Cum sa previi inverzirea cartofilor. Cartoful este printre cele mai cunoscute si utilizate legume, fiind aliment de baza in alimentatia multor popoare. Se intampla, uneori, ca acestia sa capete o culoare anormala, verzuie.
De ce inverzesc cartofii
Ce trebuie sa stii despre inverzirea cartofilor? Cartoful (Solanum tuberosum) este o planta erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete si tulpini subterane terminate cu tuberculi de forma rotunda, ovala sau alungita. Planta este cultivata pentru acesti tuberculi care sunt comestibili, bogati in amidon, motiv pentru care sunt folositi in alimentație, dar si ca furaj.
Cartofii sunt originari din America de Sud, din regiunea Muntilor Anzi. Dupa orez, grau si porumb, cartofii reprezinta a patra sursa de energie alimentara. Sunt cultivati in peste 120 de tari si sunt consumati zilnic de peste un miliard de oameni.
Intr-o statistica recenta, realizata de o firma de profil, s-a aratat ca o persoana consuma lunar peste 3 kilograme de cartofi. Aceste lucru claseaza cartoful in topul preferintelor culinare, fiind foarte usor de preparat.
Citeste si: Cum si cand sa aplici Cropmax la cartofi pentru a mari productia
Se intampla uneori sa capete o culoare verzuie. Daca te confrunti cu o astfel de situatie, trebuie sa stii ca tuberculii nu mai sunt buni de consum, mai ales daca inverzirea este avansata (in acest caz vor avea gust amar).
Tuberculul contine in medie 75% apa si 25% substanta uscata si intre 8 si 29,4% substanta proaspata, reprezentata in proportia cea mai mare de amidon.
Fiind o planta solanacee (la fel ca vinetele sau rosiile) si cartofii contin solanina. Aceasta substanta este toxica atat pentru organismul uman, cat si cel animal. In cantitate mica, substanta este inofensiva, asa cum se intampla cand tuberculii se formeaza in sol si cantitatea este nesemnificativa pentru a crea probleme in organismul uman sau animal. In acel moment, continutul de solanina nu depaseste 10mg.
Lucrurile se schimba drastic daca tuberculii sunt expusi la soare. In acel moment incepe procesul de fotosinteza si cantitatea se mareste atat de mult incat devine periculoasa pentru consum. Solanina este practic un pesticid natural care protejeaza planta de insecte. Aici intervine inverzirea cartofilor.
In functie de durata la care sunt expusi razelor soarelui, cantitatea de substanta toxica poate creste si de cinci ori. De aceea, este important ca tuberculii sa fie depozitati in incaperi intunecoase.
Cu cat cartofii sunt mai verzi, cu atat este mai mare cantitatea de solanina din ei. Mitul conform caruia cartofii verzi sunt necopti este demontat de specialistii care sustin ca tuberculii sunt doar plini de substanta daunatoare.
Persoanele care consuma astfel de cartofi, se pot confrunta cu urmatoarele probleme de sanatate: greata, varsaturi, diaree. In situatii mai severe pot sa apara durerie de cap si ametelile. Simptomele apar de regula la 8-12 ore de la ingestie. Sunt si cazuri cand simptomele pot sa apara si mai repede, adica dupa aproximativ 30 de minute de la consum.
Simptomele moderate apar la doze de 2-5 mg/kg corp, in timp ce cele severe (care pot ajunge pana la moarte) se manifesta la doze de 3-6 mg/kg corp.
Gatirea cartofilor nu te scuteste de problemele de sanatate, in cazul in care gatesti astfel de cartofi (verzi).
Care sunt cauzele inverzirii cartofilor
Inverzirea cartofilor este strict legata de expunerea la lumina, prin depozitarea necorespunzatoare.
Cauza principala care conduce la aparitia acestui fenomen este expunerea la soare. Situatia apare si cand tuberculii sunt depozitati in locuri improprii, care beneficiaza de lumina naturala, chiar daca nu sunt expusi direct la razele UV.
Lumina ajuta practic la formarea clorofilei si deci este pornit procesul fotosintezei. Odata cu acest proces, creste si cantitatea de substanta toxica organismului uman.
Cum sa previi inverzirea cartofilor
Inverzirea cartofilor poate fi prevenita foarte usor prin depozitarea corecta a lor. De stiut este faptul ca daca cartofii sunt deja verzi, nu mai poti face nimic pentru a indrepta situatia. Nu mai pot fi tratati in niciun fel. Tot ce ai de facut este sa selectezi pe cei verzi de cei cu adevarat comestibili si siguri pentru consumul uman.
Singura metoda de a proteja tuberculii de inverzire este sa nu fie expusi la razele UV si sa fie depozitati in spatii ideale pastrarii lor. Cei mai buni cartofi sunt cei care au fost pastrati la intuneric, in spatii racoroase si lipsite de umezeala.
Trebuie avuta in vedere si temperatura la care sunt depozitati. Cei pentru consum trebuie pastrati la o temperatura intre 3-6 grade Celsius, iar cei pentru samanta la o temperatura intre 2-4 grade Celsius.
Daca nu este respectata conditia temperaturii, in cazul celei prea scazute, cartofii pot ingheta si se indulcesc. O temperatura prea mare va ajuta tuberculii sa incolteasca si sa se deshidrateze, devenind zbarciti. Mare atentie la inverzirea cartofilor!
Daca este vorba de o cantitate mica si observi pe suprafata lor pete verzi, nu inseamna neaparat ca nu mai poate fi consumati. Petele se pot indeparta cu ajutorul unui cutit. Daca toata coaja este inverzita, atunci nu mai incape indoiala ca trebuie aruncati.