Cum sa obtii un extras de carte funciara. Acte necesare
Cum sa obtii un extras de carte funciara. Acte necesare

Cum sa obtii un extras de carte funciara. Acte necesare


Cum sa obtii un extras de carte funciara. Afla ce acte sunt necesare, la ce foloseste acest document si de catre ce autoritati este eliberat. Este important sa stii ca sunt doua variante ale acestui document!

Ce este extrasul de carte funciara?

Extras de carte funciara
Extras de carte funciara

Un extras de carte funciara este un document eliberat de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, care cuprinde detalii privind descrierea si identificarea unui imobil, de regula numarul cadastral, suprafata, dar si cu privire la titularul dreptului de proprietate si la dreptul de uzufruct sau detalii legate de o eventuala ipoteca.

Este important sa stii ca sunt doua variante ale acestui document. Mai intai este extrasul de carte funciara de autentificare – un document care se elibereaza numai notarul public cu scopul de a-i servi la autentificarea actelor notariale cu privire la respectivul imobil (ca in cazul vanzarii imobilului).

Un al doilea tip este extrasul de carte funciara pentru informare – acest document fiind eliberat oricarei persoane fizice interesata de situatia juridica a unui anumit imobil.

Cercetarea acestui document este reglementata de Codul Civil unde este stabilit ca solicitantul informatiilor nu trebuie sa motiveze nicicum demersul sau. Legal, cadastrul si cartea funciara au menirea de a inventaria cumva imobilele de pe teritoriul Romaniei, adica de a putea identifica proprietarii de drept sau detinatorii legali ai acestor imobile astfel incat sa existe o imagine de ansamblu in legatura cu locul si valoarea de impozitare a terenurilor aflate atat in proprietate privata, cat si in proprietate publica.

Cum sa obtii un extras de carte funciara. Ce acte sunt necesare

Cum sa obtii un extras de carte funciara. Acte necesare
Cum sa obtii un extras de carte funciara. Acte necesare

Cum sa obtii un extras de carte funciara. Daca ai nevoie de o carte funciara de informare, atunci va trebui sa completezi o cerere tipizata cu informatii legate de numele tau, adresa de domiciliu, codul numeric personal si datele imobilului pentru care soliciti cartea funciara – numarul de carte funciara, numarul topografic, adresa si localitate in care se afla acest imobil.

Trebuie sa stii ca aceste cereri se depun in zilele lucratoare, in general intre orele 8.30 si 14, urmand ca documentul solicitat sa poata fi ridicat intre orele 11 si 16.

Cartea funciara de autentificare ii este eliberata notarului lui, tot in baza unei cereri tipizate pe care o vei completa impreuna cu el. Vei avea nevoie de un act de identitate, o cerere de eliberare a extrasului de autentificare – cea despre care am spus ca o vei completa impreuna cu notarul – si de o copie de pe incheierea de intabulare.

Cererea contine datele tale de identificare, adica numele, adresa, serie si numarul de buletin, individualizarea imobilului prin indicarea numarului cartii funciare, a numarului cadastral, situarea acestuia si tipul de imobil. Aici putem vorbi despre teren, spatiu, comercial, apartament sau casa si teren.

In plus, se va mentiona si modul in care se doreste sa se comunice, fie prin posta, la sediul serviciului, prin delegatul biroului notarial sau prin fax/e-mail. Desigur, de pe cerere nu vor lipsi data la care a fost scrisa, semnatura si sigiliul notarului public si semnatura solicitantilor.

Citeste si: Cum sa faci un contract pentru bransare la reteaua de gaze naturale. Acte necesare

Preturile de eliberare pentru un extras de carte funciara variaza de la 20 de lei – cat costa o carte funciara de informare, pana la 40 de lei – cat este costul unui exemplar de carte funciara de autentificare. Insa, daca si acest document iti trebuie urgent, adica in cel mult o zi, atunci vei plati o taxa de urgenta de 200 de lei.

Este important sa mai stii ca termenul de eliberare pentru documentul de carte funciara de informare este de doua zile, in afara celei in care s-a depus solicitarea, adica cererea. Daca te grabesti sau pur si simplu vrei sa scoti mai repede documentul, atunci vei plati o taxa de urgenta de 100 de lei.

Solicitarea unui astfel de document poate fi facuta si la un birou notarial, iar de depunerea cererii si ridicarea documentului se va ocupa delegatul notarial.

Sunt si ceva vesti bune pe care am ales sa ti le las aici, la final. Daca urasti sa iesi din casa, nu ai timp sau pur si simplu nu ai chef sa petreci timp pe la ghiseele institutiilor statului, extrasul de carte funciara poate fi obtinut si online.

Nu este deloc complicat. Tot ce trebuie sa faci este sa accesezi aplicatia dezvoltata de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara si vei gasi acolo toti pasii pe care trebuie sa ii urnezi pentru a intra in posesia documentului dorit.

De fapt, poti intra pe site-ul agentiei, www.ancpi.ro,  pentru mai toate detaliile de care ai nevoie si, de ce nu, pentru lamuriri suplimentare.