Pelinul este una dintre cele mai cunoscute plante de leac de la noi. Deosebit de benefica in tratarea unor afectiuni, este important de stiut ca pelinul poate fi extrem de periculos si a fost deja interzis in mai multe tari din Europa, dar si in S.U.A.
Descrierea plantei. Unde gasesti pelinul
Pelinul (Artemisia absinthium L.) este o planta ierboasa, vivace, cu tulpina ramificata in partea superioara si acoperita cu frunze asezate altern. Planta poate fi recunoscuta dupa aspectul gri cenusiu pe care il are datorita perilor desi si matasosi.
Florile au o culoare galbuie si sunt grupate in mici capitule globuloase, asezate la varful tulpinilor si al ramurilor. Florile au mirosul placut, usor intepator dup care poti recunoaste foarte usor aceasta planta.
Gasesti pelinul in locuri necultivate, uscate, dar si pe marginea drumului, pe langa garduri si in apropierea locuintelor.
Trebuie sa iti mai spun ca, in mod normal, pelinul este raspandit in Eurasia si in Orientul Mijlociu.
Beneficii pelin
Cel mai cunoscut produs vegetal pe care il gasesti in pelin este tuona. Acesta este un compus care apare in doua forme, alfa si beta, principala diferenta, si cea mai importanta dintre ele, este faptul ca alfa-tuona este mai toxica.
Pelinul este benefic in lupta impotriva malariei, o boala produsa de un parazit transmis de tantarii infectati.
In plus, pelinul ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, in special ai celor de tipul oxiurii, dar si a viermilor cilindrici.
Iti mai spun ca pelinul are proprietati antimicrobiene si antifungice, fiind esential in lupta cu mai multe tipuri de bacterii si fungi.
Pelinul este esential in preparatele recomandate in problemele digestive si pentru cresterea poftei de mancare. Asa cum am spus, trebuie consumat cu atentie, si doar daca medicul si-a dat acordul, din cauza toxicitatii tuonei.
Pelinul este cunoscut pentru efectele sale diuretice, laxative, dar si pentru cel de tonic al sistemului nervos.
Este util in tratarea ranilor care se vindeca greu, iar infuzia este benefica in tratarea bolilor ficatului si ale bilei. Exista, de asemenea, studii care vorbesc despre efectele anticancerigene ale pelinului.
Cum sa folosesti pelinul
Pelinul poate fi utilizat atat intern, cat si extern, desi mai putin in cel de-al doilea caz. Asadar, intern este indicat in eliminarea viermilor intestinali. Se recomanda administrarea unei lingurite rase de pulbere de pelin, de trei ori pe zi. Este indicat sa fie folosit si sub forma clismelor. Cele mai bune rezultate se obtin daca se asociaza pelinul cu lemnul Domnului si piretru.
Pulberea este indicata si in infectia cu Giardia, dar si in lipsa aciditatii gastrice. In acest ultim caz se va administra o lingurita de pulbere cu 15 minute inainte de masa.
Citeste si: Cum sa folosesti papadia. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
In cazul anorexiei, al anorexiei asociate convalescentei, a oboselii fizice si psihice si in starile de surmenaj se recomanda administrarea unui varf de cutit de pulbere de pelin inainte de masa. Atentie, in aceste cazuri, cura trebuie sa fie una de scurta durata, nu mai mult de 7-8 zile.
In gastritele hipoacide, in atoniile gastrice si in bolile digestive cu hipotonie gastrica se recomanda administrarea de macerat la rece, de trei ori pe zi, cu cel mult 10 minute inaintea meselor.
Infuzia combinata este recomandata in dispepsiile asociate constipatiei.
In cazul gripelor si a starilor febrile este recomandat maceratul la rece. Acesta se va administra cate 3-6 lingurite la fiecare jumatate de ora. Beneficiile vin destul de repede: scaderea febrei, eliminarea durerilor de cap, a senzatiei de voma si a vertijului.
Infuzia combinata este recomandata in inflamatiile cronice ale aparatului digestiv, dar si in diverse tipuri de intoxicatie, insa, in acest caz, numai dupa ce au fost acordate masurile de prim ajutor de catre personal calificat. Va fi administrat un litru de infuzie combinata pe zi pentru eliminarea toxinelor din organism.
