Cum sa folosesti levantica. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii
Cum sa folosesti levantica. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii

Cum sa folosesti levantica. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii


Lavanda sau levantica este o planta care ne face tuturor cu ochiul, mai ales pe la targurile organizate in apropierea sarbatorilor. Nu ai cum sa o ignori. Daca nu te atrage culoarea intensa, atunci sigur ii vei simti aroma puternica de la distanta. Dincolo de incantarea simturilor, levantica are proprietati curative demne de remarcat.

Cum sa folosesti levantica. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii – Cuprins:

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Lavanda
Lavanda

Lavanda este o planta perena, cu radacina lemnoasa. Tulpina este ramificata inca de la baza, formand o tufa.

Florile sunt intens violacee, grupate intr-o inflorescenta sub forma unui spic de grau, iar campurile cu lavanda te imbie cu aroma puternica data de uleiurile esentiale pe care aceasta planta le contine.

Planta nu depaseste 70 de centimetri inaltime, iar frunzele ii sunt marunte si inguste.

Gasesti lavanda pe campurile cu sol afanat. La noi in tara au inceput sa apara culturi intinse de lavanda, ceea ce inseamna ca planta nu o sa iti dea mari batai de cap daca vrei si tu sa o cultivi la tine in gradina sau in curte.

Beneficii levantica

Beneficii levantica
Beneficii levantica

Asa cum am spus deja, lavanda are numeroase beneficii pentru organismul nostru. In primul rand, lavanda este cunoscuta pentru efectele sale sedative avand beneficii in starile de anxietate si agitatie nervoasa. In plus, contribuie la relaxarea musculare, fiind eficienta in momentele de stres si de surmenaj.

Este un adjuvant in tratarea insomniei, fiind responsabila pentru obtinerea unui somn odihnitor si a unei stari de bine la trezire.

Levantica este un bun adjvant in tratarea atacurilor de panica, dar si a depresiei, prin efectele sale linistitoare si inducerea unei stari de bine.

Uleiurile din flori de lavanda sunt utile in calmarea durerilor asociate reumatismului si artritei, actionand ca un antiinflamator si antispastic. Masajul cu ulei de lavanda este utilizat pentru ameliorarea durerilor musculare, mai ales a celor care apar dupa efort fizic sustinut.

Citeste si: Cum sa cultivi Lavanda si cum sa obtii profit de pe urma ei

Lavanda stimuleaza secretia biliara si impiedica aparitia colicilor biliare. In plus, ceaiul de lavanda contribuie la eliminarea gazelor abdominale, favorizeaza digestia si amelioreaza durerile abdominale asociate gastritelor sau ulcerelor.

In fine, uleiul de lavanda, fiind bogat in antioxidanti, este util in lupta cu radicalii liberi, principalii responsabili de aparitia ridurilor si imbatranirea tenului. Pentru mentinerea sanatatii si frumusetii pielii este recomandata utilizarea uleiului de lavanda impreuna cu cel de cocos, de cel mult doua ori pe zi.

Lavanda are efecte antiseptice si bactericide, fiind utila in ameliorarea pruritului si durerilor de la nivelul pielii, mai ales cand apar diferite tipuri de afectiuni.

Poate fi folosita ca deparazitar extern. Amestecata in sampon, este utila in indepartarea paduchilor, cand acestia apar.

In plus, se pare ca lavanda are efecte asupra sanatatii parului si a scalpului. Cateva picaturi de ulei de lavanda adaugate in sampon pot face minuni pentru parul tau, te scapa de matreata si lupta cu succes impotriva caderii parului.

Cum sa folosesti levantica

Ulei de levantica
Ulei de levantica

Lavanda (Lavandula angustifolia) este indicata in tratarea insomniile. Pentru aceasta se recomanda diluarea a patru picaturi de ulei de lavanda intr-o jumatate de pahar de apa si se administreaza de trei ori pe zi, dupa masa. Efectul de calmare este unul semnificativ.

In caz de migrena si neutastenie se recomanda administrarea a 4-5 picaturi de ulei de lavanda pe un cub de zahar, seara, inainte de culcare.

Anxietatea si stresul pot fi ameliorate prin administrarea a 10 picaturi de tinctura de lavanda in putina apa, doza trebuie luata de 2-3 ori pe zi.

Pentru ameliorarea afectiunilor renale se recomanda prepararea unei infuzii din flori de lavanda. Trebuie administrate doua cani de infuzie in fiecare zi, efectul fiind de crestere a diurezei.

Aceeasi reteta poate fi administrata si in afectiuni hepatoboiliare cu scopul de a sustine eliberarea bilei.

In cazul durerilor de cap nu foarte intense, se recomanda masarea tamplelor cu cateva picaturi de tincturam, dar si administarea a cel mult doua cani de infuzie pe zi. Poti indulci infuzia cu putina miere.

Pentru ameliorarea crampelor musculare se recomanda masajul cu ulei de lavanda amestecat cu ulei de floarea soarelui.

Ranile si arsurile pot fi tratate cu picaturi de ulei de lavanda cu care se maseaza zona afectata. Au un rol cicatrizant important si, in plus, ajuta la calmarea durerilor locale.

Lavanda. Preparare si administrare

Infuzie de levantica
Infuzie de levantica

Infuzia se prepara din cateva flori de levantica si o cana cu apa fierbinte. Infuzarea trebuie sa dureze intre 10 si 15 minute. Infuzia se va bea indulcita cu miere si zeama de lamanie. Poate fi utila in inducerea unei stari de calm, de relaxarea si este indicata administrarea seara, inainte de culcare pentru un somn linistit si odihnitor.

Tinctura de lavanda se obtine intr-o sticla,  dintr-o mana de flori peste care se adauga alcool pana ce se completeaza intregul recipient. Compozitia se va lasa la macerat timp de 2 saptamani, urmand ca, la finalul perioadei, sa se filtreze. Administrarea a cate 20 de picaturi de tinctura de trei ori pe zi calmeaza migrenele si unele tulburari digestive, precum gastrita.

Pentru prepararea uleiului de lavanda se pune intr-un borcan o mana e flori de lavanda peste care se toarna ulei de floarea soarelui pana la umplerea recipientului. Compozitia va fi lasata la macerat timp de 10-15 zile intr-un loc insorit. La finalul acestui interval, uleiul se filtreaza si se pune in recipiente mai mici. este recomandat pentru masarea zonelor dureroase si pentru tratamente cosmetice.

Bai se prepara cu ajutorul unui decoct din flori de lavanda care se pune in apa de baie. Baile ajuta la ameliorarea durerilor osoase si musculare, fiind apreciate si pentru efectul lor relaxant, de calmare si de inducere a starii de bine.

Contraindicatii si efecte adverse

Lavanda
Lavanda

Lavanda este contraindicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza.

Trebuie sa mai stii ca daca urmezi un tratament antidepresiv sau sedativ prescris de un medic, atunci este interzis sa consumi produse pe baza de lavanda.

Lavanda poate produce reactii alergice cutanate si, din acest motiv, este indicata testarea produsului pe o zona mica de piele inainte de a o folosi pe o suprafata mai mare.

Inrosirea si umflarea zonei testate, dar si aparitia pruritului sunt semne de alergie si este indicat sa ceri sfatul unui medic pentru a te asigura ca poti folosi produse pe baza de lavanda.

Toxicitate. Daca sunt respectate precautiile si contraindicatiile mentionate, nu sunt descrise alte recatii toxice.