Cum sa te ocupi de curatarea acvariului si cand se curata filtrul
Cum sa te ocupi de curatarea acvariului si cand se curata filtrul

Cum sa te ocupi de curatarea acvariului si cand se curata filtrul


Curatarea acvariului. Cum sa faci acest lucru in mod corect, care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi, dar si cand se curata filtrul. Iata ce trebuie sa stii pentru a avea grija de pestii tai si pentru a mentine acvariul curat, in mod constant.

De ce se murdareste acvariul si care este intervalul de curatare

Acvariu murdar
Acvariu murdar

Inainte sa stii despre curatarea acvariului, trebuie sa iti spunem ca acesta trebuie curatat o data sau de doua ori pe luna, pentru a mentine pestii sanatosi si pentru a mentine un mediu curat sau sanatos in interiorul acvariului. Bineinteles, geamul trebuie sa fie curat, pentru a te bucura de privelistea pe care ti-o ofera.

In cazul in care nu stiai, prea multa mancare prezenta in acvariul pestilor si expunerea la lumina poate cauza formarea algelor. Tocmai de aceea, acvariile trebuie curatate in mod constant si 25% din apa trebuie inlocuita la fiecare 2-3 saptamani.

Ar mai trebui sa stii ca pestii sunt foarte sensibili atunci cand sunt expusi la substante chimice, asa ca nini sa nu te gandesti sa folosesti detergenti pe care ii ai deja in casa. Tocmai de aceea, trebuie sa cumperi produse special create pentru a avea grija de pestii tai, asa ca iti recomandam sa vizitezi magazinele de specialitate.

Curatarea acvariului. Cum sa faci acest lucru in mod corect

Curatarea acvariului
Curatarea acvariului

Dupa ce te-ai asigurat ca ai cumparat produse special create pentru curatarea acvariului, este timpul sa treci la treaba si sa le oferi pestilor un mediu curat. Nu de alta, dar nu vrei ca acestia sa moara.

Inainte sa te apuci de treaba, iti recomandam sa te speli foarte bine pe maini si sa clatesti urmele de sapun. Nu uita ca intri in mediul pestilor, asa ca nu vrei ca substantele chimice sa ajunga si in acvariu.

Iti recomandam sa lasi pestii in acvariu, pentru ca le poti cauza mai multe probleme atunci cand ii scoti din mediul lor. Mutarea acestora in mici galeti pana ce termini cu curatarea acvariul poate stresa micile animale de companie, iar apa care nu este filtrata sau aerata poate pune in pericol sanatatea acestora.

Citeste si: Hranirea cainelui in functie de varsta. Cum sa o faci in mod corect

Urmatorul pas va fi sa te ocupi de curatarea peretilor acvariului. Iti recomandam sa folosesti un burete special sau un razuitor special creat pentru acest lucru. Dupa ce ai curatat peretii, filtrul acvariului ar trebui sa se ocupe de resturile de alge curatate. Tocmai de aceea, filtrul trebuie clatit foarte bine dupa ce ai facut acest lucru.

Pasul urmator consta in curatarea pietrelor, a plantelor artificiale sau a altor elemente decorative. Toate acestea trebuie curatate sub un jet de apa, in timp ce le freci cu un burete special. Evita folosirea detergentilor sau a sapunului, pentru ca orice urma de substante chimice poate fi mortala pentru pesti.

Daca algele nu se vor curata foarte usor, atunci poti folosi urmatorul truc. Pune apa la fiert intr-o oala, iar cand da in clocot opreste focul. Dupa aceea, pune pietrele sau elementele decorative in oala si lasa-le acolo timp de 20 de minute. Apa fierbinte va omora algele, iar acestea se vor curata mult mai usor.

Curatarea pietrisului
Curatarea pietrisului

Dupa ce ai scos toate decoratiunile si pietrele de dimensiuni mai mari, este timpul sa cureti si pietrisul de la baza acvariului. Curatarea acvariului se face treptat, asa ca inarmeaza-te cu multa rabdare!

Vei gasi dispozitive speciale si deloc scumpe, folosite pentru curatarea pietrisului. Practic, folosind un curatitor de pietris nu va trebui sa scoti pietrisul de acolo si iti va usura foarte mult munca. Foloseste dispozitivul pana ce ai scos aproximativ 25% din cantitatea de apa din acvariu.

Nu uita nici de capacul acvariului, care necesita si el curatare. Si in acest caz, iti recomandam sa folosesti produse cumparate de la magazinele de specialitate. Dupa ce ai terminat si acest pas, este timpul sa inlocuiesti apa din acvariu, insa nu uita sa o tratezi si sa respecti indicatiile pentru pestii pe care ii cresti.

Cand se curata filtrul? Ei bine, acesta nu trebuie curatat in acelasi timp in care te ocupi de acvariu pentru ca el contine bacterii benefice care este posibil sa se fi pierdut atunci cand ai inlocuit apa. Curatarea sau inlocuirea filtrului se face la o saptamana dupa ce te-ai ocupat de curatarea acvariului.