Hranirea cainelui in functie de varsta. Cum sa o faci in mod corect
Hranirea cainelui in functie de varsta. Cum sa o faci in mod corect

Hranirea cainelui in functie de varsta. Cum sa o faci in mod corect


Hranirea cainelui. Afla cum sa faci asta in mod corect, in functie de varsta si ce alimente nu trebuie sa ii dai prietenului tau necuvantator, pentru a te asigura ca nu se va imbolnavi si ca va fi mereu activ, plin de energie.

Ce tipuri de hrana exista pe piata

Mancare pentru caini
Mancare pentru caini

Hranirea cainelui este foarte importanta, mai ales daca vrei ca prietenul tau sa fie mereu sanatos si plin de energie. Tocmai de aceea, ar fi bine sa stii si care sunt diferentele intre tipurile de hrana care exista pe piata.

Dupa cum bine stim, exista doua mari tipuri de hrana, cea uscata adica celebrele „bobite” si hrana umeda, adica cea care se gaseste sub forma de conserve. Desigur, ambele tipuri de hrana sunt benefice pentru cainele tau, insa trebuie sa stii ca exista anumite diferente.

Hrana uscata o sa ii ofere cainelui tau mai multe energie, ii va proteja sistemul digestiv, este mai satioasa, dar in acelasi timp ii va mentine igiena dentara si are un termen de valabilitate mai lung.

Pe de alta parte hrana umeda este mai gustoasa, bogata in proteine, miroase extrem de bine si are un termen de valabilitate mai scurt. Bineinteles, este si mai scumpa decat hrana uscata.

Dupa cum vezi, exista anumite diferente intre aceste tipuri de hrana, insa iti recomandam sa le folosesti pe ambele si sa le alternezi. Bineinteles, poti prepara si tu hrana umeda, asa ca iti recomandam sa incerci o mancare in care sa pui orez, legume si carne.

Hranirea cainelui. Cum sa o faci in mod corect, in functie de varsta

Hranirea cainelui
Hranirea cainelui

Daca te-ai decis sa iti iei un caine, trebuie sa stii ca hranirea acestuia este extrem de importanta si trebuie sa o faci in functie de varsta. Puii eu nevoie de o alimentatie mai bogata in substante nutritive, mai multe decat cainii adulti sau cei seniori.

Dupa cum spuneam, daca te-ai decis sa iti iei un caine, ar trebui sa stii ca acestia au nevoie de o hrana mai speciala. Daca in primele doua luni de viata puiutii vor ave nevoie de laptele provenit de la mama, pe masura ce cresc vor incepe sa guste si hrana solida

De la patru saptamani, poti sa ii dai catelusului tau putine bobite, pentru a il obisnui cu hrana solida. Totusi, expertii ne sfatuiesc sa punem bobitele in apa, pentru ca acestea sa fie mai moi. Pe masura ce catelusul creste, poti reduce cantitatea de apa, pana cand bobitele vor ajunge la consistenta normala.

Citeste si: Cum sa cureti parul de animale de pe haine si din casa

Este de mentionat si momentul in care catelul trebuie intarcat, pentru ca poate afecta digestia acestuia. Perioada in care se poate face acest lucru este intre 6 si 8 saptamani. Dupa cum vezi, trebuie mare atentie cand vine vorba de hranirea cainelui.

Cantitatea de mancare pe care trebuie sa o primeasca un catel este destul de mica. Ar fi bine sa hranesti puiutul putin si des. Iti recomandam sa ii dai o lingurita de mancare de 5-6 ori pe zi.

Acum ca si cainele tau a trecut de „venerabila” varsta de 8 saptamani, catelusul trebuie sa inceapa sa manance si hrana umeda. Pe masura ce creste, catelusul trebuie sa primeasca o cantitate mica de hrana pentru adulti, iar apoi sa cresti cantitatea in fiecare zi.

Hranirea cainelui adult
Hranirea cainelui adult

Il mai poti hrani folosind orez, morcov, carne de vita, pui, curcan sau peste. Ar fi bine sa vezi si care alimente le mananca mai cu pofta, pentru a sti ce sa ii prepari. Cainele trebuie sa primeasca 3-4 mese pe zi. Hranirea cainelui nu trebuie sa se limiteze la bobite sau conserve.

Dupa ce cainele depaseste varsta de 8 saptamani, trebuie sa stii puiutul tau a devenit un adult. Asta inseamna ca acesta va trebui sa primeasca intre 2 si 3 mese pe zi.

Poti alterna intre hrana umeda si cea uscata. De asemenea, poti intreba si medicul veterinar care este cantitatea maxima de mancare pe care i-o poti da cainelui tau sau poti citi instructiunile de pe ambalaj, asta daca o cumperi.

De obicei, gasesti cantitatile de mancare pe ambalajele de mancare, adica pe pungile de bobite sau pe conservele de mancare. Ia in considerare si o formula descoperita de nutritionisti, binecunoscuta R.E.R. sau Resting Energy Requirements. Aceasta se calculeaza inmultind greutatea cainelui cu 30 si adunand 70 (greutate in kg x 30 + 70). Rezultatul va fi numarul de calorii pe care cainele tau trebuie sa il manance in fiecare zi.

Ce alimente sunt interzise si care sunt recomandate

Alimente interzise pentru caini
Alimente interzise pentru caini

Dupa cum spuneam, ii poti prepara mancare cainelui tau, asa ca nu va fi o problema sa ii gatesti micutului. Expertii spun ca patrupezii pot manca pui, peste, vita, organe de vita sau de pui, supa de pui sau de vita, orez, oase fierte, legume crude (morcov, telina, castravete, ardei gras), fructe (mar fara seminte, pepene), oua fierte si paine prajita.

Problema vine cand cainele tau vrea sa manance fix ce mananci tu si cand iti arunca privirea „ucigasa”. Privirea ucigasa este acea cand cainele se uita fix la tine cand mananci ceva, cand saliveaza si cand i-ai da orice, numai sa nu mai faca acel lucru. Hranirea cainelui nu trebuie sa fie facuta dupa ureche, iti recomandam sa ai mare grija!

Pe lista alimentelor interzise intra produsele lactate, mezelurile, painea proaspata, oasele de pui, de peste sau de porc, ouale crude, bucati de grasime, carne prajita, dulciuri, rosii, ceapa, nuci de macadamia (evita-le pentru ca pot fi fatale) si usturoi.