Cum sa folosesti leurda si ce beneficii ofera usturoiul salbatic
Cum sa folosesti leurda si ce beneficii ofera usturoiul salbatic

Cum sa folosesti leurda si ce beneficii ofera usturoiul salbatic


Leurda sau usturoiul salbatic este una dintre verdeturile pe care le asteptam cu mare drag primavara, fiind si printre primele astfel de delicii care apare. Se pare ca este o planta care vine cu numeroase beneficii pentru organism, mai ales daca inclusa in rutina alimentara zilnica. Cel putin primavara, cand ne este si la indemana.

Cum sa folosesti leurda si ce beneficii ofera usturoiul salbatic – Cuprins:

Cum sa folosesti leurda

Cum sa folosesti leurda
Cum sa folosesti leurda

Daca nu esti foarte convins de beneficiile acestei plante incep prin a-ti spune ca este bogata in fier, magneziu, cupru, calciu, potasiu, dar si vitaminele A, B si C. In plus, leurda este o sursa importanta de fibre. 

Trebuie sa stii ca leurda (Allium ursinum) este un protector natural al ficatului, sustine detoxifierea organismului, ajuta la curatarea sangelui. In plus, planta scade colesterolul rau si previne aparitia bolilor de inima. Totodata, leurda te ajuta sa iti pastrezi rinichii sanatosi si previne imbolnavirea acestora.  Usturoiul salbatic previne aparitia virozelor respiratorii si te ajuta sa lupti cu astenia de primavara.

Dincolo de aceste beneficii, planta te ajuta sa ameliorezi o serie de afectiuni. Primele dintre ele sunt afectiunile gastrointenstinale, printre care indigestia, colicile abdominale, insuficienta biliara sau balonarea. Tot aceasta planta te sustine in eliminarea diferitelor tipuri de viermi si paraziti intestinali.

Planta te ajuta sa ameliorezi insomnia, combate uitarea si stimuleaza capacitatea de concentrare si memorizare. Totodata, usturoiul salbatic amelioreaza simptomele din anxietate si depresie.

Asa cum am spus, leurda sustine buna functionare a rinichilor si contribuie la eliminarea excesului de acid uric, extrem de nociv pentru persoanele care sunt diagnosticate cu guta.

Usturoi salbatic
Usturoi salbatic

Aplicata extern, leursa sustine vindecarea eczemelor, a herpesului, a ranilor greu vindecabile si a unor patologii cronice de piele. Cataplasmele cu frunze de leurda sunt un adjuvant important in ameliorarea furunculilor.

Este important sa mai stii ca leurda este benefica pentru consumul fumatorilor pentru ca inlatura efectele negative, nocive, ale nicotinei din organism.

Un alt avantaj al leurdei este ca poate fi utilizata in bucatarie in mai multe moduri, in functie de gusturile si preferintele fiecaruia. Poti prepara chiar si pesto din leurda care merge de minune cu salata de cartofi, paste, orez, pizza si quinoa.

Leurda scazuta, pe care o poti prepara la fel ca pe spanac sau stevie, poate fi potentat ca gust cu putina smantana si ou.

Salatele cu usturoi salbatic sunt un deliciu si vin cu beneficiile aduse de consumul de legume si verdeturi proaspete, nepreparare termic. Orice salata care contine leurda se potriveste de minune cu o portie de cartofi copti sau fierti, ou si cateva masline. 

Poti pregati leurda impreuna cu iaurt grecesc, ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper si sa obtii astfel un dressing excelent pentru salatele tale.

Poti folosi frunzele de usturoi salbatic pentru a prepara rulade, chechuri sarate sau orice aperitiv care implica si coacere.

In post, foloseste cateva frunze de usturoi salbatic pentru a da un gust mai bun chiftelutelor de legume sau pregateste o lasagna vegetariana cu ricotta si leurda. Acesta din urma nu este o reteta de post dar le poate face cu ochiul celor care au optat pentru o dieta vegetariana.

Chiftelute cu leurda
Chiftelute cu leurda

Daca iti doresti un mic dejun consistent si gustos, nu ezita sa iti prepari o omleta cu leurda si ciuperci. Poti adauga si putin spanac daca este fanul acestuia. Leurda poate fi adaugata si in tartinele cu ciuperci sotate, sub forma de pesto. Este o reteta care le face cu ochiul mai ales celor carora le plac aroma leurdei.

Sosul de usturoi salbatic si usturoi merge perfect alaturi de friptura, legume sau chiar in sandwichuri. Pentru a-l prepara ai nevoie de o jumatate de manunchi de lauerda, doua fire de usturoi verde, doua linguri de smantana, putin ulei de masline si sare dupa gust. Ingredientele se amesteca intr-un blender pana ce compozitia se omogenizeaza si capata aspectul unui sos.

Citeste si: Cum sa faci lapte de cartofi si ce beneficii ofera

Pastele preparate in casa sau gnocchi sunt mai gustoase cand contin putina leurda, in vreme de ravioli umpluti cu leurda si ricotta vor fi un deliciu de nerefuzat.

Poti amesteca leurda tocata marunt in unt adus la temperatura camerei pe care sa il adaugi apoi pentru cartofi copti, fierti sau gratinati. Poti pastra acest amestec la rece si sa il folosesti de fiecare data cand simti nevoia sau crezi ca ar putea aroma in plus mancarea pe care o servesti.

Daca preferi crema de branza cu ceva verdeata, atunci inlocuieste-o pe cea din comert cu o crema de branza careia sa ii adaugi, dupa gust, verdeturile care iti plac tie. Desigur, din acest amestec nu poate lipsi leurda.