Cum sa scrii corect o scrisoare de intentie
Cum sa scrii corect o scrisoare de intentie

Cum sa scrii corect o scrisoare de intentie


Daca planuiesti sa aplici pentru un job si ti-ai facut deja CV-ul, atunci trebuie sa stii neaparat cum sa scrii corect o scrisoare de intentie si la ce te-ar putea ajuta. Iata cum se scrie una si de ce este extrem de importanta.

Ce este o scrisoare de intentie?

Pentru cei ce nu stiu, o scrisoare de intentie este un document care te ajuta sa te diferentiezi de alte persoane ce concureaza pentru acelasi job ca si tine. Este o scrisoare de motivatie, prin care candidatul isi arata interesul pentru un job si in care explica de ce ar fi cea mai potrivita persoana pentru acel loc de munca.

Candidatul isi descrie toate abilitatile in scrisoarea de intentie, dar si experienta pe care o are si avantajul pe care il poate aduce companiei. Documentul are ca scop sa motiveze si totodata sa convinga recrutorul sa il cheme la interviu pentru a afla mai multe detalii.

Practic, prin acest document iti vinzi serviciile angajatorului, iar prin scrisoarea de intentie este cel mai bun mod de a explica ce stii si de ce ai fi cel mai bun candidat.

Lucrurile pe care trebuie sa le eviti sa le treci in scrisoarea de intentie

In primul rand, nu face o „scrisoare publicitara” in care te lauzi ca esti cel mai bun candidat. Asftel iti vei arata si disperarea, iar recrutorul nu o sa fie tocmai incantat de scrisoarea ta de intentie.

Mai mult, evita sa treci aceleasi lucruri din CV si in scrisoarea de intentie. Totodata, lungimea acesteia nu trebuie sa depaseasca o pagina, iar trei ori patru paragrafe o sa fie mai mult decat suficiente.

Tonul pe care scrii scrisoarea nu trebuie sa fie foarte glumet, pentru ca vrei sa iti prezinti abilitatile, nu sa faci pe cineva sa rada. Flatarea recrutorului nu este recomandata niciodata!

Fii atent la erorile gramaticale, iar atunci cand salvezi documentul, nu uita sa arunci o privire peste numele companiei. Nu de alta, dar nu ai vrea sa incurci companiile atunci cand trimiti mai multe scrisori de intentie.

Model scrisoare de intentie, cum se scrie corect

Inainte sa te apuci, structureaza-ti in minte sau pe o hartie, scrisoarea de intentie. Nu uita, nu scrii o poveste, trebuie sa fii scurt si la obiect. Este un document pe care il atasezi CV-ului tau, asa ca nu bate campii!

Primul paragraf al scrisorii trebuie sa cuprinda motivul pentru care ii scrii recrutorului si locul unde ai vazut anuntul pentru respectivul job.

In al doilea paragraf este indicat sa iti aratai abilitatile, dar sa spui si cateva vorbe despre experienta pe care o ai. Daca ai rapoarte sau exemple legate de lucrurile pe care le-ai facut in alta companie, atunci spune despre ele. Angajatorii sunt incantati cand dai si dovezi despre lucrurile pe care le descrii.

In al treilea paragraf iti poti arata cunostintele despre companie si industrie. Bineinteles, poti detalia si motivele pentru care ai lucra la compania respectiva, dar si cum ii poti ajuta sa atinga diverse obiective. Adauga si cum te-ai potrivi cu valorile echipei.

Ultimul paragraf este cel care incheie scrisoarea de intentie, asa ca multumeste-i recrutorului pentru timpul acordat citirii si arata-ti dorinta de a discuta fata in fata cu el.

Nu ar fi rau daca atunci cand te adresezi managerului de HR sa ii cauti si numele, pentru a ii arata ca ai stat sa cauti informatii. Chiar daca ti-am dat un exemplu, gandeste-te ca sunt multe persoane care vor face la fel. Daca nu vrei ca scrisoarea ta sa semene cu alte zeci de scrisori primite de recrutor, incearca sa o personalizezi si sa o adaptezi.

Daca scrisoarea ta de intentie a avut succes, atunci sigur trebuie sa stii si cum sa scrii o cerere de demisie daca vrei sa-ti parasesti jobul actual.