Cum sa cresti Zorele. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti Zorele. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti Zorele. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Cum sa cresti Zorele. Zorelele sunt plante ornamentale agatatoare, care se dezvolta, in mod normal, anual. Aceste plante sunt originare din zona Americii Centrale.

Cum sa cresti zorele. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Beneficii oferite de aceasta planta

Ipomoea spp.
Ipomoea spp.

Trebuie sa stii ca, desi compusii din Zorele nu au fost suficient studiati, se stie ca, din punct de vedere al beneficiilor, radacina are proprietati terapeutice.

Din radacina se prepara pulbere, tinctura sau rasina. Indiferent cum o vei prepara, utilizarea va fi ca decongestionant, laxativ, vermifug si purgativ.

Se poate utiliza, ca adjuvant, in congestii cerebrale, in probleme intestinale si in probleme de natura hematologica, insa, este indicat ca, inainte de a folosi orice tratament din plante, sa verifici cu medicul curant.

Inmultire Zorele

Seminte zorele
Seminte zorele

Zorelele se inmultesc prin seminte si este important sa faci asta primavera, undeva in lunile aprilie-mai, direct la locul de cultura, in cuiburi sau in randuri aflate la 30-40 de centimetri unele de altele.

Este recomandat ca, inainte de plantare, semintele sa fie scufundate in apa calda timp de 12 ore. Aceasta actiune are menirea de a favoriza germinarea. Semintele au nevoie de aproximativ 2-3 saptamani si de o temperatura de cel putin 18 grade Celsius pentru a germina.

Citeste si: Cum sa cultivi Facelia. Ingrijire, inmultire, conditii crestere, boli si daunatori

Sunt anumite soiuri ale plantei care pot fi crescute initial in ghiveci, dar vei avea nevoie de mai multe seminte. Acestea vor germina cam in 3 saptamani, la o temperatura de 18-21 de grade Celsius, insa, atentie, recipientul trebuie depozitat intr-un spatiu cu mai putina lumina, iar solul trebuie mentinut umed.

Dupa ce apar primele rasaduri, acestea pot fi mutate la 7 centimetri distanta unele de altele si, cand sunt suficient de mature, pot fi mutate intr-un ghiveci mai mare sau chiar in gradina ta.

Conditii de crestere Zorele

Zorele
Zorele

Zorelele (Ipomoea spp.) nu sunt pretentioase cu privire la calitatile solului. Au, insa, nevoie ca aceasta sa fie cat mai proaspat si bine drenat. Daca vrei ca plantele tale sa se dezvolte armonios, atunci iti recomand sa asiguri un sol nisipos, bine drenat, cu un pH care sa varieze de la acid–neutru–alcalin.

Daca solul este bogat in materii organice, atunci plantele vor inflori abundent. Zorelele tolereaza si solul mai sarac in materii organice, insa inflorirea, in acest caz, va fi modesta.

Citeste si: Cum sa cresti Rododendron. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Udarea trebuie facuta folosind cantitati moderate de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan. Pe timpul iernii, insa, solul poate fi mentinut uscat, planta fiind in repaus vegetativ. In perioadele cu temperaturi extreme, este recomandata nebulizarea frunzelor, cu mare atentie ca florile safie ferite.

In ceea ce priveste temperatura, Zorelele se simt foarte bine la caldura, tolereaza bine chiar si caldura extrema, insa iarna pot sa apara probleme daca temperaturile scad sub 13 grade Celsius. In plus, Zorelele au nevoie de un mediu bine ventilat, insa fara curenti de aer si nu tolereaza nicicum inghetul.

In ceea ce priveste lumina, Zorelele prefera un spatiu insorit, ferit de vanturile reci. Daca locuiesti intr-o zona cu ierni geroase, este recomandat sa cultivi aceste plante in ghivece, deoarece nu vor supravietui iernii.

Ingrijire Zorele

Ingrijire Zorele
Ingrijire Zorele

Fertilizarea acestei plante este recomandata o data la 2-3 saptamani, doar in sezonul cald, adica primavara si vara. In acest sens poate fi utilizat un ingrasamant lichid care se va dilua in apa pentru irigare, un ingrasamant cu eliberare prelungita pentru plante prin flori.

Este important sa stii ca ingrasamantul pe care il alegi sa fie bogat in azot, cupru, mangan, fosfor, potasiu, magneziu, molibden, bor si zinc.

Zorelele nu sunt plante care trebuie tunse, insa, se recomanda ca frunzele uscate sa fie eliminate de pe tulpina.

Este important, fiind o planta cataratoare, sa o ajuti cu suporturi de crestere pe verticala. Aceastea se vor monta imediat dupa plantare si vor fi repozitionate, in functie de nevoile plantei, primavara sau vara.

Boli si daunatori

Morning glory
Morning glory

Zorelele sunt plante destul de rezistente si ferite de boli si de daunatori. Pot fi, insa, afectate de acarieni si de afide.

In ceea ce priveste imbolnavirea, aceasta survine secundar conditiilor de mediu improprii. Astfel, lipsa apei din sol poate afecta radacinile, dar poate duce la ingalbenirea frunzelor si la aparitia unor pete maronii care iti arata si ca planta ta a fost deja afectata de acarieni.

Recomandarea este sa cresti umiditatea la nivelul plantei si, daca nu observi nicio imbunatatire, sa apelezi la insecticidele omologate din comert.