Cum sa reduci consumul de plastic. Ce alternative ai
Cum sa reduci consumul de plastic. Ce alternative ai

Cum sa reduci consumul de plastic. Ce alternative ai


Plasticul este cel mai mare inamic al mediului inconjurator si cred ca imaginile cu lacuri acoperite, sufocate efectiv de bucati de plastic, ne-au afectat pe toti. Bine, ceva mai putin pe cei care isi arunca plasticul pe unde le vine, insa asta este o alta discutie.

Si chiar daca nu putem schimba lumea, putem face parte din schimbare, consumand cu ceva mai mare responsabilitate plasticul si reducand, pe cat posibil utilizarea acestuia. Daca vrei sa fii ceva mai responsabil, iti spun cum poti reduce consumul de plastic si sa ajuti in acest fel planeta sa respire.

Cum sa reduci consumul de plastic. Ce alternative ai – Cuprins:

Cum sa reduci consumul de plastic

Cum sa reduci consumul de plastic
Cum sa reduci consumul de plastic

Primul sfat pe care ti-l dau este sa utilizezi o sticla refolosibila. Dincolo de faptul ca nu vei mai produce sau nu vei mai sustine productia de plastic, nu vei mai cheltui asa de multi bani pe aceste recipiente.

Nu mai folosi paiele de plastic. Daca mergi intr-o cafenea sau intr-un club, refuza sa folosesti aceste paie pentru ca ele ajung in apa marilor si a oceanelor unde nu fac deloc bine. Daca nu ai nevoie de pai, cu atat mai bine, daca  ti se pare ca folosirea paharului nu e chiar sigura, atunci cere un alt pahar sau solicita un pai de hartie.

Lucrurile tind sa se schimbe deja in povestea asta, in sensul ca multe cafenele si baruri au renuntat deja la paiele de plastic. Le mai poti gasi un supermarket si oricat de mult i-ar distra pe copii la o aniversare sa le foloseasca, te incurajez sa nu le mai cumperi. Acolo unde nu este cerere, cel mai probabil nu va mai exista nici oferta, iar producatorii se vor adapta.

Renunta la recipientele de cafea din magazin. Daca ai o anumita cafenea de la care preferi sa iti bei cafeaua, cel mai probabil aceasta are ceva recipiente promotionale pe care le poti cumpara, astfel incat sa nu iti mai bei licioarea magica dintr-un recipient din plastic care va ajunge la gunoi si, de acolo, in apa marii si a oceanelor.

Britanicii, de exemplu, arunca anual 2,5 miliarde de pahare de cafea si doar 1 din 400 este reciclat, ceea ce inseamna foarte putin. Tine cont si de faptul ca sunt cafenele care iti pot oferi reduceri daca vii cu paharul tau. Si daca nu o fac sau refuza sa iti puna cafeaua in recipientul tau… poate a venit momentul sa iti schimbi furnizorul de cafea, nu?

Punga de hartie
Punga de hartie

Evita sa mai folosesti pungi pentru legumele si fructele din magazine. Vino cu propriile plase de bumbac sau achizitioneaza din supermarket pentru ca cele mai multe pun la dispozitie cumparatorilor o serie de pungi sau saculeti, de diferite dimensiuni pentru cumparaturile tale.

Desigur, daca legumele astea sunt deja bagate in plastic, poate ar fi mai bine sa te reorientezi si sa le cumperi pe cele care nu sunt ambalate. Nu inteleg de ce ai cumpara conopida ambalata in plastic? 

Sapunurile lichide sau recipientele de detergent sunt mai greu de inlocuit si de refolosit, insa si producatorii acestor produse au gasit variante. Asadar, cumpara produse, chiar daca sunt din plastic, care iti permit, mai apoi, sa le refolosesti, umpland din nou vechiul recipient.

Citeste si: Cum sa iti faci o gradina de legume bio

Pe langa paiele din plastic, la fel de neprietenoase si de daunatoare sunt si tacamurile de unica folosinta. Acum, daca mergi sa iti cumperi mancare pe care sa o consumi la birou, chiar ai nevoie si de un set de tacamuri din plastic? Cred ca nu. Evita, pe cat posibil, aceste tacamuri si foloseste-le pe cele din metal, pe care ti le poti aduce de acasa.

Citeste cu mare atentie eticheta produselor tale cosmetice pentru ca acestea pot contine microgranule. Evita produsele care contin PE (polietilena), PP (polipropilena), PET (tereftalat de polietilena), PMMA (poli-metil metacrilat) sau PTFE (politetrafluoretilena). Alege mai degraba creme si produse de ingrijire naturale sau, daca ai ceva mai mult timp si te pasioneaza, incearca sa ti le prepari acasa. 

Tine o sacosa din material textil in geanta ta pentru eventualele cumparaturi. Poti gasi o sumedenie de astfel de produse, unele cu imprimeuri care sa iti faca cu ochiul. Alege cateva astfel de produse pe care sa le folosesti la cumparaturi.

Sunt rezistente, prietenoase cu mediul si le poti folosi o perioada lunga de timp pentru ca le poti spala. In functie de cati bani esti dispus(a) sa aloci pentru o astfel de sacosa, poti gasi modele mai simple sau ceva mai colorate, mai atractive.