Cum sa tii un discurs public memorabil. Reguli de baza
Cum sa tii un discurs public memorabil. Reguli de baza

Cum sa tii un discurs public memorabil. Reguli de baza


Cum sa tii un discurs. Discursul in fata unui public, oricare ar fi el, ne da fiori multora dintre noi. Si, desi ne place sa apelam la slide-uri, discursul public din ziua de azi nu prea are de-a face cu un astfel de suport si nici cu oratoria de acum multi ani.

Cei mai multi dintre cei care participa la astfel de evenimente spun ca important este sa iti adaptezi discursul publicului pe care il ai in fata ta si sa pui putin din sufletul tau acolo… o experienta personala si emotiile pe care le-a produs e intotdeauna mai buna decat o poveste citita intr-o carte… sau niste date statistice.

Cum sa tii un discurs. Cateva reguli de baza

Cum sa tii un discurs
Cum sa tii un discurs

In primul rand, este important sa stii cui te adresezi. Care este publicul tau si ce specific are el? Cu alte cuvinte, structureaza-ti discursul in functie de varsta, sexul si pregatirea celor pe care ii ai in fata ta.

Apoi, este important sa te gandesti cum iti adaptezi tema discursului la publicul pe care il ai astfel incat acesta sa inteleaga mesajul transmis de tine.

Cred cu tarie ca documentarea este un pas important in sustinerea unui discurs. Pentru ca, oricat de apropiata de noi si pregatirea noastra ar fi tema, e posibil sa fie cineva in public care sa fi citit ultimul articol aparut pe aceasta tema. Asa ca…pune pe hartie lucrurile pe care le stii deja, apoi cauta diferite resurse pentru a-ti updata informatiile.

Cum sa tii un discurs. Apuca-te de structurat ideile. Orice discurs are o introducere, un cuprins si o incheiere. Ai gija sa nu te pierzi in foarte multe detalii. In fapt este recomandat sa te axezi pe 4-5 idei centrale…pe care sa le prezinti corent, logic, astfel incat celor din fata ta sa le fie usor sa le identifice.

Citeste si: Cum sa obtii somaj tehnic si care sunt conditiile

Personalizeaza pe cat posibil discursul si nu uita de simtul umorului. Am mai spus ca o poveste personala, o experienta de viata are un alt impact asupra publicului decat informatia seaca. Si…il si apropie de tine. Asadar, indiferent de tema, vino cu ceva personal, cu emotiile si experienta ta de viata…si nu uita ca umorul si autoironia sunt la mare cautare.

Fii foarte atent cum iti inchei discursul si inveti cum sa tii un discurs. Exerseaza-l de cateva ori astfel incat sa te asiguri ca te incadrezi in timpul alocat si ca apuci sa iti inchei corect discursul. Oamenilor nu le place sa ii lasi in mijlocul problemei. Incearca sa sumarizezi, sa evidentiezi ideile principale inainte de a pune punct.

Dincolo de aceste idei, sunt importante prezenta ta fizica, aspectul, limbajul nonverbal si paraverbal, dar si dictia. Incearca sa nu te grabesti, sa vorbesti cat mai clar si, daca ai ceva experienta, sa iti modulezi putin vocea.

Detalii care ti-ar putea infrumuseta discursul

Discursuri memorabile
Discursuri memorabile

Cum sa tii un discurs. Nimanui nu-i place un discurs care pare ca nu se mai termina. Asadar, fii cat mai concis posibil. Politicienii care au ramas in istorie datorita discursurilor lor nu vorbeau mult, dar transmiteau emotie in texte scurte. Abraham Lincoln a ramas in istorie gratie unui discurs de doar doua minute tinut in fata Congresului.

Apoi, incearca sa renunti la formalitati, pe cat posibil si sa intri direct in tema pe care ti-ai propus sa o prezinti. Nu uita, nu esti la Oscar.

Gandeste-te bine inainte de a te angaja ca tii un discurs. Ai despre ce vorbi? Tema ta este de interes? Poti veni cu lamuriri suplimentare pe un subiect de interes? Daca raspunsul este afirmativ, atunci, esti omul potrivit. Insa daca alegi sa vorbesti doar pentru a face act de prezenta, mai bine renunti din start.

Citeste si: Cum sa devii grefier. Ce studii iti trebuie si ce salariu poti obtine

Adreseaza-te tuturor celor prezenti si asa inveti cum sa tii un discurs. Poti face asta orientandu-ti privirea catre cei din dreapta, apoi din mijloc, si apoi catre cei din stanga. Evita sa fixezi cu privirea una sau mai multe persoane. Discursul tau se adreseaza tuturor, nu doar cunoscutilor sau celor din primele randuri.

Incearca sa folosesti cuvinte care creaza imagini, cuvinte puternice care creaza emotii. Un discurs puternic este construit astfel incat sa ajunga la sufletul oamenilor.

Asa cum am mai spus, umanizeaza-ti discursul, da-i o nota personala, vino cu ceva personal astfel incat oamenii sa simta ca esti unul de-al lor.

Sfatul meu este sa construiesti introduceri de impact, in care sa incluzi povestea personala pentru a atrage atentia publicului si a-l aduce aproape de tine. Finalul trebuie sa fie la fel de puternic si sa dea de gandit celor care te-au ascultat… cum am spus… foloseste cuvinte puternice.