Cum sa faci pritocitul vinului, dar mai ales in ce perioada este nevoie sa te ocupi de acest lucru pentru a te asigura ca vinul nu se va strica. De cate ori trebuie sa faci aceasta operatiune si in ce consta.
Cum sa faci pritocitul vinului si in ce consta asta
Inainte de toate, ar trebui sa lamurim ce inseamna pritocitul vinului si in ce consta aceasta operatiune. Ei bine, pritocul este o lucrare ce consta in separarea vinului limpede de drojdia care se depune pe fundul vasului. Mustul are nevoie in jur de 2-3 saptamani pentru a fermenta, insa temperaturile la care este tinut influenteaza acest proces.
In acelasi timp, operatiunea va ajuta la limpezirea si maturizarea vinului. Mare atentie! Daca nu o sa faci acest lucru la timp, vinul tau va capata un gust neplacut, in special de drojdie. Asadar, ocupa-te la timp si ia in vedere aceste lucruri.
Pritocitul vinului se va face folosind un furtun de cauciuc. Poti face pritocitul deschis, atunci cand vinul este lasat sa intre in contact cu aerul sau pritocitul inchis, atunci cand vinul va trece printr-un furtun direct intr-un alt vas.
In primul an, se vor face 3 pritocuri pentru vin. Pritocul I se face de obicei in luna noiembrie-decembrie, dar daca strugurii nu au fost chiar sanatosi va fi necesar sa faci aceata operatiune mai devreme, dupa ce a incetat fermentatia zgomotoasa.
Citeste si: Cum sa alegi vinul pentru nunta in functie de anotimp. Cantitatea ideala
Cel de-al II-lea pritoc se face in luna februarie-martie si poate fi insotit de unele tratamente pentru limpezire ori stabilizare. Pentru stabilizare se va face un tratament cu bentonita sau se va adauga dioxid de sulf. Tocmai de aceea, pritocitul vinului este foarte important.
Pritocitul al III-lea se va face in luna august-septembrie, iar dupa acest 3 operatiuni vinul se poate considera deja vechi. Totusi, in anii urmatori (II si III), pritocirea vinului se va face de 1-2 ori pe an, in lunile noiembrie-decembrie sau februarie-martie.
Trebuie sa stii ca vinurile de 1-2 ani isi vor continua invechirea si innobilarea doar daca se vor trage in sticle. Pentru acest lucru, vei avea necoie de sticle de sticla si dopuri de pluta ori plastic. Sticlele se clatesc intr-o apa calduta de 40 grade Celsius si se sterilizeaza intr-o solutie de dioxid de sulf cu o concentratie de 2%.
Dupa ce ai sterilizat sticlele, se trage vinul insa nu uita sa lasi un spatiu de siguranta, de aproximativ 2 cm. Dupa umplere, sticlele se astupa cu dopurile de pluta sau plastic.