Unde se gasesc pepite de aur in Romania. Afla cum sa le descoperi si care sunt pasii prin care poti scoate aurul la suprafata. Iata ce trebuie sa stii daca si tu esti pasionat sau pasionata de asa ceva.
Unde se gasesc pepite de aur in Romania. Cum sa le identifici
Pentru cei ce nu stiu, Muntii Apuseni au reprezentat o zona de interes de-a lungul istoriei si metalul pretios a atras interesul inca de pe vremea dacilor.
Cea mai cunoscuta zona in care se gaseste aur la noi in tara este Cadrilaterul de Aur, adica o suprafata de aproximativ 500 kilometri patrati care se gaseste incadrata intre localitatile Caraci, Sacaramb, Zlatna si Baia de Aries.
Zacamintele de aur apar sub doua forme, aur de filon si aur aluvionar. Astazi, vom vorbi despre aurul aluvionar care este gasit in aluviunile aduse de rauri.
Aurul aluvionar se extrage cel mai usor, nu o sa ai nevoie de tehnologii scumpe, insa ai nevoie de rabdare si de un saitroc, adica acea farfurie speciala cu mai multe tipuri de gradatii ce permit recuperarea aurului din nisipul aluvionar al raurilor.
Dupa asta, pasii sunt destul de simpli, deoarece trebuie sa pui nisipul in saitroc si apoi sa separi aurul folosind apa raului sau orice apa. Nu te gandi ca o sa gasesti chiar de prima data metalul pretios, asa ca trebuie sa ai foarte multa rabdare!
Unde se gasesc pepite de aur in Romania. Spre exemplu, in raul Somesul Mare se gaseau granule de aur de 21 de carate, asadar acesta poate fi un loc unde poti incepe cautarea aurului. Il poti gasi sub forma de pepite, granule, fulgi sau chiar cristale cubice, insa acestea sunt foarte rare. Mai poti gasi aur in aluviunile raurilor Olt sau Bistrita Aurie.
Cei pasionati de cautarea aurului spun ca in Romania poti gasi aur in raurile din Baia Sprie, Baia Borsa, Dognecea, Ciclova Romana, Crucea sau Ilba.
Mai poti cauta pepite de aur in raul Pianu, in albia raului Arges, pe Valea Ariesului din Muntii Apuseni sau in raurile Bozovici sau Nera din Muntii Banatului.
Nu trebuie sa confunzi aurul cu pirita, denumit si aurul prostilor. In trecut au existat nenumarate persoane care s-au pacalit gasind pirita si crezand ca este aur.
Citeste si: Cum sa iti dai seama daca o bijuterie din aur este falsa sau nu
Totusi, trebuie sa stii ca pirita este mult mai dura in comparatie cu aurul. Testul lui Moh arata ca pirita are un scor al duritatii de 6-6.5, in timp ce aurul are un scor de doar 2.5.
Spre exemplu, poti taia o portiune mica de aur, insa pirita nu poate fi taiata cu niciun cutit. Aurul este mai maleabil, asa ca se va indoi mult mai repede. Asadar, poti face un test pe loc pentru a vedea daca ai gasit pirita sau aur.
Mai mult, pirita se pateaza in timp, dar aurul va ramane stralucitor. Poti face si testul cu ajutorul unui magnet, pentru ca aurul nu este magnetic, dar pirita este magnetica si are un miros urat, a oua stricate.