Pentru astenie si tulburari de memorie este recomandata pulberea. Aceasta va fi administrata in 2-3 cure de cate 2 saptamani fiecare, cu alte 2 saptamani pauza intre ele.
Tot pulberea, dar si maceratul la rece te scapa de senzatia de voma, in timp ce pulberea este recomandata in dismenoreea secundara unor stari de tensiune psihica profunda. In acest caz, pulberea se administreaza in asociere cu pulberea de ghimbir, intr-o cura de o saptamana. Efectul curei este de a tonifia zona uterului si a organelor genitale si de a favoriza redeclansarea menstruatiei.
Pelinul poate fi utulizat, intern, pentru tratarea hipertensiunii, a malariei, dar si a pneumoniilor.
Extern, pelinul este utilizat pentru spalaturi, cu infuzie combinata supeconcentrata – 3 linguri la o cana cu apa, recomandarea fiind pentru trararea candidozei si a vaginitelor atrofice.
Tot extern, infuzia combinata este utilizata in baile de sezut menite sa amelioreze simptomele hemoroizilor, in special inflamatia. Ajuta la cicatrizarea zonelor in care s-au produs hemoragii si previne aparitia infectiilor. Este recomandata asocierea cu coada soricelului.
In fine, pentru tratarea oxiurazei sunt recomandate baile de sezut si clismele cu infuzie combinata, in vreme ce plagile purulente pot fi tratate prin aplicarea cataplasmelor.
Preparare si administrare
Pulberea se obtine prin macinarea pelinului cu rasnita de cafea si cernerea produsului rezultat. Se administreaza cate o lingurita rasa, de cel mult 3-4 ori pe zil, pe stomacul gol. Se recomanda ca pulberea sa fie mentinuta sub limba timp de 10-15 minute, inainte de a fi inghitita cu apa.
Atentie! Nu este recomandat sa faci multa pulbere pentru ca pastrarea ei mai mult de 10 zile duce la pierderea proprietatilor curative.
Maceratul la rece se obtine dintr-o lingurita de pulbere care se pune intr-o cana de apa plata. Compozitia se lasa la macerat 7 ore, apoi se filtreaza si se beau cam 2-4 cani pe zi.
Pentru obtinerea infuziei combinate se ia o lingurita de pulbere de pelin si se lasa la inmuiat, peste noapte, intr-o cana de apa. Dimineata se filtreaza, maceratul se pastreaza, iar pulberea ramasa se opareste cu 125 ml de apa fierbinte timp de 20 de minute. Apoi se lasa la racit si se amesteca cele doua extracte. Maceratul la rece se bea, 3 cani pe zi, inainte de masa.
Infuzia combinata superconcetrata este recomandata exclusiv pentru uz extren si se prepara cu 2-3 linguri de pulbere, nu o singura lingurita, ca in reteta de infuzie combinata.
In fine, cataplasma se va face din pulbere amestecata cu apa calduta, sub forma unei paste. Aceasta se va pune intr-un tifon si se va aplica pe zonele cu probleme.
Pelinul. Contraindicatii si reactii adverse
Asa cum am spus inca de la inceput, pelinul are anumiti compusi care sunt toxici pentru organism, mai ales daca sunt consumati in cantitati mari. Asadar, daca se administreaza peste 15 grame de pelin pe zi, atunci pot sa apara halucinatii, convulsii, inconstienta si, in cazuri extreme, poate surveni decesul.
Este recomandat ca nicio cura de pelin sa nu dureze mai mult de doua saptamani, iar pauza dintre aceste cure sa nu fie mai mica de doua saptamani.
Pelinul este contraindicat persoanelor diagnosticate cu boli psihice si nervoase grave sau aflate in stare acuta, in decompensarea acestor afectiuni sau in afectiunile intestinale acute.
Totodata, este contraindicat femeilor insarcinate, din cauza riscului de avort, dar si celor care alapteaza.
Toxicitate. Tuona este un compus toxic regasit in pelin. Este indicata consultarea unui medic inainte de a folosi orice produs pe baza de pelin, chiar daca persoana este sanatoasa clinic.