Cum sa devii psihoterapeut, ce trebuie sa stii? Psihoterapeutii sunt profesionisti care trateaza probleme emotionale la clientii din cabinet sau la pacientii internati in spitale. Psihoterapeutii sunt, de cele mai multe ori, absolventi de Psihologie, dar pot avea si studii conexe, precum Medicina, Asistenta sociala sau Sociologie si chiar Teologie. Este importanta formarea pe care un absolvent o va face pentru a se putea acredita ca psihoterapeut, iar demersul este unul de lunga durata, cu ceva costuri.
Ce face un psihoterapeut
Psihoterapeutul discuta cu beneficiarul serviciului, clientul care i-a trecut pragul, despre problemele care l-au facut pe acesta din urma sa apeleze la serviciile sale.
Fie ca vorbim despre probleme care il fac disfunctional pe client in anumite domenii din viata sa, precum cariera, relatia de cuplu sau relatiile interpersonale, fie ca vorbim despre o problema punctuala, de exemplu divortul de partener, pierderea locului de munca sau pierderea cuiva drag… psihoterapia vine sa sprijine clientul sa identifice si sa acceseze resursele de care dispune pentru a-si restructura, de cele mai multe ori, viata si chiar personalitatea.
Citeste si: Cum sa devii designer vestimentar. Studii necesare, abilitati, salariu
Nu intotdeauna vorbim despre vindecare, dar putem vorbi despre constientizarea unor aspecte disfunctionale si modificarea raspunsului oferit la astfel de stimuli, intr-un raspuns mai adaptativ.
Psihoterapeutul va asculta ceea ce povesteste pacientul sau, dar va ghida conversatia cu ajutorul intrebarilor care sa ii permita sa obtina informatiile de care are nevoie.
Va utiliza apoi diferite tehnici si metode specifice scolii de psihoterapie pe care a urmat-o sau chiar care provin din alte scoli, dar sunt utile in lucrul cu clientul sau.
Scopul este imbunatatirea starii emotionale a pacientului si a vietii acestuia, per ansamblu.
Abilitati necesare
Sunt necesare multe cunostinte legate de felul in care oamenii se comporta si in care functioneaza in relatiile cu lumea lor exterioara. Asadar, cunoasterea psihicului uman este esentiala in orice demers psihoterapeutic.
Empatia este, poate cea mai importanta abilitate a unui psihoterapeut, pentru ca ii permite sa isi inteleaga clientul, sa fie aproape de acesta, fara a se identifica, insa cu el.
Caldura este o calitate necesara unui bun psihoterapeut. In plus, acesta trebuie sa isi faca pacientul sa se simta in siguranta, sa nu il judece si sa nu vina cu propriile solutii la problemele expuse.
O buna abilitate de a asculta activ este esentiala in aceasta profesie. La fel, analiza si sinteza informatiilor primite.
In plus, un terapeut trebuie sa detina foarte bune abilitati de comunicare si de relationare cu persoanele din jurul sau.
Rabdarea este o calitate de care terapeutul are nevoie, dar si buna capacitate de a observa pe cel de langa el.
Studii necesare pentru a deveni psihoterapeut
Asa cum am spus, de cele mai mute ori, psihoterapeutii sunt absolventi ai Facultatii de Psihologie. Pot veni din domenii conexe, precum Medicina, in special Psihiatrie, dar si Sociologie, Asistenta Sociala.
Este important ca, dupa finalizarea studiilor, absolventul sa opteze pentru un master in psihoterapie, in orientarea pe care o considera potrivita pentru el. Poate opta inca din timpul anilor de facultate sa inceapa o formare in psihoterapie, la una dintre scolile acreditate de Colegiul Psihologilor din Romania.
Trebuie avuta in vedere, dincolo de finalizarea unor formari teoretice, si realizarea unor ore de dezvoltare personala, adica sedinte de terapie in care viitorul psihoterapeut sa isi discute si sa iti rezolve propriile probleme emotionale.
De fapt, acesta este cel mai important aspect al profesiei de psihoterapeut, pentru ca, in practica, nu poti merge niciodata cu un client mai departe decat ai mers tu ca beneficiar al psihoterapiei. Pe de alta parte, a nu-ti rezolva propriile probleme, poate duce in terapie la incercarea de a ti le solutiona cu ajutorul clientului.
Cat castiga un psihoterapeut
Iti spun mai intai ca e cale destul de lunga pana sa ajunga sa castige. Si asta pentru ca o formare in psihoterapie poate dura pana la 7 ani, daca vorbim despre psihanaliza. Sa spunem ca o formare pe o terapie de scurta durata inseamna vreo 2 ani de cursuri teoretice, in care este recomandat sa iti faci si cele vreo 270 de ore de dezvoltare personala (pe care multe dintre scoli le asigura in cadrul formarii, insa nu toate).
Dupa aceea, mai ai nevoie de inca doi ani de supervizare… in care absolventul scolii poate profesa ca terapeut insa doar sub supervizarea unui alt terapeut, cu experienta si acreditat de Colegiul Psihologilor. Supervizarea asta se plateste si nu sunt nici aici bani putini… dar…sa spunem ca ai ceva clienti la cabinet.
Asadar, in functie de experienta, de oras si de zona in care este amplasat cabinetul, o sedinta de psihoterapie pleaca de la 100 de lei ora. Am auzit si cazuri de terapeuti care ofereau sedinte la 70 sau 75 de lei.