Cum sa ingrijesti trandafirii pe timp de vara si cum protejezi trandafirii de temperaturile dogoritoare ale verii. Afla ce ai de facut cand vremea devine caniculara si ce metode ai la indemana pentru a-i mentine sanatosi si cat mai mult infloriti.
Cat de des trebuie sa uzi trandafirii vara
Cum sa ingrijesti trandafirii pe timp de vara. este un gen de planta perena ornamentala din familia Rosaceae, originar din regiunile continentale si subtropicale ale emisferei nordice, cuprinzand peste 200 de specii de arbusti erecti, deseori spinosi.
Simbol al iubirii pure, al frumusetii desavarsite si al nobletii, trandafirul si-a gasit loc atat in parcuri, in gradinile marilor castele cat si in curtile oamenilor. Daca si tu ai in curte frumoasa floare, atunci este timpul sa inveti cat de des se uda planta pe timp de vara pentru a o mentine sanatoasa si cat mai mult timp inflorita.
Citeste si: Ingrasamant natural pentru trandafiri. Cum sa il faci si de ce ingrediente ai nevoie
Udarea corecta a plantei se face o singura data pe saptamana, din abundenta. Udatul se face dis-de-dimineata, inainte ca soarele sa apuce sa-si faca simtita prezenta cu adevarat.
Fiecare planta are nevoie de aproximativ 10 litri de apa pentru a se face irigare corecta. Este indicat sa-ti dotezi gradina cu un sistem de irigare prin picurare care te va scuti de corvoada udatului manual, plus ca astfel se asigura si umezirea constanta a solului.
Cum sa ingrijesti trandafirii pe timp de vara
Daca vrei sa te bucuri de o explozie de flori colorate si frumos mirositoare pe timp de vara, trebuie sa ai in vedere sa tunzi si sa toaletezi planta si in sezonul cald. Asadar, trebuie sa stii cum sa ingrijesti trandafirii pe timp de vara.
De regula aceasta manevra este executata toamna tarziu si primavara, dar daca revii cu operatiunea si vara vei da plantei un avant important si te vei bucura de inflorirea ei inca o data, dupa cea din luna mai.
Atunci cand toaletezi planta, trebuie sa o examinezi cu atentie. Tufele foarte batrane sau bolnave (vestede) trebuie inlaturate. Ciotul ramas se fertilizeaza si se uda din abundenta.
Vei observa in curand ca apar lastari noi. Curatarea trandafirilor stimuleaza cresterea, intrucat spatiul liber creat permite patrunderea luminii si a aerului din plin – conditii importante pentru formarea unor noi lastari. Fa-ti timp ca o data pe saptamana sa tai lastarii cu florile trecute. Scurtarea asigura tufei de trandafiri aerare si regenerare.
Pe langa udatul corect si toaletarea intermediara, trandafirii mai au nevoie si sa ii feresti de atacul afidelor sau paduchii verzi. Probabil stii ca iunie este numita si „luna trandafirilor”.
Este perioada de varf a lor, dar si perioada cand trebuie mai mult ca oricand sa fie protejati de daunatori, perioada temperaturilor extrem de ridicate fiind propice dezvoltarii lor.
Afidele sunt acei paduchi ai plantelor care produc pagube insemnate plantelor, inclusiv trandafirilor, in foarte scurt timp. Este necesar sa stii cum sa ingrijesti trandafirii pe timp de vara si cum sa-i aperi de acesti paduchi verzi.
Trebuie sa stii ca ai solutie impotriva temutilor daunatori. Cea mai buna metoda pe care o poti folosi este sa stropesti florile cu o solutie speciala realizata dintr-o combinatie de Mospilan si Actara.
Ca sa ajuti trandafirul si mai mult pe durata tratamentului, trebuie sa-l hidratezi corespunzator. Astfel, cresti rezistenta plantei in fata daunatorului. Lichidul trebuie pulverizat direct pe daunator. Este indicat sa faci acest lucru dupa apusul soarelui si sa reiei procedura la 48 de ore de la prima pulverizare.
O alta metoda pe care ai putea sa o utilizezi pentru a scapa de afide este si sa stropesti planta din abundenta cu apa. Fa asta cu un furtun de inalta presiune.
Citeste si: Cum sa folosesti cenusa la trandafiri si ce efecte are
Cum sa ingrijesti trandafirii pe timp de vara. Trandafirii au nevoie si de ingrasaminte. Ai doua metode la indemna pentru o fertilizare ca la carte. Fie alegi varianta bio, fie fertilizatori din comert.
Daca alegi prima varianta, cea bio, poti ajuta trandafirii cu ajutorul gunoiului de pasare dizolvat in apa. Cealalta varianta este o combinatie azot-fosfor-potasiu in proportii de aproximativ 30-40-30%.
Daca vrei sa ai trandafiri frumosi, trebuie sa ai grija si la buruieni. Superbele flori nu fac „casa buna” cu buruienile. Este esential sa le combati pentru ca exista riscul sa sufoce planta. Ca sa le combati, tot ce ai de facut este sa sapi pamantul la radacina si sa scoti cu atentie toate ierburile, cu radacina cu tot.
Pentru a ajuta trandafirii este importanta ca pamantul din gradina sa fie permeabil, bine aerat, adanc si necompactat. In lipsa unei gradini, daca vrei sa te bucuri de trandafiri chiar daca locuiesti la bloc, trebuie sa stii exista multe soiuri carora le merge foarte bine si in ghivece.
Ghiveciul potrivit este de forma cilindrica si trebuie sa fie inalt destul de inalt (de aproximativ 40 de centimetri). Asezat in loc insorit, te vei bucura de flori frumoase pe tot timpul verii.