Aurul este unul dintre cele mai valoroase metale, insa nu de multe ori s-a intamplat sa vedem un produs care doar era suflat cu acest metal pretios, cu toate ca vanzatorul spunea altceva. Conform expertilor, orice bijuterie care contine mai putin de 41.7% aur, atunci sunt considerate a fi false.
Totusi, noi o sa vorbim astazi despre bijuteriile din alte metale, care sunt placate cu aur sau cu o foaie subtire de aur si pe care vanzatorii le vand ca fiind fabricate din metalul pretios. Iata cum sa iti dai seama daca o bijuterie este sau nu facuta din aur.
Fa o inspectie vizuala a bijuteriei din aur si gaseste marcajul de karate
Primul pas este sa faci o inspectie vizuala a bijuteriei si sa vezi daca exista un marcaj, pentru ca acest numar te va ajuta sa afli si calitatea aurului. De obicei, pe inele sau alte bijuterii exista un numar de la 1 la 999 sau de la 0K la 24K, in functie de calitatea aurului. Poti folosi o lupa, in cazul in care nu reusesti sa vezi acest numar.
Ia in considerare faptul ca daca vrei sa cumperi o bijuterie veche nu o sa poti gasi aceste numere, pentru ca marcajul bijuteriilor au inceput in anii 1950.
Puritatea aurului solid este masurata in karate, asa ca trebuie sa cumperi o bijuterie cu un numar ridicat de karate. Bineinteles, valoarea aurului este mai mare cu cat numarul de karate este si el mai mare.
Iata marcajele internationale pentru bijuteriile din aur:
- Marcaj 375 (puritate 37.5%) – aur de 9 karate (9K)
- Marcaj 417 (puritate 41.7%)  – aur de 10 karate (10K)
- Marcaj 500 (puritate 50.0%)  – aur de 12 karate (12K)
- Marcaj 585 (puritate 58.5%) – aur de 14 karate (14K)
- Marcaj 750 (puritate 75.0%) – aur de 18 karate (18K)
- Marcaj 833 (puritate 83.3%) – aur de 20 karate (20K)
- Marcaj 916 (puritate 91.6%) – aur de 22 karate (22K)
- Marcaj 999 (puritate 99.9%) – aur de 24 karate (24K)
De asemenea, daca vezi urmatoarele litere langa marcajele de bijuterii, ar trebui sa stii ce inseamna si acestea:
- GP – gold plated – bijuterie acoperita cu aur
- GEP – gold electroplate – bijuteria acoperita cu aur printr-un proces eletrolitic
- GF – gold filled – bijuterie cu aur lipit sau atasat de un metal mai ieftin
6 sfaturi pentru a afla daca o bijuterie din aur este sau nu falsa
In primul rand, va trebui sa te uiti foarte atent sa vezi daca bijuteria s-a decolorat. In timp, o bijuterie placata cu aur se va decolora, pentru ca metalul pretios va fi indepartat. Daca vrei sa verifici o bijuterie, uita-te la margini sau colturi, pentru ca acolo iti vei da seama daca este placata sau nu cu aur.
Daca vezi un alt metal care nu este aur, atunci bijuteria de fata nu este considerata a fi facuta din aur. In cazul in care observi o culoare argintie, acest lucru poate indica argint sau titan, iar daca apare o culoare rosiatica atunci bijuteria este de fapt facuta din cupru sau alama.
Atunci cand porti o bijuterie si vezi o zona decolorata dupa ce ai scos-o, inseamna ca vorbim despre o bijuterie care nu este din aur masiv. Trebuie sa stii ca aurul nu reactioneaza cu transpiratia sau grasimea de pe pielea ta.
Cand o sa vezi urme de negreala, trebuie sa stii bijuteria este din argint, iar cele vezi indica faptul ca bijuteria este facuta din cupru.
Urmatorul test este sa folosesti un pahar cu apa si sa vezi daca bijuteria pluteste sau se scufunda. In cazul in care bijuteria este din aur masiv, aceasta se va scufunda numaidecat si se va duce la fundul paharului. Imitatiile de aur sunt mult mai usoare si plutesc.
Daca inca nu ti-ai dat seama, atunci incearca testul cu magnetul. Pune magnetul deasupra bijuteriei, iar daca aceasta se lipeste de magnet inseamna ca nu este fabricata din metalul pretios sau este doar placata. Aurul nu este magnetic, asa ca nu te lasa pacalit. Multe din bijuteriile false sunt fabricate folosind si fierul, pentru a fi mai grele, insa vei putea identifica imediat o imitatie cu ajutorul magnetului.
Piatra pentru testarea aurului nu este ceva nou, asa ca iti poti cumpara si tu asa ceva. Daca o sa zgarii bijuteria de acea piatra o sa observi cateva fragmente de aur. In cazul in care pe bijuterie apare o urma neagra, atunci nu vorbim despre un produs din aur. De asemenea, acest test zgarie un pic bijuteria, dar nu lasa semne adanci.
Poti cumpara si un kit pentru testarea aurului. Testarea se face cu ajutorul pietrei care este incluse in pachet, iar acolo veti mai gasi si 4 sticlute cu acid pentru testarea aurului de 10 K, 14K, 18K sau 22K. Un astfel de kit costa in jur de 300 de lei si va mai permite sa identificati metale precum argintul sau platina.
Pentru a face testul, va trebui sa zgarii un pic bijuteria din aur, sa pui acid azotic, iar apoi sa zgarii piatra pe care ai primit-o odata cu kitul. Aurul nu reactioneaza cu acidul, asa ca daca vezi urme inseamna ca bijuteria este doar placata cu aur.
De asemenea, poti folosi piatra de test si sa lasi o urma de aur pe ea. Dupa aceea, foloseste cate o picatura din fiecare sticluta pentru a iti da seama ce aur este acela, de 10K, 14K, 18K sau 22K.
Probabil ai vazut de multe ori prin filmele cu cowboy, cum acestia verificau o moneda din aur cu dintii. Ei bine, il poti face si tu, iar acest test are la baza faptul ca aurul este un metal moale, iar daca il musti o sa ramana urme de dinti.
Afla si cum sa nu iei teapa de Black Friday sau cum sa incasezi bani participand la sondaje platite.