Cum sa iti dai seama daca te-ai deshidratat
Cum sa iti dai seama daca te-ai deshidratat

Cum sa iti dai seama daca te-ai deshidratat


Cum sa iti dai seama daca te-ai deshidratat. Deshidratarea este un dezechilibru care apare la nivelul organismului cand cantitatea de apa eliminata este mai mare decat cea primita. Lipsa consumului de apa sau consumul insuficient de apa, dar si transpiratia sunt principalele cauze ale deshidratarii.

Evenimente precum arsurile pot accentua si ele starea de deshidratare si, la fel, tulburarile de tranzit intestinal, in special diareea sau afectiunile renale care duc la o urinara frecventa si pierdere de lichid din corp

Cum sa iti dai seama daca te-ai deshidratat – Cuprins:

Cum sa iti dai seama ca esti deshidratat

Deshidratare
Deshidratare

Cum sa iti dai seama ca esti deshidratat. Trebuie sa stii ca, in principiu, un om are nevoie de 1.5-2 litri de apa pe zi, pentru a functiona asa cum trebuie. Asta… in absenta unui efort fizic intens sau a expunerii la temperaturi foarte ridicate. Ideea este ca, daca transpiri mai mult, atunci trebuie sa te asiguri ca aduci organismului un aport de apa corespunzator.

Este important sa iti spun ca exista mai multe stadii de deshidratare si ca in formele sale severe, aceasta este o urgenta medicala, care iti pune viata in pericol.

Asadar, deshidratarea usoara se manifesta prin senzatia de gura uscata. Senzatia asta asociata, de cele mai multe ori, cu cea de sete reprezinta modul in care corpul tau incearca sa iti spuna ca are nevoie de mai multa apa pentru a functiona normal. Tine cu tine o sticla cu apa si bea cate putina, chiar daca nu iti este sete pentru a preveni aparitia acestui tip de deshidratare.

Constipatia poate sa apara si ea pentru ca tractul digestiv depinde si el de aportul de lichide pentru a digera hrana si pentru a elimina substantele de care nu mai are nevoie.

Durerile de cap si senzatia aia de lipsa de energie, de sfarseala, de slabiciune in picioare sunt tot simptome ale unei deshidratari usoare. La fel, eliminarea unei cantitati mici de urina si urinarea rara. In plus, in cazul deshidratarii usoare, urina va fi ceva mai inchisa la culoare decat in mod normal, avand o nuanta de galben inchis, poate chiar culoarea ceaiului negru.

Trebuie sa stii ca rinichii au nevoie de apa pentru a elimina toxinele din organism si ca daca urinezi foarte putin si/sau foarte rar, asta inseamna ca nu elimini substantele toxice din corp, iar efectele se vor vedea pe termen lung. Pot sa apara pietre la rinichi, dar si alte afectiuni organice cauzate de acumularea toxinelor. Mare atentie daca te-ai deshidratat!

Cum sa-ti dai seama daca te-ai deshidratat
Cum sa-ti dai seama daca te-ai deshidratat

Pielea uscata este un simptom al unei deshidratari moderate. Pentru a functiona normal, acest organ atat de vast are nevoie de un aport constant de lichide, iar daca  nu il primeste se va deshidrata si va capata aspectul uscat, lipsit de frumusete, tern. Nu te grabi sa golesti rafturile magazinelor de lotiuni si creme hidratante, mai degraba bea apa si fa tot posibilul sa faci treaba asta constant.

Crampele musculare, ochii usor scufundati sunt si ele semne ale unei deshidratari moderate si un semnal de alarma ca unele lucruri nu se intampla asa cum ar trebui in corpul tau. Crampele musculare, de exemplu, sunt un semnal al faptul ca fluxul sanguin se indreapta mai degraba catre organele interne pentru a sustine functionarea lor si mentinerea ta in viata. Muschii resimt acest lucru si ti-l transmit prin senzatia de durere.

Tensiunea arteriala scazuta e deja un semn de deshidratare severa pentru ca putin mai mult de jumatate din cantitatea de sange din organismul nostru este plasma, iar aceasta este alcatuita din sare, proteine si apa.

Citeste si: Cum sa bei apa in mod corect. Hidrateaza-te corespunzator!

Fara aceasta sau cu o cantitate prea mica de plasma, sangele va devebi mai vascos, mai concentrat si va ajuge mai greu la organele vitale. Atentie la starile de confuzie si dezorientare, la buzele albastre care indica o lipsa a oxigenului, dar si la un puls rapid care vine, cumva sa compenseze, tensiunea arteriala scazuta. Aceasta situatie este o urgenta medicala, iar sfatul meu este sa apelezi serviciile de urgenta pentru a fi evaluat si tratat asa cum impune situatia.

In cazul deshidratarii usoare si moderate, dincolo de consumul de lichide, se recomanda si utilizarea uno solutii de rehidratare, pe care le gasesti si in farmacii.

Poti lua o gura dintr-un suc foarte dulce siĀ  sa mananci ceva sarat, pentru a reechilibra usor organismul sau iti poti prepara acasa o solutie de rehidratare din 3,5 g de sare de masa, 2.5 g de bicarbonat de sodiu alimentar si 20 de grame de glucoza sau de zahar.

Acestea se vor amesteca intr-un litru de apa, iar produsul rezultat se va administra, de preferinta, rece, putin cate putin, in completarea aportului de apa.