea tensiunii arteriale si este si un aliat de nadejde in lupta cu cancerul.
Telina sau Apium graveolens este o planta din familia Apiaceae. Este consumata in intregime (atat radacina cat si tulpina). Leguma este bienala, adica creste o data la doi ani.
Daca te gandesti sa o cultivi chiar la tine acasa, afla ca poti face acest lucru cu succes. Nu-ti face griji daca nu ai spatiu foarte mult. Planta se va adapta perfect inclusiv pe pervazul bucatariei sau pe balcon. O caracteristica importanta a telinei este si rezistenta sa. Se pastreaza perfect si pe timp de iarna, rezistand cu brio pana la temperaturi ce tind sa atinga pragul inghetului (0 grade Celsius).
Tot ce ai de facut este sa respecti cativa pasi atunci cand o plantezi si reusita este garantata. Doar asa inveti cum sa cresti telina in ghiveci, in mod corect.
Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa alegi semintele pe care vrei sa le plantezi. In magazinele de specialitate vei gasi doua variante: seminte de telina de frunze si seminte pentru telina de radacina. Daca vrei ciorbe aromate, atunci cu siguranta trebuie sa te indrepti spre varianta plantei de frunze.
Citeste si: Cum sa folosesti patrunjelul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Dupa ce ai stabilit ce iti doresti sa obtii in urma cultivarii plantei la ghiveci (frunze sau radacina), va trebuie sa respecti si timpul cel mai propice pentru cultivarea ei. In acest sens, exista doua variante: primavara si toamna. Daca alegi sa o plantezi primavara, cea mai buna perioada este cea dintre lunile martie-aprilie. Daca preferi toamna, atunci este bine sa plantezi semintele intre lunile septembrie-octombrie.
Urmatorul pas este sa alegi recipientul in care le vei planta. Trebuie sa te orientezi spre un ghiveci cu gauri care sa permita scurgerea apei in exces, dar si spre o farfurioara pe care sa pozitionezi recipientul. Farfuriuta va colecta apa in exces. Dupa cum vezi, nu e chiar greu sa stii cum sa cresti telina in ghiveci.
In ceea ce priveste substratul in care vei pune semintele, trebuie sa stii ca telina nu ridica probleme nici in acest sens. Le poti pune, spre exemplu, intr-un substrat organic, cu continut mare de nutrienti.
Tot de ce ai de facut apoi este sa pui semintele in substratul din ghiveci. Acestea se pun aproape de suprafata ghiveciului, dupa care se acopera cu un strat subtire din solul ales pentru cultivare.
Recipientul se acopera cu o folie in care ai facut mici gauri pentru a permite sa patrunda in interior oxigenul, absolut necesar pentru dezvoltarea semintelor. Dupa ce semintele au inceput sa rasara, folia trebuie indepartata. In 10-12 saptamani, frunzele vor fi suficient dezvoltate pentru a putea fi consumate.
Cum sa ingrijesti corect telina in ghivece
Daca vrei sa ai parte de o planta sanatoasa, trebuie sa ai grija la nevoile ei. Dupa cum am precizat mai sus, telina este rezistenta la temperaturi scazute, dar are cateva nevoi vitale. Trebuie sa stii cum sa cresti telina in ghiveci, in mod corect.
In primul rand adora lumina. Deci, ai grija sa pozitionezi ghiveciul intr-o zona luminoasa. Desi rezistenta, prefera caldura. Asta nu inseamna ca nu se dezvolta perfect si pe timp de iarna.
Pe timpul sezonului rece, este indicat sa ai grija la udare. Are nevoie de udari regulate. Vei observa ca se va adapta perfect la conditiile de apartament. O poti ajuta din cand in cand cu resturi din casa. Spre exemplu, poti folosi drept compost zatul de la cafea, cojile de ou, de banana sau ramasitele de la infuzia de la ceai.
Ca sa te bucuri de o leguma sanatoasa, trebuie sa ai grija ca planta sa nu fie supusa la temperaturi la extreme. Una prea ridicata sau una prea scazuta o va stresa si exista riscul sa fie supusa unui soc ce nu aduce deloc beneficii telinei.
Beneficiile consumului de telina
Acum ca ai invatat cum sa cresti telina in ghiveci, ar fi bine sa stii cate ceva si despre beneficii. Telina este cultivata din cele mai vechi timpuri pe teritorul tarii noastre. Studiile au demonstrat ca planta era folosita inca din vremea dacilor.
In timp s-a descoperit ca aduce beneficii nu doar in ceea ce priveste gustul diferitelor mancaruri, ci si asupra organismului uman datorita compusilor sai.
In afara de beneficiile deja mentionate, in ceea ce priveste scaderea tensiunii arteriale si aliat in lupta cu cancerul, leguma ajuta organismul uman si in lupta cu gripa si raceala, amelioreaza afectiunile oftalmice si amelioreaza afectiunile renale. Leguma ajuta, de asemenea, la eliminarea gazelor din intestine si stimuleaza functia sexuala. Este un aliat si in curele de slabire, avand un efect diuretic.
Pentru cei care sufera de ulcere varicoase, trebuie sa prepari un decoct din 200 g de planta (radacina si frunze) si 1 l de apa. Amestecul se fierbe pentru o ora. Se lasa apoi la racit si se pregatesc comprese care sunt inmuiate in lichidul obtinut si se aseaza pe leziune.