Fuzarioza la ardei. Cum sa combati aceasta boala, dar mai ales ce tratament sa aplici pentru a tine ardeii sanatosi. Iti explicam ce cauzeaza fuzarioza plantele din gradina ta si ce ai putea sa faci pentru a o preveni.
Ce cauzeaza fuzarioza la ardei si care sunt simptomele?
Daca inca nu stiai, fuzarioza la ardei este cauzata de o ciuperca microscopica, mai exact Fusarium spp. Cu toate ca aceasta ciuperca va actiona pe intreaga perioada de vegetatie, boala se poate observa atunci cand fructele intra in parga.
Este destul de usor sa observi aceasta boala la plantele din gradina, deoarece vor aparea vejteijiri ale ramurilor. Practic, ciuperca va ataca vasele conductoare, iar planta nu se va mai putea alimenta cu apa.
Citeste si: Cum sa combati fuzarioza la tomate si ce tratament sa folosesti
Drept urmare, cresterea plantelor va fi incetinita de fuzarioza la ardei, acestea vor incepe sa se usuce, iar apoi vor muri.
Temperaturile ridicate de peste 27 grade Celsius, solul cu un pH acid (peste 5.6) si excesul de umiditate sunt conditiile ideale pentru ca boala sa se dezvolte.
In acelasi timp, radacinile plantei vor fi atacate si vor avea zone brune, care vor fi acoperite de un mugegai roz.
In cazul in care vrei sa te convingi ca fuzarioza este prezenta la ardeii din gradina ta, poti taia ramura afectata si atunci o sa observi necrozarea vaselor conductoare.
Cum sa combati aceasta boala la ardeii din gradina ta
Fuzarioza la ardei. Trebuie sa stii ca odata aparuta la ardeii din gradina, nu mai poti face nimic pentru a combate aceasta boala. Totusi, tratamentele de preventie sunt eficiente, asa ca poti incepe sa le aplici inca de la plantarea semintelor.
In acelasi timp, boala poate fi raspandita foarte usor de insecte precum tripsii, asa ca asigura-te ca aplici tratamentele corecte la plantele din gradina, pentru a te asigura ca le tii sanatoase.
Citeste si: Distanta de plantare ardei capia in solar. Cum sa plantezi rasadurile in mod corect
Dupa cum spuneam, pentru a combate fuzarioza la ardei trebuie sa tratezi semintele inca de la plantare. Iti recomandam un fungicid pe baza de metiram, o substanta activa fungicida cu actiune de contact, dar si cu efect preventiv. Aceasta substanta are rolul de a bloca germinarea sporilor de mucegai.
Daca plantele au fost deja infectate, ar trebui sa le scoti imediat dupa ce ai observat fuzarioza la ardei, iar dupa aceea sa tratezi pamantul cu Topsin.
Scoate plantele cu tot cu radacini, iar apoi distruge-le prin ardere. Mai poti folosi si Serenade ASO, un fungicid bio care se aplica doar in spatii protejate.
Nu uita ca si buruienile au rolul de planta gazda, asa ca iti sugeram sa le scoti din pamant cu tot cu radacina si sa le arzi. La sfarsitul sezonului, ar trebui sa dezinfectezi si aracii sau sarmele de sustinere, daca ai folosit asa ceva.