Cum sa folosesti florile de primavara ca remedii naturale
Cum sa folosesti florile de primavara ca remedii naturale

Cum sa folosesti florile de primavara ca remedii naturale


Primavara este anotimpul in care natura revine la viata si, incet, incet apar florile cu un parfum deosebit si care ne bucura privirea. Multe dintre florile de primavara sunt adevarate remedii naturale pentru probleme dintre sanatate mai mult sau mai putin severe.

Cum sa folosesti florile de primavara ca remedii naturale – Cuprins:

Cum sa utilizezi florile de primavara ca si remedii naturale

Florile de primavara ca remedii naturale
Florile de primavara ca remedii naturale

Ghioceii sunt primele flori de primavara si se spune despre ei ca sunt cei care vestesc si aduc primavara. Desi par delicati, sa nu uitam ca sunt primii care isi fac loc prin stratul de zapada. Putinii stiu ca aceste flori de mici dimensiuni si cu un miros proaspat, dar discret, sunt un remediu eficient impotriva durerilor de cap.

Si asta pentru ca ghioceii functioneaza ca un veritabil analgezic. In plus, ghioceii pot fi utilizati ca adjuvant in otravirile accidentale.

Substantele care functioneaza ca remedii naturale se gasesc in bulbul de ghiocel medicina contemporana foloseste o serie de extracte din aceasta parte a plantei pentru a ameliora simptomele dementelor, inclusiv a dementei de tip Alzheimer.

Trebuie sa mai stii ca bulbul de ghiocel este folosit si pentru ameliorarea problemelor oculare, ale tulburarilor gastrice si a celor cardiace.

Lacramioara
Lacramioara

Lacramioarele sau margaritarul au, in schimb, proprietati pe care putini le stiu mai ales in zona cardiovasculara. Se pare ca aceste plnte ar stimula activitatea inimii si ar calma tulburarile de ritm cardiac, asa cum sunt palpitatiile.

In cazul insuficientei cardiace se face o infuzie dintr-o cana de apa fierbinte si o lingurita de flori de lacramioare. Dupa ce se raceste infuzia, se poate bea cate o lingura de trei ori pe zi.

Lacramioarele au si proprietati analgezice. In acest sens, se pun cel mult 8 flori de lacramioare intr-o jumatate de litru de otet, se lasa la macerat undeva in jur de 10 zile, agitand, din cand in cand, compozitia.

Dupa ce se strecoara, acest amestec poate fi folosit pentru a unge zonele dureroase. Poti folosi acest remediu si in migrene, asadar, aplica-l cu incredere in zone cefei sau pe frunte.

Toporasi
Toporasi

Infuzia din flori de toporasi este un adjuvant important un tratarea afectiunilor respiratorii, cum sunt bronsitele, dar si a problemelor renale. In plus, infuzia din flori de toporasi, care se obtine dintr-o lingurita de flori la 250 ml de apa clocotita, amelioreaza cu succes problemele de tranzit intestinal, cum este constipatia. 

In cazul problemelor respiratorii, se recomanda indulcirea infuziei si miere si administrarea a trei cani pe zi, pana ce tusea cedeaza. Daca esti diagnosticat cu guta, atunci iti recomand sa fierbi frunze de toporasi in otet de mere si sa aplici aceasa fiertura, sub forma de cataplasme, pe zonele dureroase.

Pe de alta parte, daca suferi de eczeme sau ai pielea foarte deshidratata, fa o infuzie dintr-o mana de flori de toporasi la o jumatate de litru de lapte clocotit, raceste infuzia si aplica pe pielea afectata de probleme.

Narcise galbene
Narcise galbene

Narcisele galbene reduc simptomele astmului. Petalele acestei plante, pentru ca acestea se folosesc, au efecte calmate in starile de agitatie, dar pot fi utilizate si pentru ameliorarea diareei.

In toate aceste afectiuni se prepara infuzie de petale de narcise galbene dintr-o lingurita de flori uscate si maruntite peste care torni 200 ml de apa clocotita. Acoperi vasul pentru 10 minute, apoi strecori si bei doua cani in fiecare zi, dimineata si seara, pana la remiterea simptomelor. 

Extractele de narcisa sunt folosite si pentru ameliorarea simptomelor depresiei, dar si pentru ameliorarea dementei Alzheimer.

Uleiurile obtinute din parfumatele zambile au efecte relaxante pentru muschii fetei, gatului si umerilor, asadar un astfel de ulei este folosit pentru masarea unor zone tensionate sau in care s-a instalat durerea.

Sofranel
Sofranel

Sofranelul este ceva mai cunoscut si utilizat in medicina traditionala. Acesta este folosit datorita proprietatilor analgezice si al efectelor pe care le are asupra digestiei, a lipsei de concentrare, a depresiei, fiind un adjuvant eficient in ameliorarea astmului si a reumatismului

Ultimele studii arata ca sofranelul imbunatateste memoria, are efecte antiinflamatorii si poate fi utilizat pentru limitarea evolutiei celulelor canceroase.

Citeste si: Alergii de primavara. Cum sa scapi de acestea cu remedii naturale

Lavanda este o alta floare de primavara cunoscuta pentru aroma ei puternica. Aceasta planta este sedativa, relaxanta si amelioreaza anxietatea si depresia. Este folosita, totodata, pentru combaterea insomniei, dar si pentru ameliorarea durerilor care apar in urma interventiilor chirurgicale.

Uleiul de lavanda are proprietati antivirale si antimicrobiene, iar unele studii din Japonia sustin ca acesta ar reduce anxietatea si agresivitatea care apar in unele forme de dementa.