Cum sa recuperezi banii de pe rovinieta inca valabila atunci cand vinzi masina
Cum sa recuperezi banii de pe rovinieta inca valabila atunci cand vinzi masina

Cum sa recuperezi banii de pe rovinieta inca valabila atunci cand vinzi masina


Cum sa recuperezi banii de pe rovinieta, daca ti-ai vandut masina. Ti-ai achizitionat recent rovinieta si intre timp ai luat decizia ca a venit momentul sa iti vinzi masina?! Poate ca rovinieta nu este chiar cea mai importanta problema la care te gandesti intr-un astfel de moment, insa ar fi bine sa stii ca de cativa ani exista o lege care spune ca proprietarii unei masini pot solicita returnarea partiala a banilor cheltuiti pe taxa de drum atunci cand isi vand masina.

Cum sa recuperezi banii de pe rovinieta inca valabila atunci cand vinzi masina – Cuprins:

Obligativitatea rovinietei

Obligativitatea rovinietei
Obligativitatea rovinietei

Exista insa o conditie pentru a se putea intampla asta, si anume ca rovinieta sa fie inca valabila. Hai sa aflam impreuna cum sa recuperezi banii de pe rovinieta inca valabila atunci cand vinzi masina si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi! 

In primul si primul rand, trebuie stiut faptul ca noul proprietar al unui autoturism, atunci cand isi cumpara o masina, este obligat prin lege sa cumpere o noua rovinieta.

Pentru a putea circula pe drumurile publice din tara noastra, fie ca vorbim despre drumurile nationale, europene sau despre autostrazi, soferii trebuie sa achite tariful de utilizare al acestora, cunoscut si sub numele de taxa de drum sau de rovinieta. 

Tocmai din acest motiv, proprietarii care isi vand masina cu o rovinieta inca valabila pot face demersurile necesare pentru a isi recupera partial banii cheltuiti pe aceasta.

Si nici nu trebuie sa iti faci griji in aceasta privinta, procesul prin care trebuie sa treci nu este deloc unul chiar atat de complex, ba chiar din contra. Este bine insa, evident, sa stii de la bun inceput ce trebuie sa faci si care sunt actele de care vei avea nevoie!

Cum sa recuperezi banii de pe rovinieta daca iti vinzi masina

Cum sa recuperezi banii de pe rovinieta
Cum sa recuperezi banii de pe rovinieta

Revenind la ceea ce spuneam mai devreme, haideti sa ne lamurim mai intai asupra bazei legale care stabileste acest lucru. Potrivit unui ordin emis de Ministerul Transporturilor in anul 2019 (Ordinul nr. 748), proprietarul care vinde o masina care are o rovinieta inca valabila poate solicita Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) returnarea sumei de bani pentru perioada de valabilitate ramasa a taxei de drum. 

Mai exact, cel care vinde masina poate solicita returnarea banilor pentru perioada cuprinsa intre momentul in care noul proprietar al masinii plateste taxa de drum si data de expirare a rovinietei incheiate de el.

Practic, vorbim despre perioada in care cele doua roviniete se suprapun. Se ajunge la aceasta suprapunere a perioadelor in cazul in care autoturismul vandut are deja o rovinieta valabila. Avand in vedere ca noul proprietar este obligat de lege sa cumpere o noua rovinieta, se ajunge la situatia in care exista doua roviniete emise pentru aceeasi masina.

Citeste si: Cum sa ajungi la mare, daca circulatia pe Autostrada Soarelui (A2) este inchisa

Potrivit Ordinului nr. 748 din 2019 emis de Ministerul Transporturilor, despre care aminteam si in randurile precedente, “daca pentru acelasi vehicul se achita tariful de utilizare de doua sau mai multe ori pentru perioade de valabilitate care se suprapun pentru cel putin o zi, CNAIR va returna contravaloarea tarifului corespunzator perioadei de suprapunere”. 

Acum ca ne-am lamurit in privinta bazei legale prin care putem sa facem aceasta solicitare, haideti sa aflam ce avem de facut concret pentru a ne recupera banii pe o rovinieta inca valabila in momentul in care vindem masina. 

Ei bine, trebuie mai intai de toate sa completam o cerere de recuperare a banilor, cerere pe care o trimitem catre CNAIR. Atentie, cererea se trimite abia dupa expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei achitate de fostul detinator al masinii.

Alaturi de aceasta cerere se mai ataseaza o copie a actelor care dovedesc instrainarea masinii. De asemenea, va mai fi nevoie si de o copie a actului care atesta scoaterea masinii din evidenta fiscala. Cererea de recuperare a banilor despre care abia ce am amintit se poate gasi pe site-ul institutiei.