Piatra de alaun este un mineral care poate fi extras din zacaminte de suprafata sau chiar din mine, cu conditia ca in aceste zacaminte sa existe potassium alum si apa. Acest mineral este alb transparent si este cunoscut si sub denumirea populara de piatra acra.
Cum sa folosesti piatra de alaun
Piatra de alaun poate fi utilizata in diferite scopuri, insa cel mai cunoscut dintre acestea este ca deodorant. Si asta deoarece este inodora, hipoalergenica, are proprietati astringente, antibacteriene si hemostatice.
Concret, acest mineral inhiba dezvoltarea bacteriilor si aparitia mirosurilor neplacute, urate, ea formand la nivelul pielii o pelicula foarte fina de saruri minerale. Din acest motiv, este recomandata si persoanelor cu pielea foarte sensibila sau celor care se stiu cu alergii.
Printre avantajele utilizarii pietrei de alaun se numara faptul ca, asa cum am spus, este hipoalergenica si este, asadar recomandata pentru toate tipurile de piele, fiind, totodata, bine tolerata.
Acest mineral are efecte antiseptice, antimicrobiene si astringente. Cand este aplicata pe pielea umeda – aceasta fiind recomandarea, ea fiind solubila in apa – piatra de alaun acopera epiderma si actioneaza ca un ecran de protectie – nu mai permite bacteriilor sa se instaleze si le omoara pe cele existente, eliminand mirosul greu, neplacut, de care aceste bacterii sunt responsabile. Trebuie sa stii ca poti folosi piatra o data la doua zile, nu neaparat in fiecare zi.
Un alt beneficiu al pietrei de alaun este dat de fapt ca aceasta nu are niciun miros si nu pateaza hainele.
In plus, acest mineral te va ajuta sa faci ceva economii pentru ca un stick cu piatra de 60 de grame poate fi folosit aproximativ un an…
Trebuie sa mai stii ca piatra de alaun nu vine cu riscuri pentru sanatate, fiind sigura pentru utilizare indiferent de afectiunile de fond pe care le are o anumita persoana si, in plus, are o eficienta destul de mare, asigurand curatenia si prospetimea pe durata intregii zile.
Piatra poate fi utilizata si de barbati, ca lotiune dupa ras si are efect hemostatic, adica te ajuta sa opresti sangerarile mici, calmeaza arsurile superficiale, cum sunt cele cu care te alegi din neatentie, cand pregatesti masa, si calmeaza iritatiile pielii date de epilare.
Piatra de alaun poate fi utilizata, datorita beneficiilor pe care le are, pentru ameliorarea vergeturilor si pentru tratarea aftelor bucale. In plus, este un bun aliat in lupta cu acneea, in principal datorita proprietatilor antibacteriene.
Poti folosi piatra de alaun pentru a grabi vindecarea ranilor, mai ales daca vorbim de rani de dimensiuni mici, superficiale, in mare parte datorita proprietatilor astringente.
Poate nu stiai, dar piatra de alaun este utilizata si in arte plastice, in special pentru vopsirea tesaturilor.
Daca vrei sa prepari o masca impotriva acneei ai nevoie de 2 linguri de pudra fina din piatra de alaun, 3 albusuri de ou. Cele doua ingrediente dse amesteca pana se obtine o textura cremoasa care se lasa putin sa se odihneasca inainte de a fi aplicata pe fata. Este important ca odata aplicata, masca sa fie lasata sa actioneze cateva ore.
Amesteca 2 linguri de pudra fina de alaun cu o cana de apa pana ce apa isi schimba culoare. Fa gargara cu acest remediu concentrandu-te pe zonele din gura in care au aparut afte sau alte leziuni pentru a le ameliora.
Nu ti-am spus, inca, dar piatra de alaun poate fi utilizata si pentru purificarea apei. In acest caz, ai nevoie de un sfert de lingurita de pulbere fina de alaun si un litru de apa. Adauga pudra in apa si amesteca bine cel putin un minut. Asteapta ca apa sa se limpezeasca si consum-o cu incredere.
Pentru ameliorarea vergeturilor cu ajutorul pietrei de alaun ai nevoie de o bucata de sapun, o lingura de cristale de alaun si crema hidratanta. Zona afectata de vergeturi trebuie bine spalata cu sapun solid, apoi trebuie aplicate cristalele de alaun si mentinute pe piele pentru cateva minute.
Dupa ce incepi sa simti efectul, clateste cu apa, mai spala o data zona cu sapun solid, iar la finalul baii aplica crema hidratanta pentru a preveni aparitia iritatiilor.
Citeste si: Cum sa folosesti uleiul de moringa. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii
Daca dupa epilare iti raman fire de par sub piele, dezinfecteaza bine zona respectiva inainte de a o masa usor cu piatra de alaun. La final, aplica o crema recomandata dupa epilare.
Pulberea de alaun te ajuta sa scapi si de herpes. Tot ce ai de facut este sa dizolvi o lingurita de pulbere de alaun in apa si sa aplici solutia rezultata pe herpes, de doua ori pe zi, pana la vindecare.
Daca ai o unghie incarnata care te sacaie, inmoaie bine mainile sau picioarele in apa calduta in care ai dizolvat trei lingurite de pulbere de alaun.
In fine, amelioreaza neplacerile produse de arsurile solare prin aplicarea pe zonele afectate a unei comprese reci imbibata intr-o solutie din apa si pulbere de alaun.