Unt de kokum. Cum sa il folosesti si ce beneficii ofera
Unt de kokum. Cum sa il folosesti si ce beneficii ofera

Unt de kokum. Cum sa il folosesti si ce beneficii ofera


Unt de kokum, cum sa il folosesti si ce beneficii ofer acesta. Untul de kokum este un produs mai putin cunoscut in piata produselor de ingrijire de la noi din tara, dar, alaturi de untul de cacao, de nuca de cocos si cel de shea, face minuni in ingrijirea parului si a pielii. Se stie, de altfel, ca uleiurile si unturile obtinute din plante sunt printre cele mai sanatoase si prietenoase ingrediente ale rutinei de ingrijire corporala.

Unt de kokum. Cum sa il folosesti si ce beneficii ofera – Cuprins:

Cum se obtine untul de kokum

Fruct de kokum
Fruct de kokum

Trebuie sa iti spun inca de la inceput ca untul de kokum este de fapt un ulei derivat din semintele arborelui cu acelasi nume, un arbore cunoscut ca mangostan rosu sau mangostan salbatic. Acest arbore, responsabil de untul de kokum, se cultiva doar in regiunile tropicale ale Indiei, iar semintele si fructele sale sunt utilizate in bucatarie, in cosmetica si in medicina traditionala.

Untul kokum are o culoare gri inchis sau galben pal, deschis si este bogat intr-un tip de grasima saturata, si anume acid stearic. Acest tip de grasime permita untului sa ramana solid chiar la temperatura camerei si din acest motiv a fost denumit unt mai degraba decat ulei.

Citeste si:
Buze crapate de la vant. Cum sa le vindeci cu remedii naturale

Asa cum am spus, untul de kokum este comestibil si este, de cele mai multe ori, ultilizat pentru realizarea bomboanelor de ciocolata si a altor produse de cofetarie, insa este mult mai putin pentru utilizarea sa in sfera ingrijirii si a cosmeticei, incluzand aici lotiuni, sapunuri, diverse creme si chiar produse pentru machiaj si balsamuri.

Unt de kokum. Cum sa il folosesti si ce beneficii ofera

Unt de kokum obtinut din fructe
Unt de kokum obtinut din fructe

Este un produs bogat in acizi grasi esentiali, insa nu blocheaza porii si din acest motiv este perfect pentru stimularea scalpului, prevenirea caderii parului si stimularea cresterii de fire noi in locul celor cazute. In plus, untul de kokum ajuta la oxigenarea celulelor ceea ce ajuta nutrientii sa patrunda mai usor in pielea capului, stimuland, si in acest mod, cresterea sanatoasa a firului de par.

Trebuie sa iti mai spun ca untul de kokum imbunatateste elasticitatea parului si ajuta, in acest fel, la prevenirea ruperii acestuia.

Asa cum am spus deja, untul de kokum este bogat in  acizi grasi esentiali, cum sunt omega-3 si omega-6, iar acesti compusi ajuta organismul sa sustina membranele celulare ale pielii pentru a preveni deteriorarea.

Este important sa iti spun si ca grasimile polinesaturate contribuie din plin la realizarea unei barier sanatoase si echilibrate a umiditatii, permitand pielii sa isi mentina, in permanenta, hidratarea. Un avantaj pe care untul de kokum il are in fata altor produse similare este ca are o textura dura, dar care se topeste foarte usor cand este aplicat pe piele.

Citeste si:
Cum sa vezi Live Video Online meciurile de baschet din NBA

Trebuie sa mai stii ca, desi poate fi folosit singur, de cele mai multe ori, untul de kokum este utilizat in amestec cu alte produse pe baza de uleiuri vegetale cu scopul de a crea o crema cu o consistenta hidratanta net superioara.

Fructe de kokum
Fructe de kokum

Untul de kokum este un emolient natural si poate fi folosit cu incredere pentru hidratarea oricarei parti a corpului, inclusiv a pielii, parului, scalpului, buzelor sau a picioarelor.

Ceea ce este important de retinut si, cred eu, este un avantaj in plus, este faptul ca untul de kokum nu este foarte gras. Asta ii permite sa se absoarba foarte usor in piele si sa nu lase senzatia de grasime dupa aplicare, asa cum se intampla cu alte creme, lotiuni si uleiuri din plante.

Te sfatuiesc ca daca te confrunti cu problema pielii deshidratate, uscate, cu aspect tern sa testezi acest produs insa mai intai pe o suprafata mai mica, pentru a vedea daca il tolerezi bine, pentru ca poate da reactii alergice la unele persoane.

Citeste si: Cum sa folosesti leurda si ce beneficii ofera usturoiul salbatic

Este important sa stii ca, desi nu exista nicio confirmare stiintifica in acest sens, persoanele cu acnee care au utilizat untul de kokum au apreciat ca pielea lor si-a imbunatatit aspectul.

Citeste si:
Cum sa vezi online toate episoadele serialului Las Fierbinti

Trebuie sa iti mai spun ca untul de kokum poate fi utilizat atat pentru a ameliora semnele imbatranirii pielii, cat si pentru a incetini acest proces, redand aspectul tanar si luminos si prevenind aparitia risurilor, pierderea elasticitii, uscaciunea si fragilitatea crescuta.

Printre avantajele untului de kokum, pe langa cele deja mentionate, si anume ca se absoarbe foarte usor in piele, lasa porii sa respire, si este extrem de stabil din punct de vedere structural ar fi si avantajul de a nu avea un miros natural, asa cum au untul de cacao, shea sau de cocos.

Asadar, daca ai o sensibilitate la parfumuri sau iti doresti un produs de ingrijire fara parfum, atunci untul de kokum poate fi alegerea potrivita.


Ti-a placut acest articol? Distribuie-l si prietenilor tai!

Ella