Papadia este, poate, una dintre cele mai cunoscute plante. Asta si pentru ca nu e deloc pretentioasa la mediu si o gasim cam peste tot in Romania. Dincolo de culoarea galbera care ne incanta privirea, mai ales daca suntem pe un camp cu multe, multe papadii, aceasta planta este una cu adevarat vindecatoare.
Descrierea plantei. Unde gasesti papadia
Papadia este o planta perena, erbacee care face parte din familia compozitelor, nu creste mai inalta de 20 de centimetri, iar rizomul ei este vertical. Bineinteles, este destul de raspandita la noi in tara, asa ca probabil sunt foarte putini care nu recunosc aceasta planta.
Tulpina, una destul de scurta, are la baza o rozeta de frunze, in vreme ce florile sunt grupate intr-o inflorescenta galben-aurie, cu un parfum dulceag. Daca rupi planta vei descoperi un suc laptos care se prelinge.
Asa cum spuneam, papadia este destul de raspandita la noi in tara si o gasesti peste tot: pe pajisti, fanete, pe marginea drumului sau pe terenurile necultivate, lasate in voia sortii.
Beneficii papadie
Papadiile au un continut sarac in calorii, dar bogat in fibre si carbohidrati. Printre compusii acestora se mai numara vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, K, dar si fier, magneziu, potasiu si calciu. Totodata, in papadie se mai gasesc inulina, rezine, acizi si fitosteroil. Radacina este bogata in latex. Compusii specifici ai papadiei sunt taraxacina si taraxosterina.
Trebuie sa stii ca, fiind bogata in calciu si vitamina K, dar si in antioxidanti, asa cum este vitamina C, papadia contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si previne aparitia unor boli cum sunt astrita si osteoporoza.
Extractul de frunze de papadie s-a documentat ca fiind benefic pentru ameliorarea si tratarea ficatului gras, dar nu de origine alcoolica, in vreme ce alte studii vorbesc despre beneficiile pe care vitamina C si luteolina, prezente in papadie isi aduc contribuitia la mentinerea sanatatii si a bunei functionari a ficatului.
Inulina din papadie mentine interstinele sanatoase si contribuie la imbunatatirea florei bacteriene din tractul intestinal. Papadia stimuleaza bila si ajuta la mentinerea unei digestii sanatoase. In plus, asa cum am spus, papadia este bogata in fibre care reduc sansele aparitiei unor tulburari digestive, cum sunt constipatia si diareea, dar si a altor problee gastrointestinale grave.
Pentru ca are rolul de a calma stomacul, papadia le este prescrisa copiilor care sufera de constipatie. Este un bun stimulent al poftei de mancare si le este recomandata celor care sufera de inapetenta, inclusiv persoanelor care au suferit diferite interventii chirurgicale.
Trebuie sa mai stii ca sucul de papadie ii ajuta pe diabetici prin stimularea producerii de insulina in pancreas si regland, in acest fel, nivelul zaharului din sange. Totodata, papadia functioneaza ca un diuretic, ajutand si in acest fel, la eliminarea mai rapida a zaharurilor din organism.
Poate nu stiai, dar papadia este un aliat in lupta cu kilogramele in plus pentru ca favorizeaza diureza si, in acest fel, pierderea in greutate. Este recomandata cura de ceai de papadie.
Papadia (Taraxacum officinale) previne aparitia cancerului si, acolo unde acesta a fost deja diagnosticat, impiedica inmultirea celulelor canceroase. Cele mai importante efecte au fost in cancerul de prostata, dar sunt necesare mai multe studii pentru a documenta complet efectele papadiei in aceasta patologie.
Este ceva mai bine documentat faptul ca papadia intareste sistemul imunitar, amelioreaza simptomele hepatitei si ajuta organismul sa lupte impotriva unor tipuri de infectii.
Iti mai spun despre aceasta plnta ca frunzele ei au efecte benefice in stimularea vezicii biliare lente, ajutand astfel la reglarea metabolismului si la eliminarea grasimilor din corp, in mod natural, contribuind astfel, la detoxifierea organismului.
Tot papadia contribuie la prevenirea anemiei prin aportul de vitamine, fier si proteine, dar si prin cel de vitamine din familia B.
Ti-am mai spus ca papadia este un diuretic natural, insa nu ti-am spus ca acest lucru contribuie la reglarea tensiunii arteriale si la reducerea nivelului colesterolului din sange.
Seva de papadie este alcalina, antifungica si antimicrobiana fiind utilizata in tratarea unor boli de piele. Ea amelioreaza pruritul, eczemele, vanataile si nu are efecte secundare.
In plus, papadia previne aparitia acneei si regleaza nivelul de sebuum din scalp, astfel incat te ajuta in lupta cu parul gras si cu matreata.
Indicatii terapeutice. La ce ajuta papadia
Papadia este indicata pentru ameliorarea simptomelor in icter, congestia ficatului, insuficienta si crize hepatice dureroase. Este indicata administrarea de infuzie sau decoct combinat, in doza de 2-3 cani zilnic, inaintea meselor principale.
In dischinezia biliara, in dispepsie si in colecistita se recomanda administrarea a 3-4 lingurite de pulbere de papadie in fiecare zi, in vreme ce pentru inapetenta, gastrita si digestie dificila, se va administra cate o lingurita de pulbere pe stomacul gol, inaintea meselor.
In cazul pancreatitei, este recomandata administrarea unei liingurite de pulbere, de patru ori pe zi. Au fost observate rezultate mai bune cand aceasta doza a fost asociata cu alte plante precum urzica si tataneasa.
Citeste si: Cum sa folosesti macesele. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Papadia este indicata in ateromatoza, arterioscleroza, dar si ca adjuvant in hipertensiune. Este recomandata o cura cu infuzie combinata de parti aeriene sau un decoct combinat de radacina. Este important ca pana in ora 12 sa fie consumate 2-3 cani.
In diabet este recomandata pulberea de papadie. Se va administra o lingurita cu pulbere cu 15 minute inainte de fiecare masa. Frunzele de papadie pot fi adaugate in salate.
Decoctul combinatde radacina de peapadie, administrat cate 4 cani pe zi, poate contribui la ameliorarea obezitatii cu origine endocrinologica. Este recomandat ca dieta alimentara sa fie adaptata si sa contina fructe si legume crude intr-o proportie de cel putin jumatate.
Guta si reumatismul pot fi ameliorate in urma unei cure de doua saptamani cu decoct combinat sau infuzie de papadie. Este important ca acestea sa se consume cate o cana, inaintea fiecarei mese.
Infuzia sau decoctul combinat pot fi utilizate in lupta cu inamicul cel mai de temut al femeilor, celulita. Este recomandata o cura de o luna in care se vor administra 3-4 cani de preparat pe stomacul gol. Xtren pot fi utilizate produsele care contin iedera si cretisoara.
Pulberea este de ajutor in tratarea urticariei si eczemelor, daca este administrata timp de trei saptamani. Cele mai bune rezultate se obtin cand aceasta se asociza cu pulbere din radacina de brusture si flori de coada soricelului.
Decoctul combinat si infuzia, administrate cate 3-4 cani zilnic pot ameliora simptomele neplacute ale varicelor si gemoroizilor.
Acneea cauzata de dezechilibrele hormonale specifice pubertatii poate fi tratata, timp de trei saptamani, cu infuzie sau decoct combinat de papadie, nu mai mult de 3 cani pe zi. Este important ca dupa aceste trei saptamani, sa fie facuta o pauza de o saptamana. Totodata, in timpul tratamentului este recomandata o alimentatie bogata in frunze de salata verde, telina si marar, dar si seminte de dovleac si leustean.
Extern, papadia este utilizata in reducerea petelor rosii de la nivelulm pielii si la ingrijirea tenului. Este recomandata tamponarea zonelor cu probleme cu infuzie combinata. Sucul de papadie, aplicat pe cataplasme te poate scapa de negi.
Cum sa folosesti papadia
Infuzia se prepara din doua lingurite de planta care sunt infuzate, timp de 10 minute, in doua cani de apa fiarta. Acest produs este util in tratarea anemiei si a obezitatii.
Sucul de frunze de obtine prin mixarea frunzelor verzi. El se va administra combinat cu putina apa plata.
Tinctura de papadie se obtine prin macerarea, timp de doua saptamani, a 2-3 linguri de papadie uscata. Compozitia se filteaza si se utilizeaza 15 picaturi in fiecare zi.
Pentru macerarea la rece este necesara o mana de papadie si o jumatate de litru de apa. Cele doua vor fi lasate la macerat peste noapte si vor fi consumate integral a doua zi.
Salata se prepara din frunze si tije de papadie si este indicata in curele de detoxifiere.
Decoctul combinat se realizeaza astfel: 1-2 lingurite de pulbere de radacina de papadie se inmoaie, peste noapte, intr-o jumatate de cana de apa.
Dimineata, compozitia se filtreaza, maceratul se pastreaza, iar pulberea ramasa se fierbe timp de 2 minute cu o jumatate de cana de apa, aproximativ 125 ml, apoi se lasa la racit, cele doua extracte se combina si se beau cu un sfert de ora inainte de masa, nu mai mult de trei cani pe zi.
In fine, infuzia combinata se prepara utilizand o lingurita de parti aeriene uscate si maruntite care se pun intr-o jumatate de cana de apa plata si se lasa la macerat 8 ore.
Apoi se filtreaza, maceratul se pastreaza, iar planta ramasa se va opari cu inca o jumatate de cana de apa, apoi se va lasa la infuzat o jumatate de ora. La final, se filtreaza, se lasa la racit si se amesteca cele doua extracte. Se administreaza 2-3 cani zilnic, pe stomacul gol.
Contraindicatii si reactii adverse
Este important de retinut ca papadia poate produce reactii alergice la unele persoane, mai ales la cele care manifesta o sensibilitate la crizanteme, galbenele sau margarete.
Trebuie sa mai stii ca sucul laptos al papadiei, despre care iti spuneam la inceput, poate produce intoxicatii manifestate prin greata, voma si tulburari de ritm cardiac. Aceste manifestari apar mai ales in cazul in care tijele papadiei sunt consumate in exces, adica mai mult de 5-6 pe zi.
Papadia este contraindicata femeilor insarcinate si a celor care alapteaza, dar si persoanelor cu afectiuni biliare care ar trebui sa ceara sfatul medicului inainte de a consuma produse din papadie.
Toxicitate. Nu este documentata, insa iti recomandam sa folosesti cantitatile mentionate!