Cum sa prepari un ingrasamant cu gunoi de pasare pentru cartofi
Cum sa prepari un ingrasamant cu gunoi de pasare pentru cartofi

Cum sa prepari un ingrasamant cu gunoi de pasare pentru cartofi


Ingrasamant natural cu gunoi de pasare pentru cartofi. Afla cum sa il prepari si de ce ar trebui sa folosesti gainatul de pasare. Ce contine gunoiul de pasare si de ce este o idee buna sa faci un fertilizator 100% natural pentru cartofii din gradina ta.

Cum sa prepari un ingrasamant cu gunoi de pasare pentru cartofi – Cuprins:

Ce beneficii ofera gainatul de pasare pentru cartofi

Gainat de pasare
Gainat de pasare

Ingrasamant natural cu gunoi de pasare pentru cartofi. Poate parea greu de crezut, insa gunoiul pe care majoritatea dintre noi il aruncam poate fi folosit ca si ingrasamant pentru cartofi.

Nu te grabi acum sa mergi sa aduni gainatul de pasare pentru a il arunca peste plante, pentru ca nu este asa si o sa faci mai mult rau, deoarece poti arde plantele.

Cartofii trebuie sa beneficieze de nutrientii prezenti in gainatul de pasare, insa va trebui sa ai un pic de rabdare si sa intelegi tot procesul de preparare.

Si inca ceva, aici vorbim doar de gainatul provenit de la gaini, nu cel de la alte pasari sau de la porumbei ori pasari salbatice.

Citeste si: Tratamente bio pentru pomi fructiferi. Cum sa prepari solutia

Ia in considerare si faptul ca pasarile trebuie crescute ecologic pentru ca ingrasamantul sa fie folositor. In niciun caz nu ar trebui sa folosesti gainatul colectat de la crescatoriile de pasari, pentru ca nu este nimic natural acolo.

Ca sa intelegi si de ce gainatul de la gaini este folositor in gradina pentru cartofi, iti mai spunem ca acesta contine nutrienti si fosfor, dar in acelasi timp te  va ajuta sa mentii si umezeala in sol. Te-am convins sa prepari acest ingrasamant cu gunoi de pasare pentru cartofi?

Folosit pentru cartofii din gradina, ingrasamantul natural cu gainat de pasare va ajuta plantele sa dezvolte inflorescente, dar iti va creste si productia de legume. Fosforul prezent in gainatul de gaina este in cantitati mai mare decat cel din gunoiul provenit de la vaci sau de la cai.

Cum sa faci ingrasamant cu gunoi de pasare pentru cartofi

Ingrasamant cu gunoi de pasare pentru cartofi
Ingrasamant cu gunoi de pasare pentru cartofi

Dupa cum spuneam, nu trebuie sa folosesti gainatul de pasare imediat ce l-ai adunat, pentru ca acesta este acid si poti arde plantele si mai ales radacinile. Gunoiul de pasare se foloseste ca si ingredient in ingrasamantul pe care il vei prepara.

Pentru preparare o sa ai nevoie de 100 litri de apa, 15 kg gainat de pasare, dar si un kilogram de drojdie. Poti folosi aceeasi drojdie de care ai nevoie si la prepararea painii spre exemplu, asa ca nu te chinui sa gasesti un produs anume.

Citeste si: Cum sa faci macerat de urzica pentru rosii si la ce foloseste

Bineinteles, poti adapta cantitatile in functie de nevoile tale, asa ca nu trebuie sa respecti intocmai aceasta reteta. In cazul in care nu te deranjeaza sa prepari o cantitate asa de mare, iti mai spunem ca poti folosi un butoi.

Pune in butoi toate ingredientele de care ai nevoie si lasa totul la macerat timp de 7-10 zile. Totusi, nu uita sa amesteci o data la 2-3 zile continutul, pentru a te asigura ca totul decurge in mod corect. Si inca ceva: tine butoiul acoperit si nu il pune la soare.

Dupa ce ai preparat acest ingrasamant natural cu gunoi de pasare pentru cartofi (Solanum tuberosum), strecoara-l si lasa-l la racit. Dupa aceea, dilueaza un litru de ingrasamant la 5 litri de apa, pentru ca acesta va fi mult prea puternic pentru cartofii din gradina ta.

Plantele vor trebui udate de 2-3 ori pe sezon, asa ca nu exagera cu aplicarea acestuia. Productia o sa creasca destul de mult, asa ca asteapta-te la o crestere de aproximativ 40%.