Pastrarea strugurilor peste iarna, in stare proaspata. Afla cum sa faci asta in mod corect, pentru a te bucura de aroma strugurilor pe toata durata sezonului rece. Ce trebuie sa stii, daca si tie iti place sa consumi aceste fructe, in mod frecvent.
Pastrarea strugurilor in stare proaspata. Cum sa faci asta in mod corect
Daca si tie iti place sa consumi struguri si vrei sa te bucuri de aroma acestora si pe timp de iarna, o sa iti explicam care sunt cele mai bune metode. Ce trebuie sa stii pentru a consuma strugurii si in sezonul rece. Afla totul despre pastrarea strugurilor.
Bineinteles, exista anumite soiuri de struguri care se pastreaza extrem de bine, asa ca ti-i recomandam pe cei cu coacere tarzie sau foarte tarzie, in special cei cu boabe mari si pielita groasa. Expertii recomandam alegerea soiurilor cu miez consistent si strat de pruina gros si dens.
Daca ti-am atras atentia, o sa iti spunem si care sunt cele mai bune soiuri de struguri care pot fi pastrati pentru cat mai mult timp, in stare proaspata. Acestea sunt: Chasselas rose, Muscat de Hamburg, Chasselas dore, Afuz Ali, Coarna alba, Coarna neagra, Italia, Ohanez, Regina Nera sau Cramposie.
Cele mai bune incaperi pentru pastrarea strugurilor sunt beciurile, magaziile sau incaperile cu temperaturi mai reduse. Dintre acestea, beciurile sunt cele mai indicate, deoarece temperaturile si nivelul de umiditate sunt constante. Mare atentie la dezvoltarea mucegaiurilor, asa ca iti recomandam prevenirea prin afumare cu dioxid de sulf si o aerisire corecta.
In cazul in care incaperea pe care o alegi are ferestre, iti recomandam sa le lasi deschise peste noapte si sa le inchizi in zilele insorite. Daca vrei sa ridici nivelul de umiditate trebuie sa pulverizezi apa pe jos sau sa umectezi podeaua.
Indiferent de incaperea pe care o alegi, trebuie sa stii ca pastrarea strugurilor se face in ladite, insa este indicat sa ii asezi pe un singur rand, fara sa se suprapuna. Totodata, cea mai buna pastrare se face daca pe fundul lazii pui doua foi de hartie perforata si cate 10 grame de metabiosulfit de potasiu.
Citeste si: Ingrijirea vitei de vie dupa cules. Cum sa o faci si care sunt pasii
Strugurii se mai pot pastra si in pungi de plastic a cate 1-3 kg, iar pentru a evita mucegairea acestora este recomandat sa pui metabiosulfit de potasiu intr-un colt al pungii. Daca alegi aceasta metoda, trebuie sa stii ca strugurii se pot pastra si la temperaturi mai inalte.
Dupa cum spuneam, prevenirea mucegaiului se face prin afumarea incaperilor cu pucioasa, asa ca trebuie sa te ocupi si de aceasta operatiune daca iei in considerare pastrarea strugurilor peste iarna.. Vei gasi in comert fitile de sulf care se pot utiliza extrem de usor, insa trebuie sa eviti folosirea unei sarme de cupru.
Afumarea se face de 2-3 pe saptamana in primele 3 saptamani, iar apoi doar o data pe saptamana. Inaintea afumarii este indicat sa aerisesti incaparile.