Rasaduri de cirese de pamant. Obtinerea rasadurilor de cirese de pamant nu este o treaba extrem de complicata, insa pentru a obtine plante de calitate este bine sa urmezi cu atentie cateva etape, indiferent daca te gandesti ca ulterior sa le cultivi in gradina sau in spatii protejate, cum sunt serele sau solariile.
Ce ai nevoie pentru a produce rasaduri de cirese de pamant
Rasaduri de cirese de pamant. Trebuie sa stii ca, desi nu este necesara multa experienta in ale gradinaritului, rasadurile astea nu se pot obtine oricum, ci doar in spatii inchise, precum solariile, serele sau chiar la tine in apartament.
Oricum, nu afara, ci intr-un spatiu incalzit. In acest fel, firavele seminte puse la germinat vor avea atat lumina din belsug, cat si o temperatura potrivita pentru dezvoltarea lor, adica undeva in jur de 25 de grade Celsius.
Citeste si: Papalau. Cum sa cultivi si sa ingrijesti Physalis peruviana
Ciresele de pamant (Physalis peruviana) sunt legume destul de pretentioase. Asadar, dar vrei sa te asiguri ca vor germina, trebuie sa respecti cateva reguli specific acestei plante.
Asadar, gandeste-te bine daca vrei sa plantezi cirese de pamantr, pentru ca inainte de a avea rasaduri, ai nevoie de vreo 70-90 de zile in care semintele sa germineze.
Ideal ar fi sa alegi un spatiu in care conditiile sunt mai usor de controlat, asa cum sunt serele si solariile, dar poti incerca sip e camp, in aer liber, daca vremea de afara permite.
Inainte de a trece la treaba si sa obtii rasaduri, ai nevoie de seminte de cirese de pamant. Mare grija ca acestea sa fie certificate, asadar, ai grija de unde le achizitionezi. Sigur, daca ai mai plantat asa ceva, poti folosi semintele recoltate anterior.
Iti mai trebuie un anumit tip de fertilizator, Cropmax… sau orice altceva similar, un stimulator de germinare – Atonik sau orice alt produs similar si un substrat universal cu un pH cuprins intre 6 si 6.5. Poti folosi fungicide, precum Previcur Energy, dar nu obligatoriu acest produs.
Important este sa aplici fungicidul prin udare cam la 2-3 saptamani. Bineinteles iti trebuie si un vas in care sa pui semintele sa germineze.
Sunt recomandate ghivecele pentru rasaduri, tavile alveolate, jardinierele sau chiar sticlele de plastic taiate. Nu uita sa ai la indemana si ceva folie stretch.
Acum, ca ai totul pregatit, iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a obtine rasaduri de cirese de pamant.
Cum sa obtii rasaduri de cirese de pamant
Rasaduri de cirese de pamant. Mai intai, daca recipientele au mai fost utilizate pentru alte plante, atunci, inainte de a pune substratul trebuie sa le dezinfectezi.
Daca vasele de cultura sunt noi, acest pas, evident, nu este necesar. Pentru a pregati vasele cu substrat trebuie sa faci o gaura la baza sticlei/ recipientului, sa pui aproximativ 1 centimetru de nisip pentru a sprijini dranarea apei si apoi sa aplici substratul.
Apoi, trebuie sa tasezi usor pamantul si sa faci o gaura de cel mult 0.5 centimentri adancime in care sa pui semintele.
In cazul in care ti se pare complicat, atunci, pur si simplu pui semintele in recipient si apoi le acoperi cu substrat. Distanta dintre plante trebuie sa fie de 1 centimetru daca plantele vor fi mutate in alta parte si de 3 centimetri, daca vor ramane in recipientul in care germineaza.
Citeste si: Cum sa plantezi ghimbir chiar la tine in gradina
Poti uda cultura cu o sticla cu capacul gaurit. Atentie, la prima udare trebuie sa adaugi in apa stimulatorul de germinare si fungicidul- pastrand proportiile de pe eticheta produselor alese de tine.
Fungicidul il mai poti aplica la doua- trei saptamani distanta. Trebuie sa te asiguri ca solul se va mentine reavan, de aceea trebuie sa uzi cultura cu grija.
Este neaparat necesar sa aplici folie peste fiecare ghiveci si sa il pui undeva unde bate soarele si temperatura se mentine pe la 24 de grade Celsius.
Primele plante vor iesi din pamant dupa aproximativ trei saptamani – o luna, moment cand trebuie desprinsa folia de oe ghiveci.
Cum sa ingrijesti rasadurile de Physalis peruviana si cand le plantezi
Ghivecele in care tii acele rasaduri de cirese de pamant vor mentinute la lumina, insa nu in bataia directa a razelor soarelui care pot produce arsuri si astfle compromite planta.
La 10-12 zile de la rasarirea completa, cand exista deja 2-3 frunze, planta poate fi mutate intr-un recipient mai mare, eventual un ghiveci cu diametrul de aproximativ 10 centimetri. La repicarea plantelor, rasadurile vor fi ingropate mai adanc. La final, este necesara udarea cu fungicid.
In momentul in care primele frunze adevarate s-au dezvoltat, adica la 8 zile de la replantare, putem aplica fertilizator foliar. Aparitia primei perechi de frunze adevarate, adica la o saptamana si putin de la repicare, poti aplica si fertilizator la substrat, pe care este recomandat sa il aplici o data la trei saptamani.
Citeste si: Cum sa cultivi mosmon si ce beneficii au fructele
Atentie, planta are nevoie sa petreaca timp in aer liber pentru a fi pregatita si adaptata la noile conditii cand va fi plantata afara. Poti scoate rasadurile afara insa doar daca temperatura trece de 16 grade Celsius.
Inainte de a le planta afara, rasadurile trebuie scoase afara in mod constant timp de doua saptamani, mai intai in penumbra, apoi la soare mai slab si, in ultima etape, in bataia soarelui puternic.
Daca alegi sa le scoti din mediul protejat in care le-ai germinat si sa le plantezi fara o adaptare prealabila, trebuie sa stii ca razele soarelui iti pot compromite plante.
Este important de retinut si faptul ca plantarea afara trebuie facuta unde la jumatatea lunii mai, insa doar daca temoperaturile nocturne nu scad sub 10 grade Celsius.