Vriesea este o planta cu crestere lenta, cu aspect de rozeta, cu o radacina putin dezvoltata si care poate atinge cel mult 45 de centimetri inaltime. Este originara in America Centrala si de Sud, iar la noi creste mai degraba in apartament, ca planta ornamentala.
Inmultire Vriesea
Vriesea se poate reproduce foarte usor, prin lastari. Este important ca dupa ce vechea rozeta moare sa o tai, protejand lastarii pe care planta ajunsa la maturitate i-a format. Cand acestia ajung la o inaltime de 15 centimetri, ei pot fi mutati in ghivece unice.
Este important ca temperatura sa fie mentinuta in jurul a 25 de grade Celsius si, din acest motiv, este indicata acoperirea plantelor cu o folie de plastic si plasarea ghivecelor intr-o zona cu umbra partiala.
Primele radacini vor aparea in aproximativ 6 saptamani, acesta fiind motivul cand folia poate fi indepartata. Noile plante vor putea fi mutate intr-un ghiveci mai mare, definitiv, abia dupa un an.
Conditii de crestere Vriesea
Vriesea se simte cel mai bine intr-un sol bine drenat, obtinut dintr-un amestec, in parti egale, de pamant de frunze, muschi, turba si nisip, cu un pH cuprins intre 5 si 6.
Udarea plantei se face moderat, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. In plus, se va iriga si rozeta formata din frunze. Este mai mult decat suficienta utilizarea unui pahar cu apa saptamanal in sezonul rece si a unui pahar cu apa, de doua ori pe saptamana, in perioada verii.
Citeste si: Cum sa cresti Eustoma. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Este important sa te asiguri ca in cupa centrala este mereu apa proaspata. Asadar, ea trebuie golita si umpluta cu apa proaspata cel putin o data pe luna.
Este important ca temperatura sa nu scada sub 13 grade Celsius. Intervalul in care Vriesea se simte cel mai bine este 20-28 de grade Celsius. Este necesar ca umiditatea la nivelul aerului sa fie destul de ridicata, undeva la 70-80%. In cazul in care nu o poti asigura la acest nivel, este indicat sa pulverizezi planta cu apa.
Vriesea carinata are nevoie de lumina si prefera spatiile luminoasa sau semiumbrite. Are nevoie si de soare, insa cel mai bine este ca razele soarelui sa ajunga la aceasta planta doar dimineata si seara, pentru a o feri de arsuri.
Ingrijire Vriesea
Fertilizarea se va face lunar, in perioada de crestere su inflorire. Sunt recomandate ingrasamintele specifice plantelor cu flori. Sunt indicate ingrasamintele lichide, aplicate fie prin stropirea frunzelor, fie prin turnarea in cornet, pentru a nu le diminua concentratia.
Vriesea nu poate fi taiata, insa este recomandata indepartarea frunzelor ofiliate si uscate astfel incat acestea sa nu devina un mediu propice instalarii unor boli.
Citeste si: Cum sa cresti Sedum spectabile sau floare grasa. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Este foarte important sa te asiguri ca planta are conditiile de vegetatie necesare si sa fii atent la semnele care arata ca acestea nu sunt indeplinite. De exemplu, decolorarea la nivelul frunzelor poate indica atat uscaciune la nivelul solului, a substratului, cat si faptul ca planta sta intr-uun mediu cu o temperatura scazuta, mai mica de 13 grade Celsius.
Pe de alta parte, este necesar sa fii atent la nevoile de apa ale plantei, deoarece prea multa apa in substrat la duce la putrezirea radacinilor si compromiterea plantei.
Boli si daunatori
Putrezirea coletului este una dintre cele mai frecvente boli care afecteaza Vriesea. Este cauzata de Pythium Spp si apare cel mai adesea in sera, in conditii de umiditatea crescuta.
Fuzarioza provoaca putrezirea coletului in conditiile acumularii de apa la nivelul solului, cand acesta nu este bine drenat.
Ambele boli sunt cauzate de ciuperci, prima de Pythium, cea de-a doua de Botrytis. Alte ciuperci, precum Fusarium si Phytophtora pot afecta planta, cu efecte similare. Bolile pot fi combatute pe de o parte prin indeplinirea conditiilor de vegetatie specifice plantei si, pe de alta parte prin aplicarea unor fungicide.
Citeste si: Cum sa cultivi Gerbera. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Planta mai este afectata de viroze, care produc decolorarea frunzelor si avortarea florilor. Totodata, tot in cazul virozelor, planta poate sa nu manifeste alte semne de imbolnavire, dar sa se ofileasca brusc.
In ceea ce priveste daunatorii, paduchele lanos este unul dintre cei mai frecvent aparuti. Semnele acestuia sunt date de aparitia unui puf albicios, destul de vizibil in partea inferioara a frunzei. Poate fi combatut cu tratamente din magazinele de specialitate.
Cosenilele fainoase si acarienii, dintre care paduchele rosu este mai intalnit, sunt alti daunatori care afecteaza Vriesea.