Cum sa refolosesti resturile alimentare ramase de la masa de Paste si ce preparate ai putea sa faci. Masa de Paste este una cat se poate de imbelsugata, pentru ca asa cere traditia, insa la noi, romanii, la fel de traditional este sa gatim peste masura si sa ramanem cu o gramada de mancare.
De cele mai multe ori, mancarea ramasa ajunge la gunoi, ceea ce inseamna pe de o parte ca faci risipa alimentara si pe de alta parte ca iti bati joc de finantele tale.
Si nu e cel mai bun moment pentru niciuna dintre cele doua. Bucatarii spun ca poti evita risipa alimentare daca refolosesti mancarea ramasa si o consumi la mesele din saptamana de dupa Paste.
Cum sa reinventezi resturile alimentare ramase de la masa de Paste
Daca si tie ti-a ramas o cantitate serioasa de mancare si nu prea stii ce sa faci cu ea, poate ideile de mai jos te vor ajuta sa o reinventezi si sa o pui pe masa familiei tale sub alta forma.
Carnea de miel poate fi oricand utilizata pentru pregatirea unor sandwichuri delicioase. Este important sa o stergi foarte bine de sosul in care a fost pregatita si sa o pui intre doua felii de paine. Adauga ceva salata verde, branza sau cascaval si te vei putea bucura de un mic dejun copios si delicios.
Atat friptura de miel, cat si cea de pui sau de curcan pot fi utilizate pentru prepararea unor salate de primavara. Conditia este aceeasi cu cea de mai sus, sterge-le bine de sos, apoi taie-le in cubulete cat mai finute si adauga-le in bolul de salata.
Pune acolo salata verde, frunze de spanac, ceapa rosie, rosii, ardei gras, castraveti si masline. Adauga putin ulei de masline, sare si piper dupa gust si bucura-te de o masa sanatoasa.
Friptura de curcan merge de minune alaturi de o portie de paste. Toaca marunt carnea, caleste-o putin in ulei de masline si adauga o lingura de suc de rosii si busuioc, daca iti place aroma lui. Adauga apoi peste pastele tale preferate si bucura-te de o masa de pranz sanatoasa si hranitoare.
Garnitura de cartofi la cuptor si ouale fierte ramase te pot ajuta sa prepari gratin cu oua si cartofi. Ai nevoie de 500 grame de cartofi copti, 3 oua fierte tari, 2 oua crude, 100 ml de lapte , 100 grame de mozzarella, 50 grame de branza Cheddar si sare si piper dupa gust. Cuptorul trebuie preincalzit la 180 de grade Celsius.
Apoi, ouale crude se bat intr-un vas impreuna cu sarea, piperul si laptele. Se adauga cartofii si se omogenizeaza amestecul. Unde apoi o tava cu putin unt si toarna aceasta compozitie cu cartofi.
Dupa aceea, din loc in loc pune ouale fierte taiate pe jumatate sau pe sfert, presara mozzarella si branza Cheddar rasa si pune totul la cuptor pentru cel mult 25 de minute. Gratinul este gata cand capata o crusta aurie deasupra. Serveste acest fel de mancare cald, cu ceva verdeata de primavara pe deasupra.
Si pentru ca noi, romanii nu ratam nicio ocazie de a manca ceva mezeluri, nici masa de Paste nu a facut exceptie, cel mai probabil, de la aceasta regula. Foloseste mezelurile ramase pentru a prepara o pizza asa cum iti place tie. Taie-le marunt, amesteca-le, pune ceva sare si piper cat sa aiba gustul care-ti place si pune-le pe blatul de pizza. Lasa-le la cuptor pana sunt gata si consuma cu moderatie pizza pe care ai preparat-o.
Cozonacul ramas poate fi reinventat intr-o budinca delicioasa, mai ales daca nu te mai ispiteste sa il mananci ca atare. Foloseste aproximativ 700 de grame de cozonac sau chec, 100 de grame de ciocolata neagra sau stafide, 10 grame de unt, 500 ml de lapte, 100 de grame de zahar brun, 1 lingurita de esenta de rom, vanilie sau ce iti place tie, 4 oua si putina sare.
Citeste si: Cum sa fierbi corect pastele si ce sa faci sa nu se lipeasca
Pentru aceasta reteta, cuptorul trebuie preincalzit la 170 de grade Celsius. Unge o tava cu unt, asaza feliile de cozonac sau de chec. Amesteca laptele, ouale, zaharul, esenta si jumatate din cantitatea de ciocolata sau stafide intr-un bol.
Nu uita sa adaugi si sare. Pune compozitia peste feliile de cozonac si lasa-le impreuna aproximativ 10-15 minute pana ce amestecul este absorbit. Presara, apoi, restul de stafide sau ciocolata si pune prajitura la cuptor pentru cel mult 40 de minute. Budinca ta va fi gata cand va capata o crusta aurie deasupra. O poti servi, dupa ce se raceste putin, cu sos de caramel sau de ciocolata sau chiar cu inghetata ta preferata.