Lucrari de toamna in livada. Cum sa le faci si care sunt acestea
Lucrari de toamna in livada. Cum sa le faci si care sunt acestea

Lucrari de toamna in livada. Cum sa le faci si care sunt acestea


Lucrari de toamna in livada. Cum sa le faci si care sunt operatiunile pe care trebuie sa le incepi atunci cand sezonul rece se apropie. Ce reguli esentiale ar trebui sa respecti, pentru ca pomii fructiferi sa fie productivi in sezonul ce urmeaza.

Lucrari de toamna in livada. Cum sa le faci si care sunt acestea – Cuprins:

Lucrari de toamna in livada. Cum sa le faci si care sunt regulile

Culesul merelor
Culesul merelor

Afla care sunt cele mai importante lucrari de toamna in livada si cum sa le faci. Primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand te-ai decis sa te ocupi de lucrarile de toamna din livada este sa culegi roadele. Probabil este momentul care iti va oferi satisfactie deplina, pentru ca te vei bucura de rezultatele muncii pe care ai depus-o timp de un an.

O regula de tinut minte este sa nu lasi fructe in pom. Fie ca sunt coapte si vrei sa le mananci mai tarziu, fie ca sunt bolnave, acestea trebuie culese in totalitate. Explicatia este destul de simpla: fructele din pom vor continua sa consume substantele nutritive de care acesta are nevoie pentru a rezista pe toata durata sezonului rece.

Dupa ce ai terminat cu fructele, te sfatuim sa strangi si frunzele cazute. Pe langa faptul ca vei curata terenul si totul va arata foarte bine, te asiguri ca indepartezi posibilii daunatori sau bolile care ar putea afecta pomul si care ar putea contamina pamantul. Tine-ti pomii sanatosi si usureaza-ti munca pentru sezonul urmator.

Nu uita ca si crengile uscate trebuie taiate, iar cele rupte trebuie indepartate. Nu de alta, dar bolile sau daunatorii pot ierna in diverse crapaturi ale acestora sau sub scoarta, iar atunci cand vine sezonul cald pomul va fi afectat. De asemenea, te sfatuim sa nu folosesti aceste resturi pentru gramada de compost, cel mai bine ar fi sa le distrugi prin ardere. Dupa cum vezi, este foarte important sa te ocupi de aceste lucrari de toamna in livada.

Lucrari de toamna in livada
Lucrari de toamna in livada

Tot toamna se efectueaza lucrarile de taiere. Pe langa ramurile uscate, le poti taia pe cele care au crescut prea mult sau pe cele intercalate. In acest fel, vei ajuta la formarea coroanei. Tocmai de aceea, aceste lucrari de toamna in livada sunt foarte importante!

Si taierile de rodire se fac tot toamna, asa ca ia-le in considerare sau apeleaza la un expert. Taierile se fac doar dupa ce pomii au intrat in perioada de repaus vegetativ, adica dupa ce toate frunzele au cazut. Dupa taieri, ar fi bine sa acoperi acele zone cu un mastic special sau cu o vopsea pe baza de ulei vegetal.

Dupa taiere, pomii fructiferi au nevoie si de tratamente fitosanitare. Iti recomandam sa folosesti zeama bordeleza sau o alta solutie pe baza de cupru. In acest fel vei proteja pomii impotriva bolilor precum putregaiul cenusiu, fainare sau rapan. Toate aceste lucrari de toamna sunt foarte importante in livada ta!

In cazul in care pomii s-au uscat si vrei sa plantezi alti puieti in locul acestora, ar fi bine sa ii scoti. O sa ai nevoie de ajutor pentru a elimina toate radacinile din pamant si abia apoi o sa poti planta noii puieti. Aici gasesti un articol despre cum sa plantezi un pom fructifer, in mod corect!

La final, te mai sfatuim sa varuiesti pomii fructiferi. O sa ai nevoie de 2-3 kg de var proaspat stins in 10 litri de apa, un kilogram de argila sau pamant galben, putin balegar sau 100 grame de sare grunjoasa. Amesteca foarte bine, iar apoi varuieste pomii din locul unde se termina primele ramuri care formeaza coroana si pana la baza trunchiului.