Cum sa folosesti uleiul de moringa
Cum sa folosesti uleiul de moringa

Cum sa folosesti uleiul de moringa. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii


Uleiul de moringa este ceva mai putin cunoscut la noi, insa este deosebit de util in ameliorarea unor suferinte, in alimentatie si in industria cosmetica. Ce trebuie sa stii si cum se foloseste.

Cum sa folosesti uleiul de moringa. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii – Cuprins:

Ce este si cum se obtine uleiul de moringa

Seminte de moringa
Seminte de moringa

Uleiul de moringa este un produs obtinut din semintele arborelui cu acelasi nume, care traieste in India, insa este cultivat si in alte zone, tocmai datorita proprietatilor pe care acesta le are.

Procesul de extractie nu este intocmai la indemana oricui. Asadar, asa cum am spus deja, acest ulei se obtine din semintele de moringa (Moringa oleifera). Acestea au o coaja care protejeaza miezul si sunt, aproape de jumatate, compuse din ulei, continand, undeva in jur de 40% ulei.

Presarea la rece este o metoda utilizata pentru extragerea uleiului, insa, desi produsul final este unul de calitate, cantitatea obtinuta este destul de mica. Sunt si producatori care incalzesc semintele sau care se folosesc de solventi pentru a obtine o cantitate mai mare. Trebuie sa stii ca, desi prin  aceste metode se obtine mai mult produs, calitatea acestuia scade cu pana la jumatate.

Asadar, este recomandata utilizarea uleiului de moringa presat la rece si chiar daca pretul acestuia este ceva mai mare, trebuie sa stii ca este justificat pentru ca din aproximativ 500 de seminte, prin presarea la rece, se obtin doar 30 de ml de ulei.

Trebuie sa stii ca acest ulei contine acid oleic, vitamine, acizi linoleici si palmitoleici – ingrediente extrem de utile pentru sanatatea parului.

Arborele moringa este cunoscut si ca arborele vietii sau copacul miracol pentru ca pe langa semintele din care extragem ulei, putem folosi scoarta, radacina, frunzele si florile in diferite arii, cum sunt gastronomia, industria cosmetica sau cea farmaceutica.

Beneficii ulei de moringa

Beneficii ulei de moringa
Beneficii ulei de moringa

Pe langa compusii pe care ti i-am mentionat mai sus, moringa contine vitaminele B6, B1, B3 si B9, C si A, dar si minerale precum fierul, magneziul, manganul, fosforul, calciu, potasiul si zincul si o serie de fitonutrienti cum sunt zeatina, quercitina, kemferolul, acidul cafeochinic, acidul clorogenic si beta-sisterolul.

Citeste si:
Cum sa folosesti ceapa. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Datorita continutului de acizi din uleiul de moringa, acesta este utilizat pentru hidratarea si mentinerea sanatatii pielii, avand si proprietati antiimbatranire. Uleiul de moringa este si un emolient natural foarte bun, fiind recomandat persoanelor cu tenul uscat, matur sau celor care se confrunta cu eczeme, avand rezultate in ameliorarea unor afectiuni cum este psoriazisul.

Persoanele care au pielea predispusa la infectii pot utiliza acest produs, gratie continutului bogat in vitamina E, dar si a compusilor antibacterieni si antiinflamatorii.

Totodata, uleiul de moringa este un demachiant natural foarte eficient gratie continutului mare de acid oleic si poate fi utilizat, spun unele studii, in ameliorarea unor plagi superficiale, cum sunt zgarieturile, arsurile si taieturile.

Uleiul de moringa are beneficii si pentru par fiind prima optiune in ingrijire daca iti doresti un par fumos si sanatos. Este recomandata masarea scalpului cu acest tip de ulei pentru hidratarea pielii, dar si pentru mentinerea unei circulatii sanatoase, responsabila cu mentinerea unui par sanatos, care nu cade si nu se rupe.

Totodata, utilizarea uleiului de moringa este indicata si persoanelor care isi vopsesc sau decoloreaza des parul pentru ca hraneste firul de par si il protejeaza impotriva factorilor de agresiune din vopseluri sau decoloranti. In plus, ofera parului stralucire si il protejeaza de efectul neprietenos al razelor UV.

Uleiul de moringa este comestibil si, inclus in dieta, are proprietatea de a scadea LDL-ul sau colesterolul rau. Sunt cateva cercetari care sustin ca ar fi un bun ameliorator al simptomelor din diabet, insa in acest moment nu sunt suficiente date care sa sustina pe deplin aceasta ipoteza.

Indicatii terapeutice

Uleiul de moringa
Uleiul de moringa

Uleiul de moringa este recomandat in afectiunile care vizeaza sistemul osos. Contine o serie de minerale precum calciul, fosforul, potasiul, dar si proteine care sustin buna functionare a acestui sistem, extrem de important. Studiile arata ca acest produs poate fi utilizat nu doar in scop preventiv, ci si pentru ameliorarea simptomelor unor afectiuni specifice, cum este artrita.

Si durerile reumatice pot fi ameliorate cu acest produs. In ambele situatii se recomanda masarea zonelor dureroase cu cateva picaturi de ulei de moringa in amestec cu uleiul de migdale, pana ce aceasta solutie este absorbita in piele.

Citeste si:
Cum sa folosesti uleiul de Tulsi. Beneficii, proprietati, contraindicatii

Totodata, spun specialistii, uleiul de moringa poate fi utilizat cu incredere pentru a ameliora suferinte ale sistemului nervos si ale psihicului, cum sunt stresul, oboseala cronica, anxietatea si depresia. In plus, antioxidantii din acest ulei amelioreaza usor simptomele din dementa de tip Alzheimer.

Trebuie sa mai stii ca, pe langa acesti antioxidanti, vitaminele C si E prezente in acest ulei, dar si alti compusi regleaza nivelul serotoninei, al dopaminei si al noradrenalinei de la nivelul stresului, actionand in acest fel in ameliorarea anxietatii, depresiei si suferintelor emotionale asociate stresului.

Uleiul de moringa este recomandat in ameliorarea simptomelor specifice acneei. In acest sens, poate fi utilizat extern, prin masarea fetei cu un amestec din trei picaturi de produs si ulei de cocos.

Citeste si: Cum sa folosesti uleiul de oregano salbatic. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Pentru ameliorarea aspectului de piele uscata, uleiul de moringa se amesteca impreuna cu cel de masline. Cele doua uleiuri actioneaza pentru hidratarea si cresterea elasticitatii pielii, in vreme ce uleiul de moringa actioneaza ca antiseptic, omorand microbiii care produc infectii si care lasa pielea uscata, cu un aspect tern si nesanatos.

Uleiul de moringa sustine buna functionare a sistemului imunitar. Trebuie sa mai stii despre acest ulei ca este o solutie naturala in lupta cu matreata.

Totodata este recomandat diabeticilor pentru ca scade nivelul zaharurilor din sange. Se recomanda, insa, precautie, pentru ca aceste date sunt deocamdata incomplete, asa ca… cere sfatul medicului tau inainte de a te apuca de un tratament naturist aflat inca in studii.

Asa cum am spus deja, moringa regleaza si nivelul colesterolului, mai ales pe cel al colesterolului rau fiind recomandat in afectiunile cardiovasculare.

Nu ti-am spus, insa, ca acest produs este recomandat si ca un bun protector hepatic, mai ales in situatiile in care acest organ intern este suprasolicitat sau bombardat cu compusi chimici din medicamente sau cu alcool.

Moringa combate si infectiile fungice si bacteriene si trateaza problemele gastrointestinale, ajutand digestia si ameliorand constipatia sau diareea.

Cum sa folosesti uleiul de moringa

Arbore inflorit
Arbore inflorit

Uleiul de moringa poate fi utilizat ca ulei de gatit. Asa cum am spus, el contine proteine si acid oleic, o grasime mononesaturata sanatoasa. Desi poate fi o alternativa la uleiurile de gatit mai scumpe, el este utilizat in acest scop mai degraba in tarile in care arborele este mai larg raspandit.

Citeste si:
Terapia cu flori de fan. Cum sa o faci si in ce consta

Asa cum ti-am spus deja, poti utiliza uleiul de moringa pentru a ameliora durerile de oase. In acest sens, el se va amesteca impreuna cu uleiul de migdale si va fi aplicat si masat pe zonele dureroase pana la absorbtia sa completa in piele.

Uleiul de moringa se utilizeaza si ca demachiant naural. Ai nevoie de o discheta demachianta pe care sa aplici uleiul si cu care sa cureti foarte bine machiajul. Tot pentru ten, aplicarea zilnica a uleiului de moringa amelioreaza simptomele din acnee, diferitele eczeme psoriazisul si tenul uscat, cu aspect tern.

Include uleiul de moringa in mastile pentru par, alaturi de uleiurile de masline, ricin si cocos. Fiind un ulei scump, nu abuza de el si adauga doar cateva picaturi.

Contraindicatii

Contraindicatii
Contraindicatii

Atentie mare la produsul din moringa pe care il utilizezi si mai ales la originea sa. Asa cum am spus, de la acest arbore putem folosi mai toate partile, insa unele vin cu ceva riscuri in anumite zone.

Desigur, uleiul de moringa poate produce alergii, mai ales la persoanele care au o oarecare sensibilitate sau predispozitie in acest sens. Este recomandat ca inainte de a fi utilizat pe o suprafata mai mare a pielii, sa fie testat pe o zona mica. Daca pielea se inroseste si apare senzatia de arsura sau de prurit, atunci uleiul de moringa iti este contraindicat.

Atentie la utilizarea lui de catre femeile insarcinate si de cele care alapteaza. Daca esti in una dintre aceste doua situatii sau incerci sa faci un copil, atunci discuta cu medicul tau despre riscurile legate de utilizarea uleiului de moringa.

Totodata, acest ulei poate interactiona cu o serie de medicamente administrate de bolnavii cronici. Asadar, le este contraindicat celor care au diverse afectiuni ale tiroidei, diabet si hipertensiune arteriala pentru ca poate potenta sau diminua, dupa caz, efectul medicatiei alopate.

Toxicitate. Nu este deocamdata documentata daca produsele din moringa sunt utilizate conform recomandarilor. Este un produs pentru a carui utilizate sigura, mai ales la nivel intern, se fac inca studii.


Ti-a placut acest articol? Distribuie-l si prietenilor tai!

Ella