Vinete amare. Cum sa previi acest lucru si care sunt cauzele
Vinete amare. Cum sa previi acest lucru si care sunt cauzele

Vinete amare. Cum sa previi acest lucru si care sunt cauzele


Vinete amare. Cum sa previi amareala la vinete? Afla care sunt cauzele pentru care se amarasc vinetele, dar si ce poti face pentru a avea o productie de fructe cu gust desavarsit.

Vinete amare. Cum sa previi acest lucru si care sunt cauzele – Cuprins:

Ce sunt vinetele si de ce se amarasc

Vinete in gradina
Vinete in gradina

Vinetete sunt printre fructele preferate ale romanilor. Da, ai citit bine! Este un fruct nelipsit de pe mesele bogate de sarbatori, dar si de pe mesele dintr-o saptamana oarecare. Totusi, se intampla sa gasesti si vinete amare!

Vanata (sau patlageaua vanata) (Solanum melongena) este o specie a genului Solanum, originara din India de sud si Sri Lanka. Este o planta de cultura importanta, crescuta pentru fructul ei alb sau violet. Oamenii au inceput sa fie interesati de acest fruct din cele mai vechi timpuri, mai precis din inca din preistorie. A ajuns sa fie  cunoscuta de catre lumea occidentala acum 1500 de ani.

Fie esti unul dintre gurmanzii care adora acest fruct, fie esti adeptul unui stil de viata sanatos si vrei sa dai cateva kilograme jos (vinetele ajuta in procesul de slabire) sau poate esti doar un producator, probabil stii ca sunt situatii cand vanata nu are tocmai gustul bun si fin pe care il stii atat de bine, ci amar.

Citeste si: Cum sa cultivi vinete albe. Conditii de crestere, beneficii, boli si daunatori

Gustul neplacut este dat de anumiti compusi continuti de acest tip de fruct. Este vorba despre alcaloizi care in doze mari pot duce la reactii toxice. Alcaloizii sunt o clasa de potentiali alergeni care constau in principal din atomi de azot. Culmea, in cantitati mici, alcaloizii au propietati anticancerigene.

Concentratia de alcaloizi este in general infima si nepericuloasa sanatatii omului. Daca este depasit pragul critic, fructele se amarasc si devin periculoase pentru organism, mai ales daca se consuma in  exces, pe perioade indelungate.  Pentru a se feri de probleme de sanatate, persoanele care se stiu alegice sau care sufera osteoporoza, guta, artrita, etc este bine sa evite consumul de vinete.

Vinete amare. Care sunt cauzele?

Vinete amare
Vinete amare

Daca esti producator si vrei ca vinetele tale sa aiba un gust desavarsit, deci continut mic de alcaloizi, trebuie sa stii ca principala cauza a amarelii fructelor este lipsa apei  sau culegerea lor mult dupa termenul optim. Ce duce la obtinerea acelor vinete amare?

Culesul tardiv al vinetelor va ajuta la un gust amar. Este indicat sa le recoltezi atunci cand semintele sunt inca “usoare”, adica inca nu au ajuns la maturitate.

Atentie si la variatiile de temperatura, in special la cele care se dezvolta in gradini sau pe camp. Diferentele de temperatura se vor reflecta direct asupra gustului lor, devenind amare.

Daca locuiesti intr-o zona in care temperatura variaza destul de mult, este bine sa alegi sa cultivi vinetele in solar. Asa vei avea control asupra temperaturii, pe care o vei putea mentine, in linii mari, constanta, soolarul protejandu-le si de perioadele cu temperaturi mai scazute.

O alta cauza a gustului neplacut poate fi si seceta, adica perioadele cand nu au apa suficienta. Daca vinete trec prin perioada de seceta, trebuie sa ai grija sa le irigi mai bine. Sunt mari iubitoare de umezeala, asa ca va trebui sa le uzi zilnic in perioadele fara umezeala sau de canicula. In oricare dintre aceste doua situatii, este recomandat udatul dis-de-dimineata, inainte de rasaritul soarelui.

Trebuie sa stii ca gustul vinetelor vine si de la soiul pe care alegi sa-l cultivi. Unele sunt mai dulci, altele mai putin dulci, gustoase. Atunci cand alegi soiul, este bine sa te indrepti spre seminte sau rasaduri de la care ai gustat in trecut legume coapte sau sa le cumperi de la o sursa sigura.

Cum sa previi amareala vinetelor

Cum sa previi amareala vinetelor
Cum sa previi amareala vinetelor

Vinete amare. Exista vesti bune in ceea ce priveste gustul vinetelor. Sunt cateva operatiuni care te vor ajuta sa previi gustul amar al fructelor.

In primul rand, trebuie sa ai grija sa achizitionezi rasaduri sau seminte din locuri avizate sau dintr-o sursa de incredere. Daca vrei fructe romanesti, trebuie sa stii ca exista si soiuri autohtone cu gust fin, bun fara pic de amareala.

Ai grija si la udat. Trebuie udate din belsug, dis-de-dimineata, de preferat cu apa nu foarte rece. Daca ai posibilitatea sa le uzi cu apa din butoi, care are temperatura in jur de 25 de grade Celsius, le vei ajuta sa aiba un gust foarte bun. Este bine sa nu folosesti apa de la robinet, pentru ca ar putea fi prea rece. Udarea se face zilnic in perioadele cu seceta si la 2-3 zile in intervalele in care nu sunt inregistrate probleme din cauza precipitatiilor.

Tot pentru a preveni gustul amar este indicat sa le culegi la timp. Daca le lasi sa imbatraneasca, cu siguranta vor capata gustul neplacut.

De asemenea, ai grija sa le consumi cat mai proaspete. Daca le pregatesti pentru iarna, gateste-le cat mai repede dupa ce le-ai cumparat si lasa-le sa se scurga de zeama. Apoi sunt pregatite de urmatorul pas, fie ca este vorba de depozitarea in congelator, fie ca pregatesti din ele zacusca.