Cum sa iti cumperi bilet STB prin SMS. Care sunt pasii
Cum sa iti cumperi bilet STB prin SMS. Care sunt pasii

Cum sa iti cumperi bilet STB prin SMS. Care sunt pasii


Cum sa iti cumperi bilet STB prin SMS. Daca ai de facut o calatorie prin capitala Bucuresti, cu mijloacele de transport public, de suprafata, atunci ai mai multe variante pentru a achita respectiva calatorie. 

Cum sa iti cumperi bilet STB prin SMS. Care sunt pasii – Cuprins:

Cartela pentru a circula cu autobuzele STB

Validarea cardului autobuz
Validarea cardului autobuz

Prima dintre ele este sa iti achizitionezi o cartela de tip portofel pe care sa o incarci cu o suma de bani si sa o scanezi la aparatele montate in mijloacele de transport.

Exista si posibilitatea de a cumpara o cartela de tipul abonamentului de o zi sau, daca vei face naveta cu unul sau mai multe mijloace de transport public, iti poti cumpara un abonament lunar pe unul sau pe mai multe trasee.

Totodata, daca esti doar in trecere prin Bucuresti si nu ai niciun chef sa pierzi timpul pe la tonetele de unde poti cumpara calatoriile, indiferent de forma acestora, poti plati cu un card, singura conditie este ca acesta sa fie contactless.

Cum sa iti cumperi bilet STB prin SMS

Bilet STB SMS
Bilet STB SMS

Desigur, mai ai o optiune de plata si anume plata prin sms. Atentie! Pentru a fi sigur ca nu vei fi ulterior considerat calator fraudulos si suprataxat, este important ca sms-ul sa fie transmis inainte de a te urca in mijlocul de transport.

Potrivit celor de la STB, dupa expedierea sms-ului, vei primi un cod de confirmare a tranzactiei. Trebuie sa mai stii ca titlul de calatorie achizitionat trebuie sa corespunda mijlocului de transport care va fi folosit. In plus, cand controlorii solicita biletul de calatorie, acest cod trebuie prezentat. Asta inseamna ca trebuie pastrat in telefon pana la incheierea zilei, la expirarea abonamentului sau pana la efectuarea integrala a calatoriei. 

Pentru a fi siguri ca nu vei fi pasibil de amenda, pentru ca stii si tu, nu prea e de gluma cu celebri deja controlori din STB… iti spun mai multe lucruri despre maniera asta de plata.

Citeste si: Cum sa conduci in siguranta pe ploaie, daca esti sofer incepator

Este important sa incep cu numarul de telefon la care vei transmite SMS-ul. Acesta este 7458 si, spun cei de la STB, este un numar scurt valabil in toate retelele de telefonie de la nivel national. Cum spuneam, nu este ceva foarte complicat, dar trebuie sa ai grija ce tip de mesaj transmiti. Pentru o calatorie metropolitana textul transmis este C.

Acest tip de calatorie are o valabilitate de 90 de minute. Asadar, daca totusi calatoria ta nu s-a finalizat, din varii motive, cum ar fi, de exemplu traficul crunt din Bucuresti, atunci dupa aceste 90 de minute va trebui sa transmiti inca un SMS pentru a-ti putea continua, in mod legal, calatoria.  Daca nu faci asta, sunt sanse mari sa fii amendat.

Costul unei astfel de calatorii este de 0,65 de euro, la care se adauga TVA-ul. Apoi, textul AB, insemnand abonament metropolitan, iti ofera posibilitatea de a calatori timp de 24 de ore. Pretul unui astfel de abonament este de 1,5 euro, la care se adauga, evident TVA-ul.

Autobuz STB
Autobuz STB

Calatoria metropolitana iti permite sa utilizezi toate mijloacele de transport public, de suprafata, din zona Bucuresti-Ilfov. Atentie! Valabilitatea calatoriei incepe in momentul in care primesti codul de confirmare a tranzactiei.

Asa cum am spus, este important sa pastrezi acest cod pe toata durata calatoriei si daca ai un drum care dureaza mai mult de 90 de minute, cat este valabila aceasta calatorie, este esential sa mai achizitionezi un alt titlu de calatorie, pentru a nu fi pasibil de amenda.

Ti-am spus deja ca acest cod trebuie prezentat controlorilor, daca ai ghinionul sa te intersectezi cu ei in calatoria ta. Pentru a putea face acest lucru, trebuie sa te asiguri ca ai un telefon care chiar functioneaza si ca bateria nu se va descarca inainte de finalizarea calatoriei. Daca nu stai foarte bine la capitolul asta, atunci nu te complica. Alege orice alta varianta care sa iti permita sa calatoresti legal si sa nu ai probleme cu controlorii.

Asa cum probabil banuiesti, fiind vorba despre utilizarea tehnologiei, acest tip de calatorie se adreseaza mai degraba celor care sunt in pas cu tendintele din acest domeniu, in special celor mai tineri dintre calatori.

Conform celor de la STB, aceasta metoda vine ca un mijloc de incurajare a calatoriilor platite atat pentru tinerii despre care vorbeam mai sus, cat si pentru persoanele care calatoresc ocazional in Bucuresti si carora le-ar fi mai la indemana aceasta varianta decat un card fizic, platit la o toneta de bilete.Vei gasi toate detaliile, precum si programul mijloacelor de transport pe site-ul stbsa.ro.