Cum sa te casatoresti. Acte necesare cununie civila
Cum sa te casatoresti. Acte necesare cununie civila

Cum sa te casatoresti. Acte necesare cununie civila


Cum sa te casatoresti, ce acte sunt necesare pentru o cununie civila. Ti-ai gasit sufletul pereche si vrei sa iti oficializezi relatia la starea civila? Trebuie sa stii ca nu e ceva foarte complicat, dar ai nevoie de rabdare, dar si de o serie de documente.

Cum sa te casatoresti. Acte necesare cununie civila – Cuprins:

Acte necesare cununie civila

Acte necesare cununie civila
Acte necesare cununie civila

Acte necesare cununie civila. Asadar, documentele necesare pentru incheierea unei cununii civile sunt actele de identitate ale celor doi soti, atat in original, cat si copii, certificatele de nastere, la fel, in original si copie, certificatul prenuptial, adica un document/certificat medical care mentioneaza daca persoana se poate sau nu casatori, din motive strict medicale.

In plus, daca unul dintre soti a mai fost casatorit anterior, atunci documentele de desfacere a casatoriei anterioare trebuie depuse la dosar, atat in original, cat si copie.

Aceste documente, cel mai probabil, certificatul de divort/ certificatul de deces al sotului anterior  atesta ca persoana se poate casatori din nou in conditiile in care casatoria anterioara a fost desfacuta, nu mai este valabila sau a fost incheiata prin decesul partenerului. Se mai adauga aici si o declaratie prin care sotii isi asuma ca nu exista motive de natura legala care sa impiedice incheierea cununiei.

In cazul in care unul dintre viitorii soti este strain, documentele necesare incheierii cununiei includ dovada eliberarii de misiunea diplomatica sau de oficiul consular al tarii al carei cetatean este din care sa rezulte ca acesta indeplineste conditiile prevazute de legislatia din tara de origine pentru incheierea cununiei.

Citeste si: Vanzare apartament. Cum sa o faci si ce acte sunt necesare

Daca Romania are incheiate conventii, tratate sau acorduri de asistenta juridica in materie de stare civila cu tara de origine a viitorului sot, atunci acesta poate prezenta documentele eliberate de autoritatile competente din tara sa. Ia in considerare si ce acte sunt necesare pentru o cununie civila cand unul dintre soti nu are cetatenie romana.

Atentie, insa! Pentru a putea fi utilizate, aceste documente trebuie datate recent, adica in momentul depunerii dosarului, sa nu fie mai vechi de trei luni sau, sa respecte termenul de valabilitate inscris pe ele, daca este cazul.

Cetatenii statelor care nu au oficiu consular sau misiune diplomatica in Romania pot depune o declaratie pe propria raspundere, autentificata la un birou notarial, din care sa rezulte clar ca viitorul sot nu este casatorit si indeplineste conditiile prevazute de legea din tara de origine pentru a incheia casatoria in Romania.

In fine, ultima situatie prevazuta de legislatia din Romania este casatoria dintre minori. Sigur, varsta minima legala pentru casatorie este 18 ani, insa, pentru unele motive, considerate temeinice, minorii cu varsta mai mare de 16 ani se pot casatori, insa in anumite conditii. Astfel, ei trebuie sa prezinte avizul medical, dovada incuviintarii parintilor sau a unui reprezentant legal si, daca este cazul, autorizatia directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului.

Unde se oficiaza casatoriile civile

Casatorie
Casatorie

Asadar, acum stii ce acte sunt necesare pentru o cununie civila, insa asta nu e totul. Trebuie sa mai stii ca, in principiu, casatoriile civile se oficiaza fie la primarie, fie la Starea civila si, doar in mod exceptional, in afara acestor institutii, cu aprobarea autoritatilor, asa cum este cazul persoanelor private de libertate si aflate in institutii de detentie, pentru care este nevoie de aprobari speciale.

Este important sa mai stii ca, la incheierea cununiei, viitorii sotii trebuie sa declare in fata ofiterului de stare civila care este numele pe care vor sa il poarte dupa oficierea casatoriei. Aici sunt mai multe variante, fie sa ia numele unuia dintre ei, practica cea mai frecventa fiind ca sotia sa preia numele sotului sau, sa poarte numele lor reunite…mia rar, dar se intampla.

Casatoria nu poate fi dovedita altfel decat prin certificatul de casatorie, iar acest document este eliberat in baza actului intocmit la starea civila.

Acte necesare cununie religioasa

Acte necesare cununie religioasa
Acte necesare cununie religioasa

Acum ca am lamurit cum sta treaba si ce acte sunt necesare pentru o cununie civila, poate te intereseaza ce acte iti trebuie pentru cununia religioasa. Doar certificatul de casatorie de la starea civila.

Totusi, daca unul dintre soti a mai fost casatorit, biserica cere si actele doveditoare ale incheierii casniciei anterioare, in original si copie. Atat Biserica Ortodoxa, cat si cea Catolica cer aprobari speciale pentru casatoriile mixte, adica intre persoane care se declara ca apartinand unor rituri religioase diferite. Poate cel mai cunoscut exemplu este al casatoriei dintre catolici si ortocsi.

Ar trebui sa mai stii ca multe dintre aspectele juridice si practice ale casatoriei difera, in functie de tara din mai multe puncte de vedere. De exemplu, unele tari recunosc casatoria religioasa ca fiind un echivalent al celei civile, altele, precum Romania, nu.

Apoi, difera drepturile si obligatiile cuplurilor casatorite, mai ales cele care fac referire la proprietate, numele de casatorie sau rolurile parentale.

Si, de ce nu, trebuie sa vorbim despre casatoriile intre persoane de acelasi sex. Deocamdata, in Uniunea Europeana, doar Malta, Suedia, Portugalia, Austria, Danemarca, Finlanda, Belgia Germania, Franta, Irlanda, Spania, Islanda, Norvegia, Tarile de Jos si Luxemburg recunosc acest drept.