Fie ca vrei sa-ti platesti amenzile, fie ca vrei sa platesti impozitele, dar alegi sa le achiti online, trebuie sa stii cum sa folosesti site-ul ghiseul.ro. Cel mai mare avantaj folosind acest website este ca pur si simplu eviti cozile interminabile de la ghisee si o poti face din fotoliul casei tale.
Daca ai uitat sa achiti taxa de pod de la Fetesti si ai primit o amenda frumusica, este timpul sa uiti de ghisee si sa o achiti online. Si cei ce vor sa achite impozitele pot face asta foarte usor, in doar cativa pasi! Si amenzile de rovinieta se pot plati, asta daca nu stii unde sunt amplasate camerele!
Foarte important de mentionat este ca plata cu cardul prin platforma ghiseul.ro nu percepe niciun fel de comision, asa cum suntem obisnuiti la achizitiile pe care le facem in mediul online.
Ce avantaje ofera plata amenzilor de circulatie si impozitelor pe ghiseul.ro?
Pentru cei ce nu stiu, site-ul ghiseul.ro este gestionat de Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR), structura ce se afla in subordinea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).
Conform ministerului, platforma ghiseul.ro a fost gandita pentru a ne scapa de drumuri si de statul la coada pentru a ne plati taxele, impozitele si amenzile. Mai mult, amenzile pot fi platite fara a fi necesara o autentificare speciala prin crearea unui cont de utilizator.
Iata avantajele pe care le ofera platforma ghiseul.ro:
- Plata amenzilor se poate face fara utilizator si parola
- Se poate incarca in sistem o copie dupa procesul verbal
- Este garantata siguranta tranzactiilor si puteti verifica in orice moment statusul operatiunilor
- Platforma este disponivila 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana, practic puteti plati oricand taxele sau amenzile
- Se poate crea un istoric al platilor efectuate de contribuabili
- Platforma este usor de utilizat si se poate accesa de pe toate browserele sau sistemele de operare, cat si de pe toate dispozitivele mobile
Cum sa platesti o amenda de circulatie pe ghiseul.ro?
Dupa cum am spus si mai sus, nu sunt necesare date de acces, adica utilizator si parola, pentru a plati o amenda de circulatie. Totul se face foarte simplu si in doar cateva minute.
Primul pas este sa accesezi platforma ghiseul.ro si sa selectezi „Plateste amenzi”. Retineti faptul ca prin ghiseul.ro, persoanele juridice nu pot sa achite amenzile pentru lipsa rovinietei. Se recomanda contactarea institutiei beneficiare a platii.
Iata care sunt pasii pentru a achita o amenda pe ghiseul.ro:
- Selectezi tipul persoanei (fizica sau juridica)
- Alegerea judetului (domiciliu)
- Alegerea institutiei (domiciliu)
- Se alege tipul amenzii, care poate fi de la Politia Locala, Politia Rutiera, amenzi corp control, amenzi diverse, amenzi transport in comun etc.
- Completati seria procesului verbal
- Completati numarul procesului verbal
- Data intocmirii procesului verbal (nu uitati ca daca achitati amenda in maximum 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului verbal, veti plati doar jumatate)
- Urmatorul pas este sa urcati/uploadati o poza sau o scanare a procesului verbal, in format jpg sau png
- Urmeaza campul explicatie, care se completeaza doar daca este necesar
- In urmatorul camp se trece suma, in lei
- CNP-ul persoanei care face plata este si obligatoriu (CUI in cazul in care achitati pentru Persoane Fizice Autorizate)
- CNP beneficiar, reprezinta CNP-ul persoanei pentru care se face plata (CUI in cazul in care achitati pentru Persoane Fizice Autorizate)
- Numele si prenumele beneficiarului pentru care se face plata (sau denumire PFA)
- Completati datele legate de adresa postala
- Completati emailul, adica adresa unde veti primi confirmarea de plata
- Dupa ce bifati casuta in care sunteti de acord cu termenii si conditiile de utilizare si aprobati plata, selectati butonul „Plateste”. Veti fi redirectionati catre metoda de plata online
Cum platesti impozitul, online, prin ghiseul.ro?
Plata impozitelor se poate face si online, pentru a evita cozile cu care suntem obisnuiti. Ghiseul.ro ofera acest serviciu si trebuie sa va spunem ca puteti plati fara autentificare taxele si impozitele al caror cuantum va este deja cunoscut.
Totusi, pentru aceasta varianta de plata nu veti putea vizualiza detaliile sau beneficia de alte facilitati. Daca se intampla sa aveti amenzi in debit, plata pe care o veti efectua pentru un anumit tip de impozit/taxa va stinge prima data sumele provenite din amenzi!
Iata pasii pe care trebuie sa ii urmati atunci cand platiti impozitele fara autentificare pe ghiseul.ro:
- Accesati platforma ghiseul.ro si selectati „Plateste fara autentificare”
- Urmatorul pas este sa selectati tipul persoanei (fizica/juridica)
- Judetul
- Tipul institutiei (Impozite si Taxe Locale, Institutia Prefectului, Consiliul Local/Judetean sau alte institutii)
- Urmatorul pas este sa alegi institutia
- In campul urmator se completeaza datele despre plata
- Suma in lei
- CNP-ul persoanei care face plata (CUI in cazul unui PFA)
- CNP-ul persoanei pentru care se face plata (CUI in cazul unui PFA)
- Nume si prenume / Denumire PFA
- Adresa postala
- Adresa de email unde veti primi confirmarea platii
- Dupa ce se bifeaza casuta in care aratati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile de utilizare si aprobati plata, selectati butonul „Plateste”. Veti fi redirectionati catre metoda de plata online
Daca nu stiti ce sume aveti de plata si vreti sa faceti plata impozitelor cu autentificare, intrati pe site-ul ghiseul.ro si accesati „Solicita date de acces”. Veti fi redirectionat catre o alta sectiune si va trebui sa parcurgeti urmatoarele etape:
- Verificare CNP
- Validare card
- Trimitere email cu datele de logare
O alta metoda de a obtine datele de logare este de la primaria unde aveti obligatii de plata. Trebuie sa faceti o solicitare a datelor de acces (utilizator si parola) de la institutia publica unde aveti obligatiile de plata. Acestia va pot da datele de acces doar daca sunt inregistrati in sistem si sunt activi pentru plata cu autentificare.
Puteti accesa datele de acces ale Institutiei publice selectand denumirea institutiei in Sectiunea Institutii inrolate.