Cum sa obtii un card de sanatate si ce acte sunt necesare. Daca ai avut o problema medicala recent si ai ajuns la medicul de familie, mai mult ca sigur ti-a fost cerut cardul de sanatate. In fapt, a fost o adevarata campanie de informare in legatura cu obligativitatea acestui document sau a unei hartii similare pe care sa o prezinti la medic.
Ce este cardul de sanatate si cum il poti folosi
Cardul de sanatate este un instrument de validare si decontare a serviciilor medicale si farmaceutice in sistemul asigurarilor de sanatate, deocamdata, de la stat. Pentru ca in privat, acesta nu este inca folosit.
De fapt, singurul serviciu medical de care cineva poate beneficia fara a prezenta cardul de sanatate este cel de urgenta. Insa, acesta este un serviciu de care beneficiaza, deopotriva, persoanele asigurate, cat si cele neasigurate si care, evident, nu au card de sanatate.
Documentul asta, care arata ca un card de salariu, de exemplu, e introdus in sistemul de asigurari de sanatate si el dovedeste calitatea ta de asigurat, adica de platitor de taxe pe zona de sanatate. In plus, tot acolo sunt urmarite consultatiile, retetele compensate sau internarile de care ai beneficiat ca pacient. E o maniera, sau s-a vrut sa fie o maniera, de control asupra banilor din sanatate. Daca intrebi medicii, nici vorba de asa ceva…
Cardul de sanatate a devenit obligatoriu undeva prin 2014, cand a si fost distribuit catre populatie. Interesant este ca, atunci a fost o adevarat discutie cu privire la cat de ortodox este sa ai un astfel de document si, multi dintre romani, l-au refuzat pur si simplu. Desigur, alternativa este un document scris de la Casa de asigurari de sanatate in baza caruia sa poti beneficia de servicii medicale decontate de stat.
Cum sa obtii un card de sanatate si ce acte sunt necesare
Daca nu ai un card de sanatate din varii motive, dar vrei sa intri in posesia acestuia…sunt cateva lucruri pe care ar fi mai bine sa le stii…
Daca ai un card, dar inca nu l-ai primit, poti verifica ce se intampla, atat online, la adresa web a Casei de Asigurari de Sanatate din Bucuresti sau din judetul in care iti ai resedinta sau, daca ai mai mult timp si chef sa mergi la ghiseu, poti face asta la sediul institutiei.
Cel mai probabil, va mai trebui sa faci o vizita si sa iti iei cardul de sanatate in baza unui act de identitate sau, daca nu poti ajunge tu si iti trebuie urgent, prin imputernicirea unei alte persoane. Imputernicitul va da o declaratie pe propria raspundere si va atasa o copie a cartii de identitate a solicitantului la cererea de eliberare a cardului de sanatate.
Daca nu ai un card de sanatate deja emis, nu ar trebui sa ai probleme in a beneficia de serviciile medicale decontate prin Casa de Asigurari de Sanatate pentru ca furnizorul de servicii medicale, adica medicul de familie sau orice alt medic specialist poate verifica online, in baza codului numeric personal, calitatea ta de asigurat.
Este important sa stii ca acest tip de document nu se va tipari la cerere si ca doar cei care implinesc 18 ani vor intra automat in sistem si vor primi acasa un astfel de document.
In cazul in care ai un card de sanatate emis, acesta a ajuns la tine, dar l-ai pierdut, atunci trebuie sa mergi la Casa de Asigurari de Sanatate si sa soliciti emiterea unui duplicat. Impreuna cu aceasta cerere vei mai depune copia cartii de identitate, chitanta care atesta ca ai platit o taxa de emitere a unui card nou, taxa pe care o poti achita tot la sediul Casei.
In baza acestor documente vei primi initial o adeverinta care va inlocui cardul de sanatate pentru cel mult 60 de zile. Cel mai probabil, un nou card de sanatate iti va fi livrat la domiciliu in cel mult 30 de zile de la data depunerii documentelor la Casa.
In afara cardului de sanatate poti beneficia si de cardul european de sanatate. Cardul european de asigurari sociale si de sanatate – CEASS – este un document prin care cetatenii Uniunii Europene pot beneficia de servicii medicale oriunde in statele membre UE sau in tarile din Spatiul Economic European.
Practic, in baza acestui card, care se emite separat de cardul de sanatate de la noi, poti beneficia de servicii medicale similare celor din tara cand esti, de exemplu, in concediu sau la munca intr-o tara UE sau SEE.
Este important sa iti spun ca acest card are o valabilitate de un an si poate fi folosit doar in acest interval de timp pentru deplasari in afara tarii de origine.
Citeste si: Cum sa iti faci buletin. Acte necesare si ce taxa platesti
Pentru obtinerea acestui card, este necesara o vizita la Casa de Asigurari de Sanatate din judetul de resedinta sau din Bucuresti si sa depunem o cerere care poate fi achizitionata de la ghiseu sau descarcata de pe site-ul institutiei (cnas.ro), alaturi de copia actului de identitate.
In baza acestor documente, cardul european de sanatate va fi emis in cel mult 7 zile lucratoare si va fi trimis la adresa de domiciliu de pe actul de identitate.
Un astfel de document este emis gratuit si te poate scuti de cheltuieli suplimentare in concediu, in cazul in care, sa spunem ca ar aparea probleme medicale.