Cum trebuie sa procedezi atunci cand vrei sa-ti cumperi o casa sau apartament. Verifică totii pasii si documentele
Cum trebuie sa procedezi atunci cand vrei sa-ti cumperi o casa sau apartament. Verifică totii pasii si documentele

Cum trebuie sa procedezi atunci cand vrei sa-ti cumperi o casa sau apartament. Verifica toti pasii si documentele


Daca vrei sa te muti in casa noua, o sa iti spunem ce trebuie sa faci si la ce trebuie sa fii atent cand faci acest lucru. Cum trebuie sa procedezi atunci cand iti cumperi o casa sau un apartament in Bucuresti sau in orice alta parte a tarii. Care sunt toti pasii si documentele de care ai nevoie.

Trebuie sa intelegi ca aceasta operatiune necesita foarte multa atentie, pentru ca acolo iti vei petrece foarte multi ani din viata si conteaza sa verifici totul din toate punctele de vedere. Fii atent la toate detaliile inainte de a iti pune semnatura pe contractul de vanzare-cumparare.

La ce lucruri trebuie sa fii atent atunci cand cumperi un apartament

Cum sa cumperi un apartament
Cum sa cumperi un apartament

Atunci cand cumperi un apartament intr-un bloc, este foarte important sa stii toate detaliile despre imobilul in care ai vrea sa te muti. Analizeaza cu atentie fatada blocului, scara de acces, dar si acoperisul. Chiar daca nu o sa iti cumperi un apartament la ultimul etaj, infiltratiile de apa pot face rau tuturor celor care locuiesc in bloc.

Anul in care a fost construit blocul este si el important, pentru ca trebuie sa te asiguri ca acesta nu se afla pe lista imobilelor cu bulina rosie, adica acele imobile care nu sunt atat de sigure in caz de cutremur. Incearca sa afli cine a construit acel imobil sau cine a fost arhitectul care s-a ocupat de cladire, pentru ca in acest fel poti afla mai multe lucruri.

Cladirile sunt clasificate, conform legii, in patru clase de risc seismic:

  • Clasa I – din aceasta clasa fac parte cladirile care prezinta un risc ridicat de prabusire la cutremur
  • Clasa II – in caz de cutremur, aceste cladiri pot suferi pagube majore la capitolul structura
  • Clasa III – in caz de cutremur, structura acestor cladiri nu este afectata atat de mult
  • Clasa IV – raspunsul acestor constructii la un seism este similar cu cel obtinut la constructiile proiectate pe baza prescriptiilor in vigoare

Este recomandat sa eviti cladirile care au fost construite inainte de cutremurul din 1977. Mai mult, unii specialisti recomanda sa eviti si blocurile construite in cadre, inainte de 1991, dar si cele care au spatii comerciale la parter, deoarece vrei sa eviti persoanele care stau pana tarziu in noapte si fac galagie ori consuma alcool.

Casa izolata
Casa izolata

Un alt aspect important este daca blocul in care vrei sa te muti este sau nu izolat termic. De asemenea, materialele din care este construit sunt importanta, BCA sau caramida. Trebuie sa stii ca un grad mai mare de termoizolare este asigurat de caramida.

Zona in care este situat imobilul este estentiala, asa ca gandeste-te ce vrei sa vezi cand pleci sau cand ajungi acasa. Vrei acces la transportul in comun, vrei o scoala in apropiere, un parc, spital, magazine sau o piata. Bineinteles, este importanta si distanta pe care o parcurgi pana la locul de munca, asa ca nu ai vrea sa pierzi o ora in trafic bara la bara.

Asigura-te ca verifici si vecinii, nu vrei sa auzi scandaluri in fiecare seara sau muzica de petrecere. Nu ar fi rau sa arunci o privire pe avizierul blocului, unde vei vedea daca sunt sau nu multe persoane cu restante la intretinere. Nu ai vrea sa te trezesti fara apa calda sau caldura exact in mijlocul iernii. Daca blocul in care vrei sa te muti are apometre sau repartitoare, astfel de probleme o sa fie evitate.

Daca apartamentul pe care ai pus ochii are si modificari compartimentale, acestea trebuie sa fie trecute in acte. Daca il cumperi si pe urma vrei sa il vinzi, nu o sa obtii acordul bancii, asa ca trebuie sa pierzi timpul cu obtinerea unei autorizatii de construictii si sa modific cadrastrul, adica bani in plus si nervi mai multi.

Documentele apartamentului trebuie verificate la sange, nu vrei sa risti sa ai probleme pe viitor. Daca dezvoltatorul refuza sa iti arate certificatul de urbanism, autorizatia de constructie, procesul verbal de receptie sau extrasul de carte funciara, evita sa cumperi un apartament in acel imobil. Cartea tehnica a constructiei trebuie sa fie gata pana la receptia apartamentului, asa ca neaparat sa o ceri vanzatorului.

Mai mult, verifica si PUG-ul (Plan de urbanism general), PUZ-ul (Plan de urbanism zonal) si PUD-ul (Plan de urbanism de detaliu) din zona unde e construit imobilul.

Daca apartamentul pe care vrei sa il cumperi nu este bine intretinut, asta inseamna costuri crescute de renovare. In caz ca renovarea va costa foarte mult, poate e bine sa te orientezi in alta parte. Neaparat verifica si starea instalatiilor sanitare, a panoului electric, starea parchetului sau a gresiei, baile, etc. Mare atentie daca vezi gandaci de bucatarie sau furnici, pentru ca va fi greu sa scapi de aceste insecte!

In caz ca nu iti place soarele si vrei un apartament racoros, va trebui sa cumperi un apartament care este orientat spre nord. Daca vrei opusul, multa caldura si lumina in apartament, trebuie sa iti cumperi unul orientat catre sud.

Si cum majoritatea cumparatorilor fac un credit bancar pentru a achizitiona un apartament, alegerea bancii este si ea importanta. De asemenea, moneda in care faci imprumutul este importanta, vrei sa eviti incidentele de tipul francului elvetian.

Cum procedezi atunci cand vrei sa iti cumperi o casa, ce trebuie sa verifici

Cum sa cumperi o casa noua
Cum sa cumperi o casa noua

Lucrurile se schimba un pic atunci cand vrei sa cumperi o casa, pentru ca vei avea mai multe batai de cap. Un lucru este sigur, va trebui sa apelezi si la ajutorul unui expert pentru a fi sigur ca o verifici cum trebuie. Numai un expert iti va putea verifica structura de rezistenta a casei si alte lucruri legate de calitatea constructiei.

Atunci cand vrei sa cumperi o casa nou construita, trebuie sa retii faptul ca materialele pe baza de siliciu, precum betonul, inca va genera pierderi de apa. Nu te muta mai devreme de o luna dupa ce a fost terminata casa si asigura-te ca aceasta este aerisita cum trebuie. Neaparat verifica si aerisirile case, care pot fi acoperite de tencuiala. Nu vrei sa te lovesti de mucegai sau condens.

Daca exista scurgeri de apa sau condens, va aparea igrasia. Chiar si dupa ce te-ai mutat in casa nou construita, aeriseste constant si evita tapetarea peretilor in primul an, pentru ca acestia sunt inca umezi si mucegaiul se va instala sub tapet.

Daca vanzatorul nu vrea sa iti dea Cartea Constructiei, adica documentul care include etapele de constructie sau informatiile despre materialelle care au fost folosite, nu cumpara casa.

Mai mult, o garantie de buna executie pentru instalatii si finisaje ar trebui precizata atunci cand faci constractul de vinzare-cumparare al casei. De asemenea, legea il obliga pe dezvoltator sa asigure o garantie a structurii de rezistenta pentru o perioada de 10 ani.

In caz ca vei observa fisuri in primii ani, trebuie sa stii ca acestea sunt normale, pentru ca orice constructie inca lucreaza. Foarte important este ca fisurile nu trebuie sa fie mai mari de un milimetru, asa ca daca vezi fisuri mari evita sa o cumperi sau contacteaza de indata dezvoltatorul.

Bineinteles, trebuie sa iei in calcul si vecinii, asa ca asigura-te ca acestia sunt ok, eventual du-te si vorbeste cu ei. Iti vei da seama de indata cu cine o sa ai de a face.

De asemenea, daca te muti in afara orasului, trebuie sa te asiguri ca o sa ai acces la un hypermarket, spital, scoala sau gradinita, parc sau alte lucruri de care o sa stii sigur ca ai nevoie.

Cum sa cumperi o casa veche
Cum sa cumperi o casa veche

Atunci cand cumperi o casa veche trebuie sa fii atent daca are probleme cu igrasia, mucegaiul, daca peretii sunt crapati sau daca gradul de umezeala in camere este ridicat.

In caz ca aceasta are fosa septica, neaparat trebuie sa o refaci atunci cand sunt probleme, asa ca intreaba proprietarul pentru ca terbuie sa stii daca ce buget acorzi acestei reparatii.

Podul, beciul si subsolul casei trebuie verificate, iar specialistii recomanda sa faci acest lucru dupa ce ploua. Apa se infiltreaza in beci la cateva zile dupa ploaie si o sa vezi daca sunt ceva pagube. In pod o sa poti vedea imediat daca ploua, uita-te atent si la ferestrele de tip Velux.

In caz ca exista mobila roasa, este posibil ca imobilul sa aiba furnici, gandaci sau alte rozatoare. Nu te lasa pacalit si acorda o atentie deosebita acestor aspecte.

Ce acte sunt necesare atunci cand cumperi o casa sau un apartament?

Acte necesare vanzare-cumparare casa
Acte necesare vanzare-cumparare casa

Daca te-ai hotarat sa cumperi casa mult visata sau un apartament, trebuie sa ceri actele de proprietate ale vanzatorului. Aceste documente atesta ca vanzatorul este proprietarul real al imobilului pe care vrei sa il cumperi.

Actele de proprietate pot fi sub forma unui contract de vanzare, donatie, schimb, certificat de mostenitor, titlu de proprietate, act de adjudecare sau o hotarare judecatoreasca.

De asemenea, atunci cand cumperi o casa sau un apartament, vei mai avea nevoie de urmatoarele acte:

  • Certificatul fiscal – acest act este eliberat de cei de la Administratia Financiara unde se plateste impozitul anual pentru acel imobil. Trebuie sa te asiguri ca cel ce iti vinde casa nu are datorii la stat
  • Documentatia cadastrala – vei avea nevoie de cadastru si intabulare, iar acestea le poti obtine de la un expert cadastral autorizat. Vei gasi unul pe site-ul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara
  • Extras de carte funciara – vei putea obtine acest act cu ajutorul unui notar, iar pentru acest lucru ai nevoie de carte de identitate si o cerere de eliberare a extrasului de autentificare, plus o copie de pe incheierea de intabulare
  • Certificatul de performanta energetica – acesta este eliberat doar de un auditor energetic atestat, asa ca vei gasi unul pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene
  • Adeverinta eliberata de asociatia de proprietari sau locatari – este necesar doar pentru cei ce cumpara un apartament si atesta faptul ca cel ce vinde apartamentul nu are datorii la intretinere sau pentru alte cheltuieli comune
  • Nu uita ca o sa mai platesti si taxe atunci cand semnezi contractul de vanzare-cumparare, iar acestea sunt calculate in functie de valoarea locuintei