Cum sa te inscrii intr-un partid politic. 5 pasi pe care trebuie sa-i urmezi
Cum sa te inscrii intr-un partid politic. 5 pasi pe care trebuie sa-i urmezi

Cum sa te inscrii intr-un partid politic. 5 pasi pe care trebuie sa-i urmezi


In cazul in care te-ai saturat sa vezi aceiasi politicieni la televizor si te-ai hotarat ca e timpul pentru o schimbare, atunci o sa iti aratam cum sa te inscrii intr-un partid politic si ce trebuie sa stii despre acestea. Iata 5 pasi pe care trebuie sa-i urmezi!

Cum sa te inscrii intr-un partid politic. 5 pasi pe care trebuie sa-i urmezi – Cuprins:

Cum sa te inscrii intr-un partid politic si care sunt conditiile

Inainte de a face primul pas, iti sugeram sa te informezi despre partidul politic in care vrei sa te inscrii. Vezi care sunt principiile si valorile partidului respectiv, cum este organizat, cum functioneaza si ce isi propune.

A fi membru al unui partid politic nu inseamna sa detii pur si simplu un carnet de membru. Partidele cauta oameni care sa impartaseasca aceleasi valori, sa creada in aceleasi principii, dar si oameni dinamici cu initiativa.

Daca ai studiat cu atentie si stii foarte clar care este partidul in care vrei sa te inscrii, atunci trebuie sa completezi un CV si o cerere de adeziune sau un formular de inscriere. Aceste lucruri difera de la un partid la altul, asa ca asigura-te ca citesti foarte bine informatiile de pe site-ul acestora.

Pasul urmator este sa te duci la sediul partidului pentru a depune CV-ul si adeziunea ori formularul de inscriere. Trebuie sa mai stii ca cererile de inscriere se completeaza si se semneaza olograf. Neaparat sa ai la tine si cartea de identitate sau buletinul.

Astfel, ii cunosti si pe reprezentantii partidului, unde poti sta de vorba pentru a afla mai multe despre intalnirile si actiunile organizatiei. Daca totul decurge cum trebuie, o sa primesti un carnet de membru. In cazul in care cererea iti va fi respinsa, decizia se va comunica solicitantului.

In general, partidele politice au trei categorii de membri si anume simpatizanti, activi si de onoare. Un membru simpatizant este unul proaspat inscris in partid, adica tu!

Membri de onoare sunt aceia care s-au remarcat prin activitatea lor, insa acum nu mai pot depune o activitate politica sustinuta. Acestia sunt, de obicei, propusi de presedintele Partidului si a membrilor de onoare, prin hotararea Comitetului National de Conducere si cu avizele Biroului National de Conducere.

Pentru a deveni membru activ, va trebui ai destula activitate in cadrul partidului politic, iar dupa ce aceasta iti va fi analizata de Biroul Politic teritorial vei putea sa cresti in grad. Bineinteles, conditiile difera in functie de partidul politic.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a te inscrie intr-un partid politic:

  • Sa ai 18 ani impliniti
  • Sa nu fi fost agent sau colaborator al organelor de securitate ori al vreunui serviciu de informatii
  • Sa nu fi savarsit abuzuri grave ori nereguli in functii publice sau politice
  • Sa nu iti fie interzis sa iti exerciti drepturile cetatenesti ori politice prin hotarare judecatoreasca

Drepturi si obligatii ale unui membru de partid politic

Daca vrei sa te inscrii intr-un partid politic, trebuie sa stii si ce drepturi are fiecare membru. Iata ce trebuie sa stii si care sunt drepturile membrilor de partid:

  • Sa aiba initiativa cu caracter politic ori de imbunatatire a activitatii structurii organizatorice
  • Sa isi exprime opiniile in mod liber in probleme supuse dezbaterii
  • Sa participe la activitatile organizate de partid
  • Acces la informatii privitoare la activitatea partidului
  • Sa fie alesi in functii de conducere in partid
  • Sa aleaga persoane in functii de coducere in partid

Ce obligatii are un membru al unui partid politic:

  • Orice membru trebuie sa cunoasca principiile, doctrina si programul partidului, dar sa le si promoveze in activitatile desfasurate
  • Sa respecte si sa cunoasca statutul partidului, codul de conduita si regulamentele interne
  • Sa respecte si sa indeplineasca hotararile adoptate de forurile partidului
  • Sa contribuie la promovarea imaginii partidului politic
  • Sa reprezinte si sa sustina pozitiile partidului in activitatea depusa
  • Sa nu ia atitudini publice impotriva pozitiilor oficiale ale partidului
  • Sa respecte legislatia

Odata ce ai intrat in partid, trebuie sa mai stii ca fiecare membru poate sa sustina financiar formatiunea politica in care s-a inscris. Daca vei urca mai mult pe scara ierarhica, suma pe care o platesti pentru partid va creste si ea.

Afla si cum sa te angajezi in politie fara sa urmezi Academia de Politie sau Scoala de Subofiteri ori cum sa ajungi sa lucrezi ca agent in penitenciarele din Romania.