Cum sa procedezi in caz de cutremur. Ce ar trebui sa faci si cum ar fi bine sa actionezi, iata ce trebuie sa stii daca esti surprins sau surprinsa de un seism. Sfaturi utile!
Cum sa reactionezi in caz de cutremur
In cazul in care nu stii cum ar trebui sa procedezi in caz de cutremur, o sa iti dam niste sfaturi utile pe care ar fi bine sa le tii minte. Nu de alta, dar un seism poate avea loc oricand!
In primul rand, ar fi bine sa faci o scurta inspectie prin casa, Obiectele grele care sunt pe mese sau pe mobila, dar si mobilierul care nu e fixat ar trebui sa iti dea de gandit. Primul pas va fi sa fixexi obiectele de mobilier grele, de un perete sau de grinda.
Totodata, suntem sfatuiti de specialisti sa amplasam obiectele grele pe roti pentru ca in cazul unui seism acestea sa poata bloca iesirea sau coridoarele.
Daca locuiesti la casa, este bine sa verifici si podul sau mansarda, balcoanele, tavanele sau terasele pentru ca din aceastea sa nu cada tencuiala, placaje, caramizi sau tigle.
Pentru ca nu putem controla fenomenele naturii, ar fi bine sa stii ce sa faci in cazul unui cutremur. In primul rand, nu trebuie sa te panichezi, pastreaza-ti calmul si incearca sa ii linistesti si pe ceilalti membri ai familiei.
Daca esti pe afara atunci cand ai simtit cutremurul, sub nicio forma nu trebuie sa te apropii de cladiri sau de geamurile acestora. Persoanele care se afla in interiorul cladirilor trebuie sa tina minte sa nu se apropie de ferestre si sa stea inspre centrul cladirii, eventual sub un perete structural rezistent sau sub o grinda solida.
De asemenea, te mai poti proteja sub tocul unei usi sau langa un perete solid. Nu uita sa iei o pozitie de ghemuit, cu fata in jos, iar palemel sa fie impreunate pentru a iti proteja capul si ceafa.
Conform celor de la ISU, sursele de foc trebuie inchise cat mai repede, insa doar dupa ce a trecut socul puternic.
Sub nicio forma nu ar trebui sa utilizezi liftul sau sa alergi pe scari. Cel mai bine este sa astepti ca seismul sa ia sfarsit si abia pe urma sa iesi din casa. In acest fel vei putea evita si eventuala aglomeratie de pe scari.
Dupa ce ai iesit din apartament, este bine sa stii ca nu trebuie sa alergi pe strada. Gaseste un loc deschis deasupra caruia nu se afla nimic si stai acolo pana ce a trecut pericolul. Daca locuiesti intr-o zona cu versanti sau roci, stai departe de acel loc pentru ca este posibil sa urmeze alunecari de teren.
Citeste si: Cum sa iti pregatesti trusa de supravietuire. Ce trebuie sa contina
Atunci cand cutremurul te prinde in masina, tine minte sa opresti cat mai repede automobilul intr-un loc deschis, insa evita cladirile inalte, podurile si liniile electrice. Stai in masina pana ce pericolul a trecut.
Daca seismul are loc atunci cand esti la metrou, este foarte important sa iti pastrezi calmul si sa asculti recomandari personalului trenului. Cei ce sunt surprinsi intr-un mijloc de transport in comun ar fi bine sa ramana calmi, pana ce seimul a trecut si abia apoi sa iasa din autobuz sau tramvai.
Dupa ce cutremurul a trecut, ar fi bine sa nu folosesti instalatiile de gaz pentru ca este posibil sa existe fisuri si poate aparea riscul de explozie. De asemenea, nu folosi nici echipamentele electrice, pana esti sigur ca nu exista scurgeri de gaze!