Cum sa sacrifici porcul. Modalitati legale si fara durere
Cum sa sacrifici porcul. Modalitati legale si fara durere

Cum sa sacrifici porcul. Modalitati legale si fara durere


Cum sa sacrifici porcul. Afla care sunt modalitatile legale pentru a face acest lucru, dar si cum poti sa sacrifici porcul fara durere. De asemenea, iti mai explicam ce trebuie sa faci dupa ce l-ai taiat si ce mai trebuie sa stii.

Ziua de Ignat. Cand se taie porcul, conform traditiei?

Cum sa sacrifici porcul. Ei bine, ziua de Ignat este acea zi cand, conform traditiei, trebuie sa tai porcul. Daca inca nu stiai, batranii obisnuiau sa sacrifice porcul pe data de 20 de decembrie, iar preparatele din carne de porc se consumau pe parcursul perioadei dintre Craciun si Boboteaza.

Traditia spune ca in ziua de Ignat, doar taierea porcului este permisa. In rest, sunt interzise orice alte munci precum spalatul, maturatul sau cusutul. Mai mult, sacrificarea porcului nu se poate incepe inainte de rasaritul soarelui, dar nici nu poate depasi apusul.

Se spune ca lumina tine la distanta spiritele rele, iar porcul era sacrifict ca simbol al intunericului. Totodata, batranii tamaiau si stropeu cu apa sfintita locul unde porcul era sacrificat, pentru a indeparta spiritele malefice. Asa a invatat si bunicul nostru si poate ca si tu, cum sa sacrifici porcul.

De transarea carnii se ocupau femeile, insa doar dupa ce barbatii faceau semnul crucii asupra porcului sacrificat si spunand „Tatal nostru. Sa-l mancati sanatosi!”.

Cu toate ca ziua de Ignat cade intotdeauna in Postul Craciunului, anumite restrictii culinare pot fi incalcate. Drept urmare, dupa taierea animalului urmeaza pomana porcului, la care participa toti cei care s-au ocupat de sacrificare.

Friptura dupa taierea porcului se serveste cu muraturi si mamaliga, iar masa se aseaza in curte. De asemenea, se mananca sorici si se bea si tuica fiarta. Totusi, ar trebui sa stii cum sa sacrifici porcul fara durere.

Cum sa sacrifici porcul, care sunt modalitatile legale si fara durere

Pentru ca traditia sa isi continue cursul in cadru legal, dar si pentru a preveni anumite situatii neplacute, ar trebui sa stii exact cum se sacrifica porcul si care sunt normele sanitare veterinare prevazute in legislatia Uniunii Europene, care a fost implementata in legislatia Romaniei. Iata cum sa sacrifici porcul.

Ei bine, orice proprietar de porc ce alege sa isi sacrificice animalul, are obligatia sa solicite medicului veterinar examinarea clinica a animalului viu, dar si examinarea carnii dupa ce acesta a fost sacrificat.

In cazul in care nu stii, carnea porcului poate fi infestata cu trichineloza, o boala parazitara ce poate fi transmisa de la animale la om si este produsa de un parazit numit Trichinella Spiralis. Trichineloza este transmisa la porc de sobolani, soareci, animale din zona silvatica precum vulpea sau jderul, dar si de la animale domestice precum cainele sau pisica. Daca tot vrei sa inveti despre cum sa sacrifici porcul, ar trebui sa stii si aceste lucruri!

Trichineloza se manifesta la om prin febra ridicata (38-40 de grade), dar si tulburari digestive sau dureri in masele musculare, insotite de edeme ale fetei. Nu riscati si verificati carnea porcului pe care l-ati sacrificat si faceti un examen trichineloscopic.

Probele de carne se recolteaza din limba, musculatura intercostala, pilierii diafragmatici, muschii maseteri, muschii abdominali, dar si partea musculara a diafragmei situate in apropierea coastelor sau a sternului.

Asomarea porcului se face cu ajutorul unui pistol cu glont captiv, pe care il au medicii veterinari. Cand este aplicat unui animal, acesta cauzeaza pierderea cunostintei pana la momentul injunghierii. Porcul nu trebuie sa fie stresat si sa sufere in timpul injunghierii.

Cum sa sacrifici porcul. Mai trebuie sa stii ca daca o sa tai porcul trebuie sa anunti medicul veterinar si sa primesti aprobare de la acesta. La procesul de sacrificare, trebuie sa se mai afle un medica, asistent sau un tehnician veterinar, pentru a supraveghea intreaga operatiune.

Citeste si cum sa afli greutatea unui porc fara sa-l cantaresti sau cum sa faci cele mai fragede coaste de porc la cuptor.