Cum sa scapi de armata. Serviciul militar nu mai este obligatoriu in Romania de foarte multi ani, ceea ce e perfect pentru cei mai multi dintre barbatii tineri care, altfel, ar fi trebuit sa treaca prin aceasta experienta dupa ce ar fi implinit 18 ani. Este vorba despre Legea 395/2005 care prevede ca de la 1 ianuarie 2007, serviciul militar obligatoriu este suspendat in Romania.
Cum sa scapi de armata daca esti chemat la razboi
Asadar, ultima incorporare a recrutilor pentru militarii in termen a fost realizata in octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, in iunie 2006. Si totusi, in anumite cazuri, sunt sanse ca daca te afli in segmentul de varsta vizat de MapN, sa fii chemat la arme.
Exista, insa, legea 446/2006, care vorbeste despre anumite conditii in care rezervistii pot fi chemati la arme, in sprijinul militarilor, care sunt acum angajati ai Ministerului Apararii. Trebuie sa stii ca in anumite conditii, cum sunt starea de asediu sau starea de razboi, toti barbatii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani trebuie sa faca… serviciul militar.
Desigur, la cerere, si tinerii mai mici de 18 ani pot fi incorporati in armata. In plus, rezervistii, adica fostii angajati ai MapN, dar si persoane care si-au dat acordul sa sprijine Armata, cu varsta mai mica de 55 de ani vor fi si ei chemati la unitatile militare din tara.
Oamenii astia sunt platiti, desi acum stau acasa, cu vreo 30% din solda, adica cel putin 540 de lei. Acestia, in cazul unor situatii limita, trebuie sa se prezinte la unitatile de care apartin in cel mai scurt timp de la convocare.
Nu toti barbatii din Romania intra in povestea asta, indiferent de context.
Nu pot fi nicicum incorporati in Armata tinerii mai mici de 18 ani, decat la solicitarea lor, asa cum am spus. Nu intra in ecuatia asta nici persoanele declarate inapte pentru serviciul militrar in conformitate cu baremurile stabilite de MapN. Personalul hirotonit sau ordinat care apartine oricarui cult religios recoscut de lege, dar si calugarii cu vechime de cel putin 2 ani intr-o manastire nu pot fi nici ei incorporati.
Persoanele condamnate si care efectueaza pedepse privative de libertate, dar si cele arestate preventiv sau trimise in judecata nu pot fi incorporate, cel putin nu pana ce o sentinta judecatoreasca nu devine definitiva.
Mai poti refuza o eventuala chemare la arma daca sotia ta este bolnava, incadrata in gradele I sau II de invaliditate sau daca sotia nu mai traieste si ai unul sau mai multi copii minori, in ingrijire. La fel, t poti sustrage chemarii la arme daca parintii tai au implinit varsta standard de pensionare sau daca, indiferent de varsta, ambii parinti sunt invalizi de gradul I sau II.
Totodata, poti spune NU si in cazul calamitatilor naturale, insa doar la cerere. Poti refuza Armata Romana si daca esti singurul sustinator financiar al fratilor tai sau al unuia dintre parinti, mai ales daca acesta este si invalid.
Trebuie sa mai stii, insa, ca daca refuzi sa te prezinti la arme fara un motiv intemeiat, asa cum sunt cele de mai sus, singurele recunoscute de lege, atunci risti sa ajungi dupa gratii pentru 2 sau chiar 7 ani.
La fel se intampla si daca in conditiile in care e nevoie de serviciile tale militare simulezi o boala sau o infirmitate sau daca iti provoci vatamari corporale care sa te faca inapt. La fel, este pasibil de puscarie daca foloseste documente false care sa ateste ca poti refuza incadrarea in Armata.
Citeste si: Cum sa te inscrii la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza
Pe de alta parte, daca refuzi incorporarea in Armata cand tara nu se afla in stare de razboi sau de asediu te face pasibil de o amenda cuprinsa intre 500 si 8000 de lei.
Iti mai spun ca acum, Armata Romana are undeva in jur de 60 000 de rezervisti, adica barbati care au efectuat stagiul militar inainte de suspendarea lui, dar si care poseda un livret militar. E esential de stiut ca aceste persoane au la dispozitie 48 de ore pentru a se prezenta la unitatea militara de care apartin dupa ce au primit ordinul de chemare.
Acest document, impreuna cu livetul militar de care iti spuneam si ceva cupoane de transport care sunt valabile pentru mijloace rutiere, navale, aeriene sau feroviare intra in pachetul cu care rezervistul se deplaseaza la unitate.