Curatarea ficatului. Cum sa faci asta in mod natural
Curatarea ficatului. Cum sa faci asta in mod natural

Curatarea ficatului. Cum sa faci asta in mod natural


Curatarea ficatului cu remedii naturale. Ficatul este un organ esential in digestie pentru ca metabolizeaza mai toate substantele care ajung in corpul nostru. Sanatatea acestuia este esentiala, iar o eventuala imbolnavire poate veni la pachet cu disfunctii si la nivelul altor organe.

Curatarea ficatului. Cum sa faci asta in mod natural – Cuprins:

Ficat incarcat. Simptome

Ficat incarcat. Simptome
Ficat incarcat. Simptome

Trebuie sa stii ca in zilele noastre ficatul este agresat in permanenta. Alimentatia cu aditivi si amelioratori, de calitate inferioara, fumatul, consumul de alcool si automedicatia dauneaza in timp ficatului.

Printre semnele unei functionari defectuoase a ficatului se numara senzatia de oboseala, kilogramele in plus, durerile de cap, digestia dificila, lenesa, dureri in partea dreapta a abdomenului, sub coaste sau chiar decolorarea pielii.

Vestea buna este ca acest organ are capacitatea de a regenera si poate fi sustinut in acest proces cu o serie de suplimente pe care le poti lua din farmacie, daca recomanda medicul, dar si cu ajutorul unor remedii naturale.

Curatarea ficatului in mod natural. Cum sa faci asta

Curatarea ficatului
Curatarea ficatului

Armurariul sau silimarina este primul dintre aceste remedii. Planta seamana foarte bine cu scaietii, are flori rosiatice si seminte cu un gust amarui, acestea fiind cele care se folosesc in ameliorarea suferintelor hepatice. Se pare ca silimarina, substanta responsabila de efecte antiinflamatoare, regeneratoare si antioxidante, actioneaza ca un protector al ficatului, in sensul ca inhiba patrunderea toxinelor in celula hepatica.

Multe alimente, unele dintre ele banale, previn imbolnavirea ficatului sau ajuta la detoxifierea acestuia cand lucrurile nu mai functioneaza normal.

Unul dintre aceste alimente este usturoiul pe care il asociem mai degraba cu proprietatile sale antibacteriene. Usturoiul contine, insa, alicina si seleniu, ingrediente care curata ficatul. Trebuie sa stii ca nu e nevoie sa consumi o cantitate mare de usturoi pentru a te bucura de efectele sale benefice asupra ficatului, ci sa il incluzi in rutina ta alimentara.

Morcovii si sfecla sunt legume bogate in beta-caroten si flavonoizi, acesti compusi avand capacitatea de a imbunatati functionarea ficatului. Din fericire, aceste legume sunt la indemana si pot fi incluse in dieta ta zilnica.

La fel si legumele verzi care curata ficatul prin continutul de clorofila. Le poti include in salata si sucuri sau sa le incluzi in ciorbe si supe.

Alimente pentru curatarea ficatului
Alimente pentru curatarea ficatului

Despre avocado se tot vorbeste mai ales cand e nevoie de o dieta care sa permita pierderea in greutate. Trebuie sa stii ca acesta sustine organismul in productia de glutatoina, o substanta care contribuie la curatarea ficatului. Astfel, consumul regulat de avocado te ajuta, pe de o parte, sa iti pastrezi ficatul sanatos si, pe de alta parte, sustine regenerarea acestuia.

Cruciferele sporesc productia de enzime naturale din ficat, iar acestea elimina substantele cancerigene care pot patrunde in organism. Asadar, consuma cu incredere conopida si broccoli, dar si varza, mai ales pentru ca aceasta din urma stimuleaza functiile ficatului si il sustine in eliminarea mai rapida a toxinelor din organism.

Nu doar legumele sunt de ajutor in mentinerea unei bune functionari a ficatului, ci si fructele. 

Daca pana acum nu prea iti facea cu ochiul grepfruitul, poate chiar din cauza gustului sau nu tocmai placut, poate ca ar trebui sa te mai gandesti si asta deoarece este unul dintre cele mai eficiente fructe in cresterea abilitatii naturale a ficatului de a elimina toxinele. Nu trebuie sa consumi foarte mult. Un pahar de suc proaspat consumat in fiecare zi va face enzimele hepatice mai puternice in lupta cu toxinele.

Mar verde
Mar verde

Daca tot nu te-am convins, atunci poate merele iti sunt mai pe plac si le poti consuma cu mai mult drag. Aceste fructe sunt bogate in pectine care ajuta, alaturi de alti compusi, la eliminarea toxinelor din tractul digestiv. Asta inseamna ca ficatul are mai putin de munca si este sustinut in a-si face treaba mai usor.

Lamaile clasice sau varianta lime sunt fructe care iti curata ficatul. Consuma sucuri din lamai dimineata sau adauga zeama de lamaie sau de lime, dupa preferinte, in apa de baut pe toata durata zilei si vei beneficia de efecte miraculoase.

Citeste si: Alergii de primavara. Cum sa scapi de acestea cu remedii naturale

Orezul brun sau graul integral si, in general, cerealele integrale, sunt importante pentru sanatatea hepatica pentru ca amelioreaza congestionarea ficatului, sustinand metabolizarea grasimilor din organism.

In fine, ceaiul verde inlocuieste cu succes cafeaua, te ajuta sa iti reglezi nivelul energiei si sustine sanatatea ficatului prin continutul crescut de catechine.

Pentru a sustine buna functionare a ficatului, medicii te sfatuiesc sa renunti pe cat posibil la alcool, la alimentele procesate, mai ales la cele de tip fast-food si sa inlocuiesti grasimile nesanatoase cu unele benefice pe care le poti lua din nuca de cocos, migdale, chia, nuci sau canepa.