Cum sa obtii ajutor de somaj. Acte necesare
Cum sa obtii ajutor de somaj. Acte necesare

Cum sa obtii ajutor de somaj. Acte necesare


Cum sa obtii ajutor de somaj. De-a lungul timpului, si in diferite culturi, somajul a primit diferite definitii. El este reglementat legal in intreaga lume, iar la noi, in Romania, legea care reglementeaza aceasta compensatie este Legea 76/2002.

Nu ar strica, inainte sa intram in mai multe detalii, sa stii ca, daca esti cetatean roman, dar lucrezi legal intr-o tara din Uniunea Europeana, te poti asigura atat in Romania, cat si acolo si dincolo de beneficiile financiare pe care le vei avea cand vei iesi la pensie, trebuie sa tii minte ca, daca ramai fara munca in statul european in care lucrezi, vei beneficia de somaj… insa in conditiile legale de acolo.

Ce este ajutorul de somaj

Ce este ajutorul de somaj
Ce este ajutorul de somaj

Indemnizatia de somaj este o compensatie pe care o primesc persoanele care si-au pierdut locul de munca și absolventii de liceu si facultate care nu si-au gasit de lucru. 

Este important de retinut ca aceasta compensatie nu le este oferita celor care refuza un loc de munca in acord cu nivelul studiilor si nici celor care refuza sa participe la cursuri de formarea sau conversie profesionala, care le-ar permite sa se angajeze.

Asadar, pentru a obtine ajutor de somaj trebuie sa accepti un loc de munca ce este in acord cu nivelul de studii pe care le ai, dar sa si participi la cursuri pentru formare ori conversie profesionale. Acestea sunt necesare in vederea obtinerii unui nou loc de munca.

Cum sa obtii ajutor de somaj. Ce acte sunt necesare

Acte necesare ajutor de somaj
Acte necesare ajutor de somaj

Pentru a obtine ajutor de somaj, este necesara o cerere tip pe care o poti gasi la orice birou AJOFM, actul de identitate – in original, actele de studii si de calificare – in original si copie, o adeverinta medicala de la medicul de familie, din care sa rezulte ca solicitantul este sanatos si apt de munca sau, daca este cazul, ca exista anumite boli cronice sau boli care limiteaza capacitatea de munca.

 Iti mai trebuie documentele financiare care sa ateste ca nu realizezi venituri din alte surse sau, daca faci asta, atunci suma pe care o incasezi nu trece de 500 de lei, cat este acum cuantumul indicatorului social de referinta.

Citeste si: Cum sa devii agent de paza. Atributii, atestat, studii, salariu

Cu toate aceste documente vei merge la unul dintre ghiseele AJOFM pentru a solicita somajul.

Trebuie sa mai stii ca indemnizatia de somaj difera in functie de vechimea in munca. Astfel, pentru cei cu un stagiu de cotizare de minimum un an, somajul este de 375 de lei, adica 75% din valoarea indicelui social de referinta.

Apoi, in functie de stagiul de cotizare, se mai adauga o suma calculata prin aplicarea unei cote procentuale asupa mediei salariului de baza lunar brut din ultimul an, dupa cum urmeaza: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, 5% pentru cinci ani, 7% pentru cel putin 10 ani si 10% pentru persoanele care au cel putin 20 de ani vechime.

Cine beneficiaza de ajutor de somaj?

Angajat
Angajat

Sunt mai multe categorii de persoane care pot solicita, cu succes, un ajutor de somaj. Mai intai, este vorba despre persoanele care au lucrat legal, cu contract individual de munca, cel putin 12 luni, adica au un stagiu de cotizare de 12 luni in ultimii 2 ani luati in calcul la depunerea actelor de somaj si care, desi nu mai lucreaza, realizeaza activitati care le aduc un venit lunar de cel mult 500 de lei.

In plus, solicitantii nu trebuie sa intre in categoria persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare si, totodata, trebuie sa fie inregistrate la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.

Absolventii de liceu, cu varsta minima de 16 ani, trebuie sa se inregistreze la AJOFM-ul local in cel mult doua luni, 60 de zile, de la data absolvirii pentru a putea indemnizatia de somaj care, in acest caz, are un cuantum de 50% din indicele social de referinta, adica 250 de lei lunar. Tinerii absolventi beneficiaza de aceasta indemnizatia timp de 6 luni de la absolvirea liceului.

Cat timp se poate incasa indemnizatia de somaj

Cat timp se poate incasa indemnizatia de somaj
Cat timp se poate incasa indemnizatia de somaj

Nu toata lumea incaseaza acelasi ajutor de somaj, asa cum am spus deja, si, evident, nici pentru aceeasi perioada de timp. Asadar, perioadele in care se acorda indemnizatia de somaj sunt stabilite in baza legislatiei in vigoare, in functie de stagiul de cotizare al beneficiarului.

Astfel, persoanele care au cotizat macar un an in ultimele 24 de luni, pot incasa indemnizatia de somaj timp de 6 luni.

Apoi, persoanele care au cotizat macar 5 ani, vor primi o indemnizatie de somaj timp de 9 luni, in vreme ce beneficiarii care au cotizat mai bine de 10 ani, pot incasa aceasta compensatie de la stat timp de 12 luni.