Antracnoza vitei de vie. Afla cum sa combati aceasta boala si mai ales ce tratament ar trebui sa aplici. De asemenea, iti explicam si cum sa identifici acest atac al ciupercii Elsinoe ampelina.
Cum sa identifici antracnoza vitei de vie (Elsione ampelina)
Antracnoza vitei de vie este o boala cauzata de ciuperca Elsione ampelina, iar aceasta ataca vita de vie nobila precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Italia, Cardina, Feteasca regala, Afuz-Ali si Chasselas Dore. Totusi, boala se intalneste si la hibrizii producatori directi.
In acelasi timp, antracnoza se intalneste la arbusti fructiferi precum murul sau zmeurul, dar ataca si plantele din genul Vitis spp. Precum Vitis rupestris, Vitis vinifera si Vitis labrusca.
Ar mai trebui sa stii ca boala apare primavara si poate ataca toate organele verzi ale plantei. Este destul de usor sa identifici un atac al atracnozei deoarece pe frunze vor aparea pete mici in dreptul carora tesuturile se brunifica.
Citeste si: Cum sa combati antracnoza la tomate si cum previi boala
Petele se gasesc si pe lastari, iar in urma atacului acestia nu mai cresc si devin mult mai fragili. Vorbim despre o boala foarte periculoasa care duce la putrezire frunzelor atunci cand umiditatea este ridicata.
Antracnoza vitei de vie. Atacul are loc si pe fructe, unde vom observa acele pete care vor zbarci fructele in sezonul uscat, dar va duce la putrezirea acestora atunci cand umiditatea este ridicata.
Totodata, ciuperca va ierna in scoarta vitei de vie, asa ca este absolut necesar sa aplici stropiri in perioada de repaus vegetativ sau primavara.
Cum sa combati aceasta boala la vita de vie
Dupa cum spuneam, boala ierneaza in scoarta vitei de vie, asa ca atunci cand vine primavara si cresc temperaturile si nivelul de umiditate apar si conidiile.
Picaturile de apa si vant ajuta boala sa se raspandeasca si infectia poate aparea in cateva ore pe frunzele tinere sau pe lastarii abia crescuti.
Asadar, primul tratament pe care trebuie sa il aplici vitei de vie va fi in perioada de repaus vegetativ sau primavara. Pentru aceasta stropire trebuie sa folosesti un produs cupric, asa ca iti recomandam zeama bordeleza.
Dupa cum spuneam, antracnoza ataca toate organele verzi ale vitei de vie, asa ca o masura de preventie ar fi sa folosesti pentru inmultire doar lastari sanatosi sau material saditor certificat.
Citeste si: Schema tratament vita de vie. Cum si cand sa faci stropirea
In acelasi timp, daca identifici un atac, este necesar sa tai si sa distrugi coardele atacate. Este recomandat sa efectuezi irigarea numai pe brazde, nu si prin aspersiune. Mai mult supraincarcarea butucilor cu coarde de rod creeaza o vegetatie mult prea densa care mentine umiditatea si favorizeaza aparitia bolii.
Pentru tratarea acestei boli in perioada de vegetatie ale vitei de vie iti recomandam sa folosesti Equation pro, un fungicid sistemic local cu actiune preventiva, curativa si antisporulanta.
Alta substante active care se pot folosi pentru a combate antracnoza vitei de vie sunt folpet, mancozeb, difenoconazol, pyraclostrobin, methiram sau trifloxystrobin.