Cum sa pastrezi bananele proaspete. Bananele sunt printre cele mai indragite si mai hranitoare fructe. Sunt recomandate chiar si in curele de slabire, tocmai pentru ca sustin organismul si ofera nutrientii de care acesta are nevoie. Si sportivii le consuma pentru aportul de energie, dar si cumulul de vitamine.
Insa…desi atat de placute si de gustoase, bananele tind sa se deterioreze foarte bine, isi schimba culoarea, devin negre si isi modifica si gustul. Daca nu te numeri printre cei care prefera bananele foarte coapte, adica pe cele care au coaja neagra, atunci te va interesa mai mult ca sigur ce trebuie sa faci pentru a le pastra galbene si proaspete un timp cat mai indelungat.
Cum sa pastrezi bananele proaspete
Poti incepe prin a le alege cu mai mare grija cand le cumperi. Asigura-te ca au o coaja ferma, fara crapaturi si ca ambele capete sunt intacte si nu au urme de lovire.
Poti pastra bananele proaspete pentru mai mult timp daca le agati de codite, in loc sa le tii in pozitie orizontala. Tine-le in bucatarie, la temperatura camerei si departe de surse de caldura cum sunt caloriferele, focul sau razele soarelui. Este important ca temperatura de pastrare sa fie cuprinsa intre 12 si 22 de grade Celsius. Bananele nu se simt bine nici la frig, dar nici in caldura excesiva, mai ales daca sunt deja coapte sau aproape coapte.
Pastreaza bananele la frigider doar daca sunt coapte, au culoarea aceea galben-aurie si sunt foarte parfumate. Le poti pune intr-o punga de hartie perforata si apoi in cutia pentru fructe. Ai grija sa le tii la distanta de alte fructe si legume pentru a le pastra cat mai mult timp proaspete.
Pot sta in frigider chiar si o saptamana daca ai grija la conditiile de pastrare. Daca bananele nu sunt coapte, dar le pui la frigider, trebuie sa stii ca temperatura scazuta va opri procesul de coacere. In plus, cand le vei aduce la o temperatura normala, coaja acestora se va innegri, insa fructul in sine va avea gustul specific de banana necoapta. In cazul in care vrei sa accelerezi procesul de coacere al unei banane verzi, cel mai simplu lucru pe care il poti face este sa invelesti fructul intr-o pagina de ziar…
Daca ai cumparat banane mult prea coapte si nu crezi ca sunt sanse sa le mananci inainte de a se deteriora, le poti pastra la congelator. Trebuie sa le tai felii, cu tot cu coaja si sa le pui in pachete separate. Tine minte sau noteaza undeva data la care le-ai congelat pentru ca ele pot fi mentinute la congelator cel mult 2 luni, la o temperatura de -18 grade Celsius. Cand le vei decongela, coaja va fi maronie, insa fructul va avea culoarea si consistenta normale.
Poti incerca sa cumperi banane ceva mai verzi pe care sa le pastrezi la temperatura camerei. Vei avea un ragaz de cateva zile in care acestea de vor coace…vnu dureaza mai mult de 2-3 zile.
Un alt sfat este sa scoti bananele din punga in care le-ai pus la supermarket. Nu de alta, dar bananele tinute in punga tind sa se coaca mai repede.
In cazul in care alegi sa le tii intr-o fructiera, ai grija sa nu intre in contact cu alte fructe coapte. In acest fel vei incetini putin procesul de coacere.
Citeste si: Pastrarea merelor peste iarna. Cum sa faci asta in mod corect
Un alt truc pentru mentinerea bananelor proaspete pentru mai mult timp este sa infasori codita in folie de plastic. In acest fel se impiedica eliberarea etilenei din tulpina catre fructul propriu-zis si intarzie coacerea. In plus, se previne evaporarea umezelii, dar si absorbtia etilenei eliberate de fructele din acelasi cos. Poti pune si banda adeziva peste folia de plastic, ca sa fii sigur ca se pastreaza la locul ei.
O alta varianta pentru a pastra proaspata o banana coapta este sa torni suc de lamaie pe codita ei si apoi sa o infasori in folie de plastic. Se recomanda sa faci asta daca banana este foarte coapta si nu ai de gand sa o mananci imediat sau in ziua urmatoare.
Oricum, daca banana e mult prea coapta pentru gusturile tale, o poti include in retetele de smoothie sau o poti prepara la cuptor. Sunt multe retete, chiar de prajituri, care includ si banana.