Infirmiera nu este cea mai laudata persoana dintr-un spital si multi confunda infirmiera cu asistenta. Desigur, poate ca este o pozitie inferioara, infirmiera nu face injectii si nu iti da medicamente, insa rolul ei este important. Ii ajuta pe pacienti sa se schimbe, sa se spele, se ocupa de mentinerea curateniei in salon si se asigura ca nevoile de baza ale pacientilor sunt satisfacute.
Ce trebuie sa faca o infirmiera
Asadar, infirmiera se va ocupa cu mentinerea curateniei si ii va sprijini pe pacienti, la recomandarea asistentelor. De cele mai multe ori, infirmiera ii ajuta pe pacienti sa ajunga la diverse cabinete pentru investigatii sau in salile de tratament sau de operatie.
Infirmiera schimba lenjeria de pat a bolnavului de cate ori este necesar si o duce la spalatorie, unde o va depozita in containere speciale. Tot de la spalatorie va lua lenjeria curata.
Tot ea se asigura ca instrumentarul medical ajunge la spalat si dezinfectat si este in perfecta ordine inainte de a fi folosit.
Infirmiera poate duce probele recoltate catre laboratorul de analize si, acolo unde este cazul, aduce rezultatul analizelor la cabinetul medicului. Tot infirmiera se ocupa si cu aprovizionarea salilor de consultatii sau a cabinetelor cu materiale necesare.
Citeste si: Cum sa devii paramedic. Abilitati, studii si salariu
Dincolo de grija pentru curatenie si mentinerea zonelor sterile, pentru curatarea si dezinfectarea instrumentarului, aparatelor si dispozitivelor, infirmiera este alaturi de pacient, mai ales daca acesta are dificultati in a se hrani, hidrata sau curata.
Astfel, il ajuta pe pacient sa manance si sa bea apa, il ajuta sa mearga la baie pentru dus sau il sterge in salon, daca acesta nu poate fi deplasat. I
nfirmiera anunta asistenta medicala ca perfuzia s-a oprit, monitorizeaza diversele sonde montate pacientilor in timpul operatiilor si este alaturi de pacient in demersul sau de a se vindeca.
Se ocupa cu golirea sau schimbarea plostilor folosite de bolnavi, dar si a recipientelor pe care acestia le folosesc.
De foarte multe ori, infirmiera participa, alaturi de brancardier, la transportul persoanelor decedate la morga spitalelor si, uneori, la toaletarea acestora si pregatirea pentru predarea lor apartinatorilor.
Tot infirmiera se asigura ca dispozitivele medicale utilizate sunt depozitate in containere speciale si asigura transportul acestora la masinile care le preiau pentru distrugere. Infirmiera este responsabila si cu gunoiul menajer. Ea trebuie sa goleasca cosul de gunoi din saloane si sa se asigure ca gunoiul menajer este preluat separat de deseurile medicale.
Abilitati necesare
Sunt necesare cunostinte de ingrijire, de nursing, dar si notiuni minime din zona medicala. Desigur, fiind vorba despre sprijinul fizic acordat pacientului, asa ca ai nevoie de forma fizica buna si de forta.
Reactia rapida la situatiile de urgenta, calmul si abilitatea de a rezolva problemele imediate ale pacientului sunt si ele necesare unei bune infirmiere.
Totodata, o infirmiera buna comunica bine atat cu pacientul si apartinatorii acestuia, cat si cu echipa medicala.
Rezistenta la stres si la efort fizic prelungit sunt alte calitati necesare. Aici se pot adauga responsabilitatea, promptitudinea, atentia si capacitatea de a munci in echipa.
Cursuri de calificare pentru a deveni infirmiera
In ceea ce priveste pregatirea, pentru postul de infirmiera este necesara absolvirea ciclului gimnazial, dar si o calificare in acest domeniu.
Oferta de pe piata este destul de variata si cuprinde tehnici si notiuni de nursing si ingrijire a presoanelor bolnave. Trebuie sa stii ca un astfel de curs de calificare cuprinde 240 de ore de teorie si alte 480 de ore de practica.
Limita minima de varsta este 17 ani, iar cea maxima… 65. Asadar, daca te incadrezi intre aceste varste, te poti angaja si ca infirmiera.
Ce salariu are o infirmiera
Salariile din domeniul sanitar au mai crescut in ultima vreme. Am cautat online si am gasit salariile unor infirmiere dintr-o sectie de terapie intensiva.
Un salariu brut acolo poate ajunge pana la 5.700 de lei. Am gasit insa si salariul unei infirmiere debutante la un spital municipal din tara, si acesta era undeva in jur de 6.000 de lei.
Citeste si: Cum sa devii grefier. Ce studii iti trebuie si ce salariu poti obtine
Cred ca depinde de spitalul la care te angajezi si localitate unde se afla acesta. Spitalele mari, din orasele mari, au bugete mai mari si acopera salarii mai ofertante decat cele mici.
In plus, nu uita de optiunea unui astfel de post in strainatate. Ofertele de munca pentru personal medical nu sunt de neglijat si, din cate am vazut eu, sunt si destul de generoase. La fel si cele din clinicile si spitalele private de la noi